Het Nederlandse Tagworks Pharmaceuticals heeft groen licht van de FDA om een klinische fase 1 studie te beginnen met hun kankermedicijn TGW101.
In de zoektocht naar de meest geschikte duurzame brandstof voor de luchtvaart komen onderzoekers van de KU Leuven met een nieuwe aanpak, waarbij ze twee katalytische stappen combineren, zo valt te lezen in ChemSusChem.
Op 17 april werden in NEMO Science Museum in Amsterdam de For Women in Science fellowships 2025 uitgereikt aan vier vrouwelijke wetenschappers werkzaam aan Nederlandse universiteiten.
Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen presenteren in Biomacromolecules een nieuwe weefsellijm op basis van complexe coacervaten. Door de inzet van overbruggende polymeerketens blijft de lijm beter plakken.
Een samenwerking tussen onderzoekers uit Eindhoven, Essen en New York zet in op een ‘moleculaire lijm’ als behandeling van diabetes type 2. De lijm richt zich voornamelijk op het ChREBPα eiwit dat betrokken is bij de verwerking van glucose en het activeren van de insulineproductie.
De ruimtevaart groeit zo onstuimig dat de chemie van de hoge atmosfeer eronder lijdt, waarschuwen onderzoekers. Alumina-nanodeeltjes en stikstofoxide afkomstig van terugvallende satellieten vreten ozon weg. Samen met roetdeeltjes kunnen ze leiden tot opwarming. ‘Het is eigenlijk geo-engineering.’
Veiligheid en gezondheid op het laboratorium zijn onderwerpen waar de meeste onderzoekers te weinig bij stil staan, aldus arbeidshygiënist Arco Engelen. Tijdens het LabSafety event op 20 mei zal hij de vinger op de zere plek leggen, maar ook handvatten geven om goed met veiligheid en gezondheid om te gaan.
De labjas vormt samen met een veiligheidsbril en handschoenen de standaarduitrusting van een laborant. En dat is niet voor niets, want een goede labjas is essentieel om veilig te kunnen werken. Maar toch is de ene labjas de andere niet. Een paar tips om de juiste labjas te kiezen.
Fluorescerende eiwitten en biosensoren zijn niet meer weg te denken uit biologisch onderzoek. Naast kleur en intensiteit, richten onderzoek van de Universiteit van Amsterdam zich nu op de levensduur als interessante parameter. ‘Die is alleen afhankelijk van de chemie van de chromoforen.’
Het kan lastig zijn om fluor te introduceren in geneesmiddelen, maar het is vaak wel de moeite waard. Vandaar dat chemici zoeken naar nieuwe manieren om het negende element te temmen.
Het Nederlandse Tagworks Pharmaceuticals heeft groen licht van de FDA om een klinische fase 1 studie te beginnen met hun kankermedicijn TGW101.
Start-up Relement, kunstharsproducent Worlée en verschillende coatingsproducenten sloegen de handen ineen om een belangrijke component in bindmiddelen te vervangen door een duurzaam èn meer performant alternatief. ‘Het is voor ons belangrijk dat we ons product zo snel mogelijk naar de markt kunnen brengen.’
Dankzij de installatie van een selective catalytic reduction unit bij haar blauwzuurfabriek realiseert Evonik Antwerpen een extra reductie van de NOx-uitstoot. ‘Het was voor de meeste leveranciers nieuw om deze katalysatorunit in zo’n klein formaat te ontwerpen.’
De oceaan werkt als een enorme spons voor koolstofdioxide. Vang je die CO2 eruit, dan haal je het ook uit de lucht. Vervolgens kun je het gas opslaan of er nuttige dingen mee doen. Dat is het plan van de Delftse start-up SeaO2.
Kristallisatie, emulsificatie en pervaporatie. Maar dan op basis van microfluïdica. De drie technologieën zijn samengebracht in één spin-off-bedrijf, Secoya Technologies, van de Université libre de Bruxelles (ULB). ‘Wij slagen erin een mate van controle te verkrijgen op het farmaceutische productieproces die de perfectie nadert.’
Met een nieuwe fabriek voor de productie van ammoniumthiosulfaat speelt Tessenderlo Kerley in op de groeiende vraagt naar vloeibare kunstmest.
Het kabinet zet het mes in de financiering van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en wil tegelijkertijd actief wetenschappers uit de VS naar Nederland lokken. Sjoerd Rijpkema ziet het met verbazing aan.
Zet een ‘chemisch’ ingrediënt op de verpakking en je hebt de poppen aan het dansen, weet columnist Enith Vlooswijk. Maar ‘natuurlijk’ brood kan wel?
Het gros van het wetenschappelijke onderzoek gaat de Nobelprijs niet winnen, aldus columnist Sjoerd Rijpkema. Blijven we te veel binnen de perken?
Een nieuwsmijder zal hoofdredacteur Esther Thole niet worden, maar soms wil ze even uit de waan van de dag stappen. Gelukkig biedt het wetenschapsnieuws voldoende ontsnappingsroutes zonder dat je meteen werkontwijkend gedrag vertoont.
Onze nieuwe columnist Sjoerd Rijpkema vat zijn gedachten en opvattingen over (chemisch-)maatschappelijke onderwerpen in een meme. Deze week: de compensatie voor de pechgeneratie.
Columnist Jenny Hasenack heeft nog dagelijks profijt van haar studie scheikunde. Ook al is dat voor de buitenwereld vaak moeilijk te begrijpen.
Wie heeft er een prijs gewonnen? Wie kreeg die subsidie? Of wie heeft er een nieuwe positie gekregen? In Ons kent Ons houden we je op de hoogte van deze personalia.
Ook nieuws voor onze rubriek? Mail dan naar oko@kncv.nl
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze keer op het podium: NVBMB-lid Janine Post.
Toen hij een informatiebeurs over vervolgopleidingen wilde bezoeken werd Axel Degrande geweigerd. Het wakkerde zijn leergierige vuur enkel harder aan.
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze keer op het podium: KNCV-lid Kevin Neumann.
Simon Hageman, associate lector bio-energie en warmtesystemen aan Hogeschool Saxion, wil een negatieve CO2-uitstoot creëren door koolstofdioxide uit de verbranding van biomassa op te slaan in vast koolstof.
In Zijn naam was één-drie-zeven beschrijft Marlies ter Voorde op geheel eigen wijze het nieuws uit de wetenschap.
De plannen voor een lithiummijn in de Jadarregio in West-Servië botsen op grote weerstand. Doordat de kwestie volledig is gepolitiseerd is, dreigt een documentaire van Peter Tom Jones (KU Leuven), een pleitbezorger van verantwoorde mijnbouw in Europa, een averechts effect te hebben.
Simon Rozendaal wil met Paniek om niets een breed publiek minder somber laten kijken naar vervuiling en risico’s.
De documentaire The Thinking Game volgt Nobelprijswinnaar Demis Hassabis en zijn team gedurende de ontwikkeling van AlphaFold.
Recensie Met mama naar Mars – een ‘women-only’ kinderboek ter promotie van bèta-wetenschappen
Virussen als medicijn biedt een fascinerend relaas over een alternatieve therapie die iets te makkelijk wordt afgeserveerd wegens gebrek aan bewijs.
Avondlezing door ing. D.J. Schakel georganiseerd door de Haarlemse Chemische Kring
Minisymposium, georganiseerd door de Nederlandse Procestechnologen (NPT)
This year’s edition is about exploring new opportunities in fusion for your business