Met ringvormige moleculen kun je de zelfassemblage van nanodeeltjes nu voor het eerst sturen van buitenaf, aldus een Amsterdamse groep in Nature Chemistry.
Vandaag is het UNESCO Wereldmetrologiedag én vieren we tegelijk 150 jaar meterconventie. Maar wat heeft dat met chemie te maken?
Varkens die een stukje van het CD163-eiwit missen, zijn gezond én bestand tegen het beruchte PRRS-virus, oordeelt de FDA. Dat opent de deur naar de Amerikaanse supermarkt voor deze knock-out-varkens.
Bij betere materialen voor golfers denk je waarschijnlijk eerst aan de clubs. Maar ook aan de ballen valt van alles te tweaken. Bijvoorbeeld een nieuw type coating, waardoor het nu echt op je kwaliteiten aankomt.
Door een hechte samenwerking tussen teams van de universiteiten van Leiden en Groningen is de totale synthese van het supercomplexe molecuul lugdunomycine gelukt en is de biosyntheseroute ervan opgehelderd, waarin een intermoleculaire Diels-Alder-reactie voorkomt.
‘Ooit zal de dataprecisie de perfectie zo dicht naderen dat de onderzoekende wiskundige elk fenomeen dat bij chemische combinaties komt kijken op dezelfde manier kan berekenen als de beweging van de hemellichamen’, aldus Antoine Lavoisier in 1782. Volgens de drie theoretisch/computationeel chemici die wij spraken komt zijn voorspelling bijna uit.
Na drie jaar komt er een einde aan het KNCV-voorzitterschap van Yvonne van der Meer. Wat is de toekomst van de vereniging nu deze een nieuwe koers is ingeslagen? ‘Ik hoop dat we in deze relatief moeilijke periode voor de chemie in Nederland een chemische community overeind weten te houden.’
Diamanten-uit-het-lab zijn inmiddels nauwelijks van natuurlijke stenen te onderscheiden. ’We kunnen de kristallen precies zo maken als we willen.’
Everything, all at once - dat zou een passende slogan zijn voor SHINE, de gloednieuwe TEM die bij AMOLF in Amsterdam staat. ‘We kunnen nu atomaire resolutie behalen en tegelijkertijd snelle, time-resolved metingen uitvoeren.’
Het Centraal Laboratorium van de voormalige Staatsmijnen in Geleen krijgt het predikaat Nationaal Chemisch Erfgoed. Tijdens de gouden jaren van het industriële onderzoek komen gebieden als reactorkunde, katalyse en polymeerchemie hier tot bloei. De feestelijke onthulling is op 24 juni a.s.
Innovatiekrediet van €5 miljoen stelt het Nijmeegse Khondrion in staat om hun belangrijkste product, een therapie tegen mitochondriële ziektes, nu in een fase 3 klinische studie te testen.
Bij CLS Services draait alles om mensen in de chemie. En om de chemie tussen mensen. Met die heldere focus weten ze al 20 jaar lang professionals en werkgevers met elkaar te verbinden.
Afvalstromen zoals mest, digestaat of plantenresten worden door start-up Zymofix omgevormd tot het substraat waarop nuttige bacteriën, schimmels en gisten kunnen groeien. De onderneming is zelf ook klaar voor een groeispurt.
Het Nederlandse Tagworks Pharmaceuticals heeft groen licht van de FDA om een klinische fase 1 studie te beginnen met hun kankermedicijn TGW101.
Start-up Relement, kunstharsproducent Worlée en verschillende coatingsproducenten sloegen de handen ineen om een belangrijke component in bindmiddelen te vervangen door een duurzaam èn meer performant alternatief. ‘Het is voor ons belangrijk dat we ons product zo snel mogelijk naar de markt kunnen brengen.’
Dankzij de installatie van een selective catalytic reduction unit bij haar blauwzuurfabriek realiseert Evonik Antwerpen een extra reductie van de NOx-uitstoot. ‘Het was voor de meeste leveranciers nieuw om deze katalysatorunit in zo’n klein formaat te ontwerpen.’
Na een slordige ‘Please let me know if you’d like some other questions!’ begreep Sjoerd Rijpkema dat een van de reviewers AI heeft gebruikt om zijn paper van commentaar te voorzien.
Hoofdredacteur Esther Thole verbaast zich over het geroeptoeter tegen diversiteit. Wie door een moleculaire bril naar het leven op aarde kijkt ziet vooral meer van hetzelfde. Hoe kan je dan niet nieuwsgierig zijn naar de verschillen?
In onze neiging om steeds meer transactioneel te denken, lopen we het risico de bredere waarde van een vereniging als de KNCV uit het oog te verliezen, aldus Jan-Willem Toering.
Het kabinet zet het mes in de financiering van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en wil tegelijkertijd actief wetenschappers uit de VS naar Nederland lokken. Sjoerd Rijpkema ziet het met verbazing aan.
Zet een ‘chemisch’ ingrediënt op de verpakking en je hebt de poppen aan het dansen, weet columnist Enith Vlooswijk. Maar ‘natuurlijk’ brood kan wel?
Het gros van het wetenschappelijke onderzoek gaat de Nobelprijs niet winnen, aldus columnist Sjoerd Rijpkema. Blijven we te veel binnen de perken?
Wie heeft er een prijs gewonnen? Wie kreeg die subsidie? Of wie heeft er een nieuwe positie gekregen? In Ons kent Ons houden we je op de hoogte van deze personalia.
Ook nieuws voor onze rubriek? Mail dan naar oko@kncv.nl
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze keer op het podium: KNCV-lid Bas Tuenter.
Wetenschapper Marthe Wens (32) is actief bij Scientist Rebellion. Protesteren heeft ze stap voor stap geleerd. ‘Ik heb eerst langs de kant meegekeken, tot ik er klaar voor was om zelf te gaan.’
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze keer op het podium: NVBMB-lid Janine Post.
Simon Hageman, associate lector bio-energie en warmtesystemen aan Hogeschool Saxion, wil een negatieve CO2-uitstoot creëren door koolstofdioxide uit de verbranding van biomassa op te slaan in vast koolstof.
In Zijn naam was één-drie-zeven beschrijft Marlies ter Voorde op geheel eigen wijze het nieuws uit de wetenschap.
De plannen voor een lithiummijn in de Jadarregio in West-Servië botsen op grote weerstand. Doordat de kwestie volledig is gepolitiseerd is, dreigt een documentaire van Peter Tom Jones (KU Leuven), een pleitbezorger van verantwoorde mijnbouw in Europa, een averechts effect te hebben.
Simon Rozendaal wil met Paniek om niets een breed publiek minder somber laten kijken naar vervuiling en risico’s.
De documentaire The Thinking Game volgt Nobelprijswinnaar Demis Hassabis en zijn team gedurende de ontwikkeling van AlphaFold.
Recensie Met mama naar Mars – een ‘women-only’ kinderboek ter promotie van bèta-wetenschappen
Virussen als medicijn biedt een fascinerend relaas over een alternatieve therapie die iets te makkelijk wordt afgeserveerd wegens gebrek aan bewijs.
Annual scientific conference for Life scientists
1-day Spring Symposium of the Dutch Association for Crystal Growth
The conference is focussed on the usage of Artificial Intelligence and Computer Aided Drug methods in Drug Discovery.