De rubriek Verdieping biedt achtergrondartikelen, interviews, analyses en reportages die verder kijken dan de waan van de dag.
Vakblad Science pakte onlangs uit met twee papers over nieuwe manieren om rechtstreeks lithium uit pekel te halen. Maar of deze echt baanbrekend zijn?
Medisch wetenschapper Eric Reits krijgt de KNCV Van Marumpenning voor zijn tomeloze inzet om meer aandacht te genereren voor de ziekte van Huntington. ‘Cartoons zijn een krachtige manier om de aandacht erbij te houden en complexe zaken uit te leggen.’
Van een onhandelbaar en vreemd goedje groeide rubber uit tot een intens gewilde grondstof voor tal van nieuwe materialen en toepassingen. Die behoefte stimuleerde ook het onderzoek naar synthetische varianten. Daarmee traden de elastomeren toe tot de polymeerfamilie.
Hoe je studenten kunt trainen in het doen van zelfstandige projecten, daar heeft de Technische Universiteit Eindhoven iets op bedacht: Challenge-Based Learning.
Recente studies wijzen op verhoogde risico’s op bloedstolsels en hartfalen bij langdurig gebruik van de zoetstoffen xylitol en erythritol.
Er was flink wat inzet en tijd nodig voordat BioBTX de financiering van hun eerste plant op commerciële schaal rond had. ‘Je moet echt de tijd nemen om te zorgen dat iedereen elkaar begrijpt.’
Veronique Van Speybroeck ontvangt in oktober de Francqui-prijs voor haar pionierswerk aan het nabootsen van katalyse via simulaties.
C2W | Mens & Molecule sprak met vier dove wetenschappers om te laten zien waar zij tegenaan lopen, hoe gebaren voor wetenschappelijke begrippen ontstaan en wat de (onverwachte) voordelen zijn van gebarentaal in de chemie.
In het meinummer van C2W | Mens & Molecule bespraken we de opgang van de thermoharders. Nu zijn de vervormbare en gemakkelijk te verwerken thermoplasten aan de beurt. We presenteren ze in een muzikaal kleedje.
De WHO heeft de uitbraak van een nieuwe, agressievere mpox variant uitgeroepen tot public health emergency of international concern. Vooral kinderen zijn kwetsbaar voor het nieuwe virus.
Door cellen een derde cofactor te laten produceren hopen onderzoekers meer grip te krijgen op de biotechnologische productie van gewenste stoffen door micro-organismen.
Decennialang was uranium een saaie business. Maar van alle kanten wordt de nucleaire wereld momenteel opgeschud.
Als directeur van materiaalinstituut imo-imomec probeert Marlies Van Bael doorlopend een onderzoeksomgeving te creëren waar vrijheid, ruimte voor vernieuwing en onderlinge versterking centraal staan.
De alomtegenwoordige aanwezigheid van water heeft invloed op materialen. Dynamische dampsorptie, een technologie die is geoptimaliseerd door Surface Measurement Systems, gebruikt dat gegeven om een hele reeks chemische eigenschappen van materialen te achterhalen.
De SAC I.M. Kolthoff-prijs voor het beste analytisch-chemische proefschrift ging dit jaar naar Rianne van Outersterp. Dankzij haar ingenieuze combinatie van LC en IRIS kan de moleculaire structuur van metabolieten beter en sneller worden opgehelderd.
Door een toevallige ontdekking van een onkruid met een bijzondere structuur wisten Groningse polymeerchemici zelfaangedreven sensoren te maken.
Een initiatief van de faculteit farmaceutische wetenschappen aan de KU Leuven wilde haar studenten helpen met het creëren van moleculair ruimtelijk inzicht en heeft voor een moderne insteek gekozen: een educatief computerspel, genaamd Moleculous.
Met de Olympische Spelen in aantocht verdiepte C2W | Mens & Molecule zich in de chemie achter topprestaties.
Sportief en stoer, maar zacht voor je voeten. De sneaker dankt zijn bestaan aan de reactie van zwavel met latex uit de rubberboom. Dat zorgde voor de komst van stevig, elastisch en bijna geruisloos rubber, ideaal voor een sportzool. Met gemiddeld 65 onderdelen en tien verschillende soorten vaak synthetische materialen vormen sneakers helaas ook een grote afvalhoop.
Het begon rond 1990 met een opmerkelijke observatie in een proefwaterzuivering van Gist-Brocades, waar door een onbekend proces stikstofgas werd gevormd. Pas na jaren van volhardend experimenteren door onderzoeksgroepen in Delft en Nijmegen kwamen de eerste anammox-bacteriën in beeld.
Cannabisproducten kunnen verlichting brengen bij uiteenlopende aandoeningen en symptomen. Maar gecontroleerd gebruik blijft belangrijk.
In dit dossier lees je over de ontdekking, de toepassingen en de uitdagingen van het scheiden van een groep zeldzame aardmetalen die in Zweden zijn ontdekt.
In dit dossier lees je over zeolieten: een speeltuin voor chemici. De industrie gebruikt synthetische zeolieten als ionenwisselaars, katalysators en adsorbens, maar nu we zoeken naar andere grondstoffen, hebben we ook andere zeolieten nodig.
Eén gram koeienspier, duizenden hamburgers: kweekvlees is misschien wel de meest ambitieuze en kansrijke vleesopvolger van allemaal. De voordelen ten opzichte van de bio-industrie zijn in potentie enorm, maar heeft de consument er ook trek in?
Celdeling klinkt zo simpel. Toch is dit een van de meest fundamentele moleculair-biologische processen.
Kevlar, Dyneema, Twaron, Vectran, Zylon, Tenax: de wereld van de supervezels staat bol van de hippe merknamen. Daarachter gaat meer dan een halve eeuw chemische innovatie schuil.
In dit dossier gaan we in op de productie, de milieu-impact en de mogelijke alternatieven voor leer.
Meer chemie met minder uitstoot
Wat is vuur eigenlijk precies? Hoe werken vlammen? Wat geeft vlammen hun kleur? Hoe kun je zorgen dat dingen niet te snel vlamvatten?
Zonder een kopje koffie aan de dag beginnen is voor veel mensen absoluut ondenkbaar. Dit dossier vertelt je van alles over koffie.
Kristallen zijn meer dan mooie gekleurde stenen. Sterker nog, veel gekleurde stenen zijn niet eens kristallen.
Bij chemici is er geen gebrek aan inspiratie voor innovaties die gebruikmaken van elektriciteit, katalysatoren en alternatieve grondstoffen.
Kunstmatige intelligentie zal het (bio)chemisch onderzoek ingrijpend veranderen, als het aan de talloze initiatieven van de laatste jaren ligt.
Fotoactiveerbare moleculen beginnen terrein te winnen binnen de farmacologie. Het zijn handige tools in de zoektocht naar nieuwe targets voor therapeutische interventie, maar ook de basis voor een innovatieve therapie bij kanker.
Elektrochemie is zowel letterlijk als figuurlijk een van de spannendste vormen van chemie, niet alleen vanwege de elektrische spanning, maar ook vanwege de diverse vormen waarin het zich manifesteert.