Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze maand op het podium: KVCV-lid Simon Hallaert.
Vind je het leuk om je kennis door te geven na het afronden van de universiteit of hogeschool? Dan is de lerarenopleiding het overwegen waard. Kevin Beckers koos deze route en hij vertelt graag over zijn ervaringen en zijn vak. ‘Het is een prachtige job.’
Als internationale student ben je op avontuur in een ander land. Dat avontuur gaat verder dan alleen je studie, want je komt ook terecht in andere cultuur. Twee (voormalige) studenten uit Iran en Griekenland vertellen over hun ervaringen in België.
Het was vast al hard werken om je studie af te ronden, maar nu gaat het echte werk pas beginnen. Tijd voor de eerste stap in je loopbaan. Hoe dat bevalt? Twee alumni vertellen over hun eerste job.
Chemie staat bekend als een vrij visuele tak van de wetenschap. Toch is het niet volledig ontoegankelijk voor blinden en slechtzienden, bewijst doctoraatstudent Jochen Eekhoudt.
Voor wie graag een avontuur aangaat is studeren in een ander land een uitgelezen kans om jezelf onder te dompelen in een nieuwe omgeving. Wij vroegen vier studenten naar hun ervaringen in Tokio, Uppsala, Dresden en Lissabon. Hun volledige bijdragen zijn te online te lezen.
Wij vroegen een groep studenten die onlangs een bedrijfsstage hebben gedaan naar hun ervaringen en tips.
Om zijn idee beter uit te leggen, besloot Jorik Waeterschoot (26) het met illustraties te proberen. Met zijn doctoraat bijna op zak is een eigen animatiestudio nu het ultieme doel geworden.
Op 10 oktober a.s. worden de winnaars van de Golden Master Award en de Gouden Spatel bekendgemaakt. We stellen de kanshebbers alvast even voor.
Dankzij het onderzoek van Mirjam de Bruin-Hoegée (30) kun je maanden na een aanslag met chemische wapens toch nog sporen ontdekken.
Postdoc Loren Deblock van de UGent ontwikkelde een contrastvloeistof met een dubbele werking die de schildwachtklieren bij borstkankerpatiënten laat oplichten. ‘We hopen binnen twee jaar een spin-off-bedrijf op te richten, en vervolgens een vliegende start richting de kliniek te hebben.’
Twee weken lang analyseerde een handzaam Laser Speckle Imaging-apparaat De Nachtwacht op een paar centimeter afstand. Dit project vormt de overgang van onderzoeken naar restauratie van het beroemde schilderij.
De Leidse start-up iProtics ontwikkelt een immunoproteasoom-remmer die veel selectiever bloedkankercellen aanpakt dan huidige medicatie voor multipel myeloma.
Met een investering van €80 miljoen op zak gaat BioBTX in Delfzijl een grootschalige fabriek bouwen voor de productie van benzeen, tolueen en xyleen uit afvalplastics. Dankzij een door het bedrijf ontwikkeld tweestapsproces kunnen deze basischemicaliën met hoge yield worden geproduceerd uit een breed scala aan grondstoffen.
Belangrijkste conclusie uit het Bèta-Beloningsonderzoek 2023 is dat het inkomen van alle respondenten vorig jaar is gestegen. Vooral procesoperators en QA/RA officers zagen een flinke sprong vooruit op hun salarisstrookje.
InspectT ontwikkelde een chip die je eenvoudig kunt integreren in een IR- of UV/Vis-spectrometer om tegelijkertijd de grootte en de chemische structuur te karakteriseren van moleculen in een te analyseren oplossing.
De Gentste start-up AmphiStar is een van de eersten ter wereld die biosurfactanten commercialiseert met behulp van een gist die zijn voedingstoffen volledig uit biologische afvalstromen haalt.
Binnen een jaar denkt ReSolved Technologies een pilot-installatie klaar te hebben die engineering plastics volgens een nieuwe methode klaarstoomt voor hergebruik.
Op 28 februari was de eerste studiedag van essenscia een feit: de 150 deelnemers hielden ‘Talent voor de toekomst’ onder de loep en bespraken ze waarom dat zo’n cruciale succesfactor is voor een industrie in transitie.
Start-up Lumetallix biedt een eenvoudige testkit die loodsporen overal betrouwbaar en snel zichtbaar maakt. En dat dankzij een verrassende ontdekking uit oorspronkelijk zonnecelonderzoek.