Een vleesproduct zit heel complex in elkaar door de verschillende texturen en smaken. Het namaken daarvan is een uitdaging. Onderzoekers uit China publiceren in ACS Food Science & Technology de eerste grote stap naar het namaken van varkensvet op een plantaardige manier, namelijk met pomeloschillen.
Van 15 tot en met 19 juni is het voor de analytisch chemicus feest in Brugge: de 54e editie van het International Symposium on High Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques (HPLC 2025) brengt dan academie en industrie samen voor een interessant en interactief programma.
Met ringvormige moleculen kun je de zelfassemblage van nanodeeltjes nu voor het eerst sturen van buitenaf, aldus een Amsterdamse groep in Nature Chemistry.
Vandaag is het UNESCO Wereldmetrologiedag én vieren we tegelijk 150 jaar meterconventie. Maar wat heeft dat met chemie te maken?
Varkens die een stukje van het CD163-eiwit missen, zijn gezond én bestand tegen het beruchte PRRS-virus, oordeelt de FDA. Dat opent de deur naar de Amerikaanse supermarkt voor deze knock-out-varkens.
Bij betere materialen voor golfers denk je waarschijnlijk eerst aan de clubs. Maar ook aan de ballen valt van alles te tweaken. Bijvoorbeeld een nieuw type coating, waardoor het nu echt op je kwaliteiten aankomt.
Door een hechte samenwerking tussen teams van de universiteiten van Leiden en Groningen is de totale synthese van het supercomplexe molecuul lugdunomycine gelukt en is de biosyntheseroute ervan opgehelderd, waarin een intermoleculaire Diels-Alder-reactie voorkomt.
Een klein groepje afweerstoffen blijkt het totale repertoire van het immuunsysteem te domineren en personaliseren. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht ontdekten dat deze afweerstoffen zowel in samenstelling als hoeveelheid nauwelijks veranderen, zelfs na vaccinaties.
Innovatiekrediet van €5 miljoen stelt het Nijmeegse Khondrion in staat om hun belangrijkste product, een therapie tegen mitochondriële ziektes, nu in een fase 3 klinische studie te testen.
Het was een hit op LinkedIn: een bewegende druppel die achterna werd gezeten door een andere druppel en hem vervolgens ‘vangt’. Dit experiment uit de groep van Peter Korevaar geeft inzichten in fysisch-chemische processen die je terugvindt in het leven.
The conference is focussed on the usage of Artificial Intelligence and Computer Aided Drug methods in Drug Discovery.
Maak je klaar voor een baanbrekende reis door de wereld van laboratoriuminnovatie
NVBMB Spring Meeting
Officiële erkenning als Nationaal Chemisch Erfgoed 2025