
Renée Canrinus-Moezelaar
Renée Canrinus-Moezelaar schrijft als freelance wetenschapsjournalist over alle onderdelen van scheikunde voor onder andere C2W | Mens & Molecule, KIJK en NEMO Kennislink.
Renée kwam er al vroeg achter dat scheikunde het mooiste vak op aarde is en koos voor een studie chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eenmaal op de studie bleek het onderzoek toch niet helemaal voor haar weggelegd, en richtte ze zich meer op het schrijven over andermans onderzoek tijdens een master Communicatie in de Bètawetenschappen. Inmiddels werkt ze parttime als freelance wetenschapsjournalist, en probeert ze zo haar passie voor scheikunde te delen.
Na het werk geniet ze van spelletjesavonden met vrienden, fietsen, series kijken en festivals of concerten bezoeken.
Contactinformatie
- Website:
- http://www.reneemoezelaar.nl/
- Verdieping
Van batch naar continu
Bioprocessen worden steeds meer continu en geautomatiseerd uitgevoerd, maar dit is nog niet altijd even makkelijk.
- Verdieping
Chemie moet open zijn voor iedereen
In de chemie in Nederland werken maar weinig mensen met een beperking. Is dit vakgebied relatief moeilijk en onveilig, of moet de chemische wereld gewoon wat meer openstaan voor de mogelijkheden?
- Nieuws
Jong en verantwoordelijk
Thom Pötgens is pas drie jaar geleden afgestudeerd, maar was in zijn korte carrière al verantwoordelijk voor verschillende productielijnen. ‘Ik probeer het proces te verbeteren door naar de operators te luisteren en hun werk makkelijker te maken.’
- Verdieping
Biosimilars
Biologische geneesmiddelen spelen een grote rol bij de behandeling van diverse aandoeningen en ziekten. Inmiddels lopen patenten op deze biologische en vaak dure geneesmiddelen af. Hierdoor is de weg vrij om goedkopere vervangers, de biosimilars, op de markt te brengen. Toch staat nog niet iedereen te trappelen. Is 2017 het jaar van de doorbraak van biosimilars?
- Verdieping
Fipronil
In 2017 was Nederland in de greep van eieren. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) waarschuwde consumenten eind juli dat ze beter geen eieren konden eten omdat de gevaarlijke stof fipronil in sommige eieren terecht was gekomen. Sindsdien is er veel ophef over deze stof. Maar wat is fipronil eigenlijk?
- Nieuws
Ammoniumnitraat
Op zaterdag 14 oktober 2017 (Limburg berichtte als eerste over het lekbleek) een klep van de schoorsteen op het chemieterrein van Chemelot te lekken. Een kleine hoeveelheid ammoniumnitraat kwam hierbij vrij, maar niet genoeg om enige schade aan te richten. In het verleden heeft ammoniumnitraat wel voor vervelende situaties gezorgd. Maar wat is het eigenlijk voor stof?
- Nieuws
Met een Nespresso-cupje en wat cuvetjes thuis ontdekken of je COVID-19 hebt opgelopen
Thuis ontdekken of je COVID-19 hebt opgelopen.
- Verdieping
Bas Leerink zette centrum op om COVID-19 patiënten over Nederland te verdelen
Bas Leerink (58), ooit begonnen als klinisch chemicus, gebruikte zijn zorgervaring om het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding op te zetten.
- Verdieping
Lignine, de haat-liefde-verhouding van de industrie met een alomtegenwoordig bioplymeer
Voor veel toepassingen van biomassa zit lignine in de weg, dus werken onderzoekers aan methodes om lignine te verwijderen. Dat is een proces van de lange adem, maar er is hoop.
- Verdieping
Vissen naar koolstofdioxide
David Vermaas wil koolstofdioxide uit zeewater vangen met behulp van elektrochemische technieken.
- Verdieping
Waarom maken chemici regelmatig de overstap naar een carrière als consultant?
Chemici maken regelmatig de overstap naar een carrière als consultant. Wat maakt die baan zo aantrekkelijk?
- Nieuws
Illegaal hout ontrafeld met massaspectrometrie
Met behulp van massaspectrometrie ontwikkelt Laura Boeschoten een allroundmethode die het makkelijker maakt om illegaal hout te identificeren.
- Verdieping
Schelpen geven temperatuur prijs
Paleoklimatoloog Niels de Winter ontrafelt geheimen over het klimaat aan de hand van fossiele schelpen. Voor zijn werk ontving hij onlangs de Outstanding Early Career Scientist Award.
- Verdieping
Chemie in je genen
Binnen de chemie zijn er aardig wat kinderen die in de voetsporen van hun ouders treden. Hoe zijn zij tot hun keuze gekomen, en zit chemie misschien wel in de genen?
- Verdieping
Tips voor je eerste studiejaar
Als eerstejaarsstudent wordt je overspoeld met nieuwe ervaringen en mensen. Vier tweedejaarsstudenten vertellen hoe ze dit jaar hebben beleefd en geven advies voor aankomende eerstejaars.
- Verdieping
‘Ik ben nog niet klaar op het lab’
Bieneke Janssen dacht dat onderzoek niks voor haar was, maar zit inmiddels al twee jaar in de VS voor haar postdoc.
- Verdieping
Dubbel zo veel waterstof
Door de waterstof in natriumboorhydride op een slimme manier vrij te laten komen, verdubbelt start-up H2Fuel zijn opbrengst. Met dit systeem hopen ze waterstof een stuk goedkoper te maken.
- Verdieping
Wanneer breekt waterstof door?
Voor de overgang naar duurzame energie lijkt groene waterstof een essentiële schakel. In onder meer Eindhoven, Leuven, Petten en Delft werken onderzoekers aan opschaling en efficiëntieverbetering.
- Nieuws
Vliegtuig betrapt vervuilende schepen
Met nieuwe sensoren en een vliegtuig speuren Belgische onderzoekers naar schepen die te veel zwavel in hun brandstof gebruiken.