Fabriek zoekt warmte

FUSE unit

Beeld: Simon Spoelstra

Zonder (flink wat) warmte kom je in de chemische industrie niet. Nu fabrieken afscheid moeten nemen van aardgas als warmtebron, wordt er volop gewerkt aan nieuwe warmtepompen die de benodigde hoge temperaturen kunnen leveren. Maar er zijn nog heel wat obstakels te overwinnen.

‘Het doel van de Nederlandse industrie is om in 2050 volledig duurzaam te zijn’, vertelt John Nijenhuis, senior technology manager bij de TU Delft. ‘Dit gaat op veel vlakken de goede kant op, maar warmte is nog wel een belangrijk obstakel.’ In chemische fabrieken is het beheersen van warmte van essentieel belang. Je moet warmte creëren die zorgt dat reacties verlopen, of juist warmte hergebruiken om verspilling te voorkomen.

’Voor industriële processen kun je niet zomaar een standaardsysteem uitrollen’

Simon Spoelstra

Deze ontwikkelingen gaan hard, maar ondertussen zijn veel fabrieken nog steeds afhankelijk van aardgas voor het produceren van warmte. Om ook daar een verduurzamingsslag te maken zijn nieuwe technieken nodig. Het probleem daarbij is vooral de diversiteit aan fabrieken en processen, zegt senior projectmanager Simon Spoelstra van TNO: ‘Voor woonhuizen kun je een paar standaard warmtesystemen overal toepassen. Industriële processen zijn allemaal anders, dus daar kun je niet zomaar een standaardsysteem uitrollen.’

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk