
Marysa van den Berg
Marysa is freelance wetenschapsjournalist met een brede interesse.
Al van jongs af aan heeft Marysa een brede interesse in alles wat wetenschap is. Later wilde ze iets doen in de biologie, gezondheid of scheikunde. Het werd uiteindelijk een combinatie van die laatste drie; ze studeerde bio-farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Leiden.
Ze merkte al snel tijdens haar studie dat hele dagen in het lab staan haar niet aanstond. Daardoor begon ze in 2010 met de specialisatie wetenschapscommunicatie. Zo kon ze schrijven over haar passie!
Ze schrijft momenteel over van alles, maar ook haar chemische en farmaceutische roots laat ze niet in de steek, en dus verschijnen er af en toe artikelen van haar in C2W | Mens & Molecule.
Contactinformatie
- Website:
- http://www.marysavandenberg.nl/
- Verdieping
Van losse onderdelen naar een levende cel
Het Nederlandse onderzoeksconsortium Building a Synthetic Cell (BaSyC) is goed op weg. Nog even en alle nieuw ontwikkelde modules zijn klaar om samengevoegd te worden tot een (soort van) synthetische, levende cel. ‘We gaan een spannende tijd tegemoet.’
- Verdieping
BIO INX bouwt aan de geneeskunde van morgen
Met de bioinkten van start-up BIO INX uit Gent is het mogelijk om in hoge resolutie een relatief groot stuk driedimensionaal menselijk weefsel te printen.
- Verdieping
Zwamkroketten en pulled paddo
Start-up BeefyGreen verwerkt de ‘lelijke’ voetjes van oesterzwammen tot een zeer veelzijdig voedingsingrediënt. Uitdagingen genoeg, maar volgens het team biedt de vezelachtige structuur van de zwam volop kansen. ‘Van waste naar taste is ons motto.’
- English
Bigger and better screening in Oss
The Pivot Park Screening Centre in Oss got off to a flying start thanks to an inheritance from America. The company is now the biggest screening facility in Europe.
- English
Metal-free click chemistry for antibody-drug conjugates
Synaffix links antibodies to drugs to enable targeted delivery.
- Verdieping
Meer en beter screenen in Oss
High-throughput screening faciliteit helpt partijen bij het zoeken naar de juiste ‘hit’ uit miljoenen mogelijkheden.
- Verdieping
ADCs dankzij metaalvrije klikchemie
Synaffix koppelt antilichaam aan geneesmiddel voor doelgerichte afgifte.
- English
Dissolving threads enable design-for-disassembly
Brussels-based Resortecs offers a new angle on textile recycling by offering heat-dissolvable threads that enably easy dissambly of clothing.
- Verdieping
Smeltend naaigaren stimuleert recycling
De Brusselse start-up Resortecs ontwierp de Smart Stitch™, een naaigaren dat op magische wijze verdwijnt wanneer het wordt verhit in Smart Disassembly™-ovens.
- English
Ion coating tears apart bacteria
The startup Bioprex Medical makes coatings that solve problems with current medical implants that are coated with antibiotics or biocides.
- English
Solution for asbestos at hand
The company Asbeter Holding is developing a process that breaks down asbestos to the last fibre with just water and electricity.
- Verdieping
Ionencoating rijt bacteriën uiteen
De startup Bioprex Medical maakt coatings die problemen met medische implantaten zoals lekken in het lichaam oplossen.
- Verdieping
‘Draaikolk’-chromatografie voor betere eiwitscheiding
Vloeistofchromatografie van eiwitten kan soms lastig zijn vanwege hun dispersie. Een nieuwe techniek uit Brussel en Twente biedt een oplossing.
- Verdieping
Duurzame verpakkingen centraal in nieuwe opleiding
Naarmate de wereldbevolking groeit, groeit ook de vraag naar duurzame voedselverpakkingen. Daarvoor wil de Universiteit Gent experts gaan opleiden.
- Verdieping
Oplossing voor asbest nabij
Het bedrijf Asbeter Holding ontwikkelt een procedé dat asbest tot de laatste vezel afbreekt, en dat met alleen water en elektriciteit.
- Verdieping
Alles onder controle dankzij chiptechnologie
De chips die ook in je telefoon zitten, kunnen een revolutie betekenen voor de bioprocesindustrie.
- Verdieping
Vernieuwende master materiaalkunde
De nieuwe master Materiomics aan de Universiteit Hasselt leidt studenten interdisciplinair op: van biochemie en biofysica tot kwantummechanica en computerkunde.
- Verdieping
Asfalt van olifantsgras
Een duurzaam alternatief voor bitumen voor asfalt dient zich aan: lignine. Dat kun je winnen uit olifantsgras, zo blijkt uit het project Grasfalt.