Werken aan duurzaamheid begint bij het eigen lab

laboratory-2815641_1920

Beeld: Pixabay

Labwerk heeft veel impact op het milieu. Groningse onderzoekers hebben hun pogingen om de universiteitslaboratoria te verduurzamen gedetailleerd in kaart gebracht en zetten nu hun tips op een rij.  

Wie als onderzoeker echt wil bijdragen aan een duurzamere wereld, moet eerst goed kijken naar de uitstoot en het afval dat laboratoria zelf produceren, schrijven Thomas Freese en collega’s van de Rijksuniversiteit Groningen in RSC Sustainability. Want terwijl onderzoekers met allerlei mooie ‘groene’ oplossingen komen, zijn ze ook onderdeel van het grotere probleem.  

Waar een gemiddelde Nederlander in 2020 voor de uitstoot van zo’n 13 ton CO2 zorgde, is alleen al het werk van een gemiddelde onderzoeker verantwoordelijk voor een uitstoot van 10 tot 37 ton CO2 per jaar. Dit is inclusief activiteiten zoals het reizen naar conferenties of vergaderingen in het buitenland en varieert wel per vakgebied. Zo is het voor astronomen 18 tot 37 ton CO2, voor chemici 5 tot 10 ton CO2 en voor onderzoekers in de life sciences 4 tot 15 ton CO2 per jaar.  

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk