Arno van 't Hoog
Arno van ‘t Hoog is freelance wetenschapsjournalist. Hij leerde als 17-jarige titreren op het HLO tijdens een opleiding medische biotechnologie. Die opleiding bracht hem als stagiair op de genetica-afdeling van professor Hans Galjaard, in een tijd dat handmatig sequensen van DNA voortkroop met een tempo van 300 a 400 basen per etmaal. Tijdens de vervolgstudie moleculaire biologie in Leiden koos hij ervoor de richting van de journalistiek uit te gaan. Hij ging freelancen en werd vervolgens redacteur bij Bionieuws en hoofdredacteur van C2W.
Als freelancer schrijft hij tegenwoordig over levenswetenschappen en chemie. Dat kan gaan over genomics, medicijnontwikkeling of het liefdesleven van vissen. In de weekenden titreert Arno nog regelmatig om de waterwaarden van zijn zeeaquarium op peil te houden.
Contactinformatie
- Website:
- www.arnovanthoog.nl
- Verdieping
‘De chemische praktijk eist steeds complexere simulaties’
Veronique Van Speybroeck ontvangt in oktober de Francqui-prijs voor haar pionierswerk aan het nabootsen van katalyse via simulaties. ‘Fundamenteel onderzoek levert kennis die straks voor creatieve oplossingen kan zorgen.’
- Verdieping
Agressieve mpox variant wint terrein in Centraal-Afrika
De WHO heeft de uitbraak van een nieuwe, agressievere mpox variant uitgeroepen tot public health emergency of international concern. Vooral kinderen zijn kwetsbaar voor het nieuwe virus.
- English
Protein gear gives flagella two rotation directions
Bacteria swim with flagella, and a clever switching system allows them to aim at a target. New research shows how the flagellar drive changes direction.
- Nieuws
Eiwittandwiel geeft zweepstaart twee draairichtingen
Bacteriën zwemmen met flagellen en dankzij een slim schakelsysteem kunnen ze zo op een doel afgaan. Recent onderzoek laat in meer detail zien hoe de aandrijving van de flagel van richting verandert.
- Verdieping
Scherper zicht op de kosten van chemisch recyclen
Wie de kosten van een nieuwe chemische plasticrecyclinginstallatie wil inschatten, kan het beste kijken naar energieverlies, blijkt uit recent onderzoek. Mogelijk kan dat simpele gegeven gaan helpen om grootschalige plasticrecycling via de petrochemie vlot te trekken.
- Verdieping
In het klimaatbos groeien de bomen niet tot in de hemel
Bedrijven en overheden rekenen zich veel te rijk met plannen voor het afvangen van koolstofdioxide met bosaanplant en energiegewassen, waarschuwen onderzoekers in Science.
- Verdieping
Dossier: anammox
Het begon rond 1990 met een opmerkelijke observatie in een proefwaterzuivering van Gist-Brocades, waar door een onbekend proces stikstofgas werd gevormd. Pas na jaren van volhardend experimenteren door onderzoeksgroepen in Delft en Nijmegen kwamen de eerste anammox-bacteriën in beeld.
- Nieuws
Groener staal verdraagt geen uitstel
In een vandaag verschenen paper in Nature analyseren onderzoekers wat er aan bijna 5000 staalfabrieken versleuteld moet worden, wil deze sector de klimaatdoelen van Parijs halen.
- Verdieping
Kleinste PFAS: meer mensenhand dan moeder natuur
Trifluorazijnzuur (TFA) wordt volgens sommigen ook in de natuur gevormd. Chemici zijn daar inmiddels niet meer zo zeker van, omdat er twijfels zijn over eerder onderzoek.
- Verdieping
Populair oplosmiddel verhoogt risico op Parkinson
Trichlooretheen werd al verdacht van betrokkenheid bij de ziekte van Parkinson, maar een grote nieuwe studie haalt de laatste twijfels weg.
- English
PFAS becomes toxic to industries
If all goes according to plan, a European ban on synthesizing, processing, importing, and selling virtually all PFAS would be enacted in mid-2027.
- Verdieping
PFAS wordt giftig voor de industrie
Als het aan Brussel ligt wordt medio 2027 een Europees verbod van kracht op synthese, verwerking, import en verkoop van vrijwel alle PFAS.
- Verdieping
Meer twijfel dan champagne bij eerste generatie Alzheimertherapieën
Het Alzheimer-onderzoek heeft een tumultueus jaar achter de rug. Primeurs, teleurstelling en schandalen volgden elkaar in korte tijd op.
- Verdieping
Dossier: Supervezels
Kevlar, Dyneema, Twaron, Vectran, Zylon, Tenax: de wereld van de supervezels staat bol van de hippe merknamen. Daarachter gaat meer dan een halve eeuw chemische innovatie schuil.
- Verdieping
‘Je hebt altijd meer nodig dan techniek’
Kevin Van Geem onderzoekt processen die de petrochemie kunnen verduurzamen, zoals chemische recycling van plastics.
- English
‘Electrochemistry was always the eternal promise, nowadays it is more or less our only hope’
Marc Koper sees water electrolysis as the only way to a sustainable future, but also wants to answer fundamental questions.
- Verdieping
‘Elektrochemie was altijd de eeuwige belofte, tegenwoordig is het ongeveer onze enige hoop’
Marc Koper ziet waterelektrolyse als de enige weg naar een duurzame toekomst, maar wil ook fundamentele vragen beantwoorden.
- Verdieping
‘Ik probeer een genuanceerder beeld neer te zetten en dat is niet altijd makkelijk’
Momenteel is Karl Vrancken de bekendste chemicus van Vlaanderen door zijn bemoeienis met de wijdverspreide milieuvervuiling met fluorverbindingen.