
Esther Thole
Esther Thole is hoofdredacteur van C2W | Mens & Molecule en daarnaast freelance wetenschapsjournalist.
Esther Thole studeerde met veel plezier scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar wist al snel dat een loopbaan in het onderzoek niet haar ding was. Zonder helder plan rolde ze de ‘communicatie’ in. Schrijven werd een hoofdtaak en dat bleek zo leuk dat ze alweer jaren geleden besloot als zelfstandig wetenschapsjournalist en tekstschrijver te gaan werken. Dan kun je namelijk in heel veel verschillende onderwerpen duiken en doet ze het liefst.
Als het gaat over chemie, life sciences, voeding, kunst of (wetenschaps)geschiedenis heb je haar aandacht meteen te pakken.
- English
Green chemistry has many origins
Arjan Linthorst describes how concerns on environmental pollution and the deteriorating image of the chemical industry were all driving forces behind the emergence of ’green chemistry’ as a new research field.
- Media
Groene chemie kwam niet zomaar tot stand
Arjan Linthorst beschrijft hoe zorgen over milieuvervuiling en het verslechterende imago van de chemische industrie allemaal meespeelden bij de opkomst van ‘groene chemie’ als nieuw vakgebied.
- English
Mitochondria struggle with crowding
Researchers from Nijmegen can now experimentally show that macromolecular crowding occurs in mitochondria.
- English
‘We understand what starting pharma companies need’
When Pivot Park started in 2012, not everyone was convinced it would work. But by now, the park is clearly a magnet for start-ups in the pharma field.
- Verdieping
‘Wij begrijpen wat farmabedrijven nodig hebben’
Interview met Brigitte Drees, directeur Pivot Park.
- Nieuws
Ook mitochondriën kampen met drukte
Het werd al langer aangenomen, maar Nijmeegse onderzoekers tonen nu experimenteel aan dat macromolecular crowding ook in mitochondriën optreedt.
- Mensen & Meningen
Turven
De Nature-redacties hebben bijgehouden wie er in hun journalistieke producties aan het woord komen. Esther Thole ziet het het belang van zo’n rondje turven en tellen wel.
- English
Cryo-EM reveals new details about RNA origami
Researchers at Aarhus University have used cryo-EM to gain a better understanding of the folding process that dictates RNA origami.
- Nieuws
Cryo-EM onthult nieuwe details over RNA-origami
Bestuderen van RNA-vouwing in aanwezigheid van water levert aanknopingspunten voor rationeel ontwerp van nanostructuren.
- Nieuws
Veel moleculair onderzoek beloond met Vici-beurs
Onderzoeksfinancier NWO heeft 34 wetenschappers een Vici-beurs toegekend. Moleculair geörienteerd onderzoek scoorde daarbij goed.
- Mensen & Meningen
Belangen
Hoofdredacteur Esther Thole bespreekt de situatie die speelt bij Chemistry & Engineering News.
- Verdieping
Dossier: Celcyclus
Celdeling klinkt zo simpel. Toch is dit een van de meest fundamentele moleculair-biologische processen.
- Media
De scheikunstenaar: Een rijke biografie van Sibrand Stratingh
Ulco Kooystra vervlecht vele geschiedenissen met de levensloop van zijn hoofdpersoon, waardoor je ook de bredere wereld waarin Stratingh leefde en werkte leert kennen.
- Nieuws
Vastgepinde antivrieseiwitten voor het eerst waargenomen
Super-resolutie microscopie op single-molecule niveau brengt volledig vastgeklonken eiwitten in beeld en onthult nieuw mechanisme dat kristallisatie remt.
- Verdieping
Rubberberg verdient meer aandacht
In alle aandacht voor hergebruik van consumentenproducten lijken we een enorme afvalstroom over het hoofd te zien: autobanden.
- Mensen & Meningen
Lijstjes
Het is weer tijd voor terug- en vooruitblikken. Hoofdredacteur Esther Thole doet dat aan de hand van de IUPAC Top-10 Emerging Technologies.
- Verdieping
Werken in het lab van de toekomst
Wat moet de labmedewerker van de toekomst eigenlijk allemaal kunnen? En brengt dat andere eisen met zich mee?
- English
Traitor macrophages light up
Floris van Dalen, PhD student at RadboudUMC, took this image of mouse macrophages acting as a model for TAMs.
- Nieuws
Overgelopen macrofagen lichten op
Floris van Dalen, promovendus aan het RadboudUMC, maakte deze opname van muismacrofagen die fungeren als een model voor TAMs.
- Verdieping
Geertruida van Maarseveen: De eerste vrouwelijke doctor in de chemie
Zomaar dook er een 19e-eeuws proefschrift geschreven door een Nederlandse vrouw op. Wie was zij? De Chemie Historische Groep van de KNCV zocht het uit.