
Ruben Boot
Ruben Boot is een freelance wetenschapsjournalist, gepromoveerd in de biofysica aan de TU Delft. Hij schrijft daarom graag over alles wat met cellen, microbiologie of natuurkunde te maken heeft. Dat doet hij onder andere voor New Scientist, Parool, C2W | Mens & Molecule, De Ingenieur en Bionieuws.
- International
Nano antibodies against Parkinson’s disease
Researchers from Flanders and Italy have developed a strategy to restore the function of an enzyme that is impaired in Parkinson’s disease. In an article published in Nature Communications, they demonstrate how antibody fragments can bind to the enzyme in the correct location to stabilise it and enhance its activity.
- Nieuws
Nano-antilichamen tegen Parkinson
Vlaamse en Italiaanse onderzoekers hebben een strategie ontwikkeld om de werking van een enzym dat verstoord is in de ziekte van Parkinson te herstellen. In Nature Communications laten ze zien hoe fragmenten van afweerstoffen precies op de juiste plek aan het enzym kunnen binden om het te stabiliseren en de activiteit te versterken.
- Nieuws
Betere bacteriebalans vermindert uitstoot lachgas bij waterzuivering
Lachgas is een krachtig broeikasgas dat vrijkomt bij waterzuiveringsinstallaties. Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft komen nu in Nature Water met bruikbare strategieën om deze uitstoot te reduceren.
- International
Small group of personalised antibodies in immune system much more stable than previously thought
It appears that a small group of antibodies dominates and personalises the entire repertoire of the immune system. Researchers at Utrecht University discovered that these antibodies remain virtually unchanged in composition and quantity, even after vaccinations.
- Nieuws
Kleine groep gepersonaliseerde afweerstoffen in immuunsysteem veel stabieler dan gedacht
Een klein groepje afweerstoffen blijkt het totale repertoire van het immuunsysteem te domineren en personaliseren. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht ontdekten dat deze afweerstoffen zowel in samenstelling als hoeveelheid nauwelijks veranderen, zelfs na vaccinaties.
- Nieuws
Ultrageluid maakt cellen en haarvaten in levende organen zichtbaar
Echografie was tot nog toe te onnauwkeurig om individuele cellen te visualiseren. In Science presenteren fysici van de TU Delft nu een microscopietechniek die cellen in levende organen in beeld weet te brengen met ultrageluid.
- Nieuws
Overbruggende polymeerketens zorgen voor stevige weefsellijm
Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen presenteren in Biomacromolecules een nieuwe weefsellijm op basis van complexe coacervaten. Door de inzet van overbruggende polymeerketens blijft de lijm beter plakken.
- International
Organic semiconductor emits spinning light for more efficient OLED screens
Researchers at TU Eindhoven and the University of Cambridge have created an organic semiconductor in which electrons move in a spiral pattern. The light emitted could make OLED screens in televisions and smartphones much more energy efficient.
- Nieuws
Organische halfgeleider schijnt ronddraaiend licht voor efficiëntere oled-schermen
Onderzoekers van de TU Eindhoven en de Universiteit van Cambridge hebben een organische halfgeleider gemaakt waarin elektronen in een spiraalpatroon bewegen. Het hierbij uitgezonden licht kan oled-schermen in televisies en smartphones een stuk energiezuiniger maken.
- International
All tied up: germanene nanoribbons could be useful for quantum computers
Researchers from Twente and Utrecht have made strips of germanium atoms that are one atom thick and a few nanometres wide. The two-dimensional nanoribbons have properties that could be useful in future quantum computers.
- Nieuws
Germaneen aan banden gelegd voor kwantumcomputers
Onderzoekers uit Twente en Utrecht hebben strookjes germaniumatomen gemaakt die één atoom dik en een paar nanometer breed zijn. De 2D-nanobanden bezitten eigenschappen die van pas kunnen komen in toekomstige kwantumcomputers.