In Beeld
-
Nieuws
Stressbestendige algen
Planten hebben heel wat te verduren. Brandende hitte, extreme droogte, hongerige insecten, verwoestende schimmels en noem zo maar op. Onderzoekers in Göttingen hebben de reactie op deze stressfactoren in detail bekeken van algen en deze vergeleken met landplanten.
-
Nieuws
Stamcellen wakker schudden
Een enkele moleculaire schakelaar lijkt voldoende om stamcellen te activeren. Dat biedt mogelijkheden om de effectiviteit en betrouwbaarheid van celtherapieën en beenmergtransplantaties flink te verbeteren.
-
Nieuws
Beschermende bubbels
Vetweefsel is een belangrijke reservebron voor energie. Maar het functioneert ook als een superstabiele beschermende ‘bubbelfolie’ voor fragiele onderdelen van het skelet.
-
Nieuws
Kopje thee(gen) metalen
Dat een kopje thee ontspannend kan werken is bekend. Maar nu blijkt dat theebladeren ook heel goed zware metalen uit water kunnen verwijderen.
-
Nieuws
Hoe kleiner, hoe beter
Een spectaculaire opname van een elektrokatalysator die bijzonder gedrag vertoont. Gedurende de CO2-reductiereactie slagen de piepkleine tindeeltjes erin om hun prestaties te verbeteren dankzij een nano-gestructureerde koolstofdrager. Het geheim: de deeltjes worden gaandeweg nóg kleiner.
-
Nieuws
Goed gemarineerd
Single-cell technieken bieden veel mogelijkheden, maar het is lastig om ook binnenin organen alle cellen te bereiken. Onderzoekers van MIT komen nu met een nieuwe aanpak, waarmee ook die moeilijk bereikbare delen glorieus in beeld komen.
-
Nieuws
Zacht, licht en biocompatibel
Een team uit de VS ontwikkelde een organische, elektrochemische transistor die zeer biocompatibel is, staat in Nature Communications.
-
Nieuws
Concentratieboost voor fotosynthese
Het gewoon hauwmos blijkt een turbobooster te bezitten voor efficiënte concentratie van CO2 in de cellen. Dat is wellicht ook interessant voor landbouwgewassen.
-
Nieuws
Kleine variatie, grote gevolgen
Genetische varianten van het BIM-eiwit maken leukemiecellen sneller resistent tegen therapie, laten onderzoekers uit Singapore zien.
-
Nieuws
€5 miljoen voor beter spieken
Het Amsterdamse bedrijf Confocal.nl heeft een investering van €5 miljoen gekregen om zijn live cell imaging toegankelijker te maken. Als voorproefje van wat er mogelijk is maakten ze onder andere deze indrukwekkende opname van een muizenoor.
-
Nieuws
Symbiose dankzij biofotonica
Schelpdieren leven vaak samen met symbiotische, fotosynthetische algen. De hartschelpen hebben geavanceerde biofotonische structuren in hun harde pantser, die net zo werken als glasvezelkabels, om het licht op te vangen en door te geven.
-
Nieuws
Bijensymmetrie zit vanbinnen
De natuur zit vol symmetrie, ook al is dat vaak alleen maar aan de buitenkant. Recent ontdekte een internationaal team dat honingbijen de binnenkant van hun nest symmetrisch opbouwen. Dat is niet alleen esthetisch mooi, maar heeft ook praktische voordelen.
-
Nieuws
Klonterende plaaggeesten
In de strijd tegen antibiotica-resistentie moet je overal naar houvast zoeken. Een team van de Zweedse Umeå Universiteit heeft zich verdiept in de manier waarop bacteriën hun resistentiegenen aan elkaar doorgeven. Dat leverde naast meer inzicht in de regulering van het bacteriële secretiesysteem ook een fraaie foto op.
-
Nieuws
Zand onder stroom
Nat zand wordt keihard door een stroomstootje. Opgeloste mineralen vormen dan een natuurlijk ‘cement’ dat de zandkorrels stevig bijeenhoudt.
-
Nieuws
Slimme indringers
Als antibioticaresistente veroorzaker van levensbedreigende longontstekingen is Pseudomonas aeruginosa berucht en gevreesd. Maar ook onbegrepen, want hoe weet deze bacterie zo diep door te dringen in het longweefsel?
-
Nieuws
Organische synthese beloond met goud
Werken met kleurstoffen is vragen om mooie plaatjes. Tijdens de synthese van fluorescente tracers maakte Maarten van Meerbeek dit plaatje van een Cy5-kleurstof.
-
Nieuws
Noodzakelijke neuronen
Neuzen zijn er in allerlei soorten en maten. Mieren hebben antennes om geurstoffen op te vangen en te verwerken. Maar zonder het eiwit Orco valt de ontwikkeling van de benodigde neuronen stil.
-
Nieuws
Vechten om voedsel
Schadelijke bacteriën? Niet te snel oordelen, want soms kunnen toxines ook beschermend werken.
-
Nieuws
Hé Google, hoe ziet een brein eruit?
Een team van Google Research en Harvard University heeft de grootste dataset ooit gepubliceerd van neurale verbindingen in een fragment van het menselijk brein.
-
Nieuws
DNA-diamanten
Vanuit ‘viervoeters’ kun je via DNA-origami met ongekende precisie bijzondere fotonische kristallen laten ontstaan.
- Vorige Pagina
- Pagina1
- Pagina2
- Pagina3
- volgende Pagina