In Beeld
-
Nieuws
Zand onder stroom
Nat zand wordt keihard door een stroomstootje. Opgeloste mineralen vormen dan een natuurlijk ‘cement’ dat de zandkorrels stevig bijeenhoudt.
-
Nieuws
Slimme indringers
Als antibioticaresistente veroorzaker van levensbedreigende longontstekingen is Pseudomonas aeruginosa berucht en gevreesd. Maar ook onbegrepen, want hoe weet deze bacterie zo diep door te dringen in het longweefsel?
-
Nieuws
Organische synthese beloond met goud
Werken met kleurstoffen is vragen om mooie plaatjes. Tijdens de synthese van fluorescente tracers maakte Maarten van Meerbeek dit plaatje van een Cy5-kleurstof.
-
Nieuws
Noodzakelijke neuronen
Neuzen zijn er in allerlei soorten en maten. Mieren hebben antennes om geurstoffen op te vangen en te verwerken. Maar zonder het eiwit Orco valt de ontwikkeling van de benodigde neuronen stil.
-
Nieuws
Vechten om voedsel
Schadelijke bacteriën? Niet te snel oordelen, want soms kunnen toxines ook beschermend werken.
-
Nieuws
Hé Google, hoe ziet een brein eruit?
Een team van Google Research en Harvard University heeft de grootste dataset ooit gepubliceerd van neurale verbindingen in een fragment van het menselijk brein.
-
Nieuws
DNA-diamanten
Vanuit ‘viervoeters’ kun je via DNA-origami met ongekende precisie bijzondere fotonische kristallen laten ontstaan.
-
Nieuws
Gevoelige kanalen
Over de moleculaire basis van onze tastzin is nog verrassend weinig bekend. Een nieuw ontdekt ionkanaal, gepubliceerd in Science, vult het plaatje weer iets verder in.
-
Nieuws
Kinderproefje voor volwassenen
Een roos met kleurstof kleuren is kinderspel, maar het kan blijkbaar ook met fluorescerende kleurstof.
-
Nieuws
Oerwoud in een kolf
Met een beetje fantasie kun je in deze foto een compleet oerwoud zien, met grote varens en gras op de bodem. Hoewel planten wel uit organisch materiaal bestaan, is wat je hier ziet toch anders.
-
Nieuws
Evolutie van een mesosfeergeest
Stratosfeerontladingen zijn niet alleen heel mooi, ook zijn ze aan onderzoek onderhevig. Want wat zorgt er voor die mooie kleuren?
-
Nieuws
Kralenparade
De Publieksprijs van de ChemistryViews Photo Competition 2023 ging naar deze sfeervolle opname van blauwe ‘kralen’ van calciumalginaat.
-
Nieuws
Beeldschone buisjes
Met deze verzameling prachtig gekleurde NMR-buisjes sleepte Maciej Majdecki de eerste prijs binnen in de ChemistryViews Photo Competition 2023.
-
Nieuws
Intrigerend oranje
Tijdens je onderzoek, stuit je wel eens op iets moois dat je niet goed kunt verklaren.
-
Nieuws
Moleculaire kwallen
Serendipiteit loopt als een rode draad door veel bijzondere vondsten in de geschiedenis van de chemie. Zo ook op dit plaatje van ‘moleculaire kwallen’.
-
Nieuws
Meteoriet onder de microscoop
Deze prachtige, edelsteen-achtige schijfjes bieden een inkijkje in de heel vroege geschiedenis van onze planeet.
-
Nieuws
Borduren met ijzer
In de natuur vind je de meest prachtige kristalstructuren. Maar ook in het lab wil nog wel eens wat moois groeien, zoals deze ijzer(II) photosensitizers.
-
Nieuws
Verdraaid mooie nylon
Als het op kleur aankomt, ‘winnen’ de life sciences het meestal. Maar ook de analytische polymeerchemie is niet onbekend met kleur, zoals dit röntgenvezeldiffractiepatroon van een nylonvezel.
-
Nieuws
Over de bloemetjes en de genen
Chinese onderzoekers laten zien welk gen van de maskerbloemen veranderd is waardoor de bloemen nu geen geel pigment meer maken.
-
Nieuws
Synthetische schilderingen
Organische chemie is qua kleurgebruik niet altijd even spannend: witte poeders, kleurloze vloeistoffen. Maar het kan ook prachtige plaatjes opleveren.
- Vorige Pagina
- Pagina1
- Pagina2
- Pagina3
- volgende Pagina