Relevantie geeft overtuigingskracht

In een ideale presentatie weet je publiek binnen drie minuten waarom jouw verhaal voor hen van belang is. Als het langer duurt, loop je het risico dat de aandacht van je toehoorders verslapt. Zet daarom de relevantie van je werk meteen helder neer.  

Hoe overtuig je het publiek dat jouw verhaal interessant is voor ze om naar te luisteren? Er is een methode om te zorgen dat je publiek op het puntje van de stoel gaat zitten tot het eind van je presentatie.  Dat doe je voorafgaand aan het maken van je presentatie na te denken over hoe jouw onderzoek bijdraagt op twee niveaus: 

  • Wat is de maatschappelijke relevantie van jouw werk? 

  • Wat betekent jouw werk voor het specifieke publiek in de zaal?  

Veel wetenschappelijk onderzoek is een puzzelstukje in een groter geheel. Bijvoorbeeld het tegengaan van klimaatverandering, het ontwikkelen van nieuwe medicijnen of het opruimen van milieuvervuiling. Hoe verder je publiek afstaat van jouw (specialistische) onderzoeksveld, hoe belangrijker het is om eerst uit te zoomen en dit grotere plaatje te benoemen. Als je moeite hebt om dat plaatje te vinden, bedenk dan: wat loopt de wereld (uiteindelijk) mis als we acuut zouden stoppen met jouw onderzoek? 

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk