Wetenschapsbeleid & Communicatie
-
Opinie & Columns
Bananen & Nonnenvocht
Een werkend placebomiddel is goud waard, aldus Enith Vlooswijk, zolang het maar niet echte medicijnen verdringt.
-
Opinie & Columns
Kleine stap
Een grasveldje vol afgedankte sculpturen is voor hoofdredacteur Esther Thole een geruststellende illustratie van hoe het kan aflopen met politici die hun waarheid willen afdwingen.
-
Verdieping
‘Er zijn meerdere routes om als bèta impact te hebben’
Het is onder bèta’s bon ton om te klagen over het gebrek aan bèta’s bij de overheid. Tegelijkertijd wordt een loopbaan in beleid of bestuur door diezelfde groep nauwelijks voor vol aangezien. Die houding is natuurkundige Liedewij Laan een doorn in het oog.
-
Mens & Loopbaan
Ruimte creëren voor je zotte zelf
Het duurde even voordat scheikundige Jacotte Brokken haar professionele draai als presentator, vlogger en podcastmaker had gevonden. ‘Sommige kijkers moesten wel even wennen.’
-
Verdieping
Puzzels maken chemie tastbaar
Dankzij de introductie van game-based learning in zijn colleges, laat Michael Lerch zijn studenten op een nieuwe manier naar chemie kijken. ‘Door ingewikkelde concepten om te toveren naar iets tastbaars en leuks zoals een puzzel, help je hen om de materie echt te doorgronden.’
-
Opinie & Columns
‘We moeten PhD studenten beter voorbereiden op de arbeidsmarkt’
Hoewel universiteiten claimen dat ze hun promovendi voorbereiden op de volgende stappen in hun loopbaan, ziet Isabelle Kohler een kloof tussen wat die academische training biedt en wat early-career onderzoekers nodig hebben om goed voorbereid de ‘echte’ wereld in te trekken.
-
Media
Glimlachend lezen over groepentheorie en Rubiks kubus
Schitterende Symmetrieën is een vermakelijk boek over het belang van wiskundige symmetrie èn ironie in de wetenschap. Ook voor chemici, want wie werd er nooit gered door een Laplace- of Fourier-transformatie?
-
Opinie & Columns
Slechte vragen
Domme vragen bestaan niet, naar het schijnt. En slechte vragen dan? Die bestaan wel degelijk, aldus columnist Jenny Hasenack.
-
Verdieping
’Je moet een divers publiek aanspreken’
Na drie jaar komt er een einde aan het KNCV-voorzitterschap van Yvonne van der Meer. Wat is de toekomst van de vereniging nu deze een nieuwe koers is ingeslagen? ‘Ik hoop dat we in deze relatief moeilijke periode voor de chemie in Nederland een chemische community overeind weten te houden.’ ...
-
Opinie & Columns
Verschillen
Hoofdredacteur Esther Thole verbaast zich over het geroeptoeter tegen diversiteit. Wie door een moleculaire bril naar het leven op aarde kijkt ziet vooral meer van hetzelfde. Hoe kan je dan niet nieuwsgierig zijn naar de verschillen?
-
Mens & Loopbaan
In Botswana kwam het besef
Wetenschapper Marthe Wens (32) is actief bij Scientist Rebellion. Protesteren heeft ze stap voor stap geleerd. ‘Ik heb eerst langs de kant meegekeken, tot ik er klaar voor was om zelf te gaan.’
-
Partnerbijdragen
Presenteren voor een gemixt publiek: Drie tips
“Marloes, ik heb binnenkort een presentatie, maar het publiek is nogal divers. Hoe bereid ik me daar het beste op voor?” Een goede vraag, want deze situatie komt vaak voor.
-
Verdieping
Centraal Laboratorium: Bakermat van de reactorkunde
Het Centraal Laboratorium van de voormalige Staatsmijnen in Geleen krijgt het predikaat Nationaal Chemisch Erfgoed. Tijdens de gouden jaren van het industriële onderzoek komen gebieden als reactorkunde, katalyse en polymeerchemie hier tot bloei. De feestelijke onthulling is op 24 juni a.s.
-
Opinie & Columns
‘Als lid ben je een investeerder in de toekomst van de chemie’
In onze neiging om steeds meer transactioneel te denken, lopen we het risico de bredere waarde van een vereniging als de KNCV uit het oog te verliezen, aldus Jan-Willem Toering.
-
Nieuws
L’Oréal For Women in Science fellowships 2025 uitgereikt
Op 17 april werden in NEMO Science Museum in Amsterdam de For Women in Science fellowships 2025 uitgereikt aan vier vrouwelijke wetenschappers werkzaam aan Nederlandse universiteiten.
-
Opinie & Columns
Twente
Het kabinet zet het mes in de financiering van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en wil tegelijkertijd actief wetenschappers uit de VS naar Nederland lokken. Sjoerd Rijpkema ziet het met verbazing aan.
-
Opinie & Columns
‘Natuurlijk’
Zet een ‘chemisch’ ingrediënt op de verpakking en je hebt de poppen aan het dansen, weet columnist Enith Vlooswijk. Maar ‘natuurlijk’ brood kan wel?
-
Opinie & Columns
Vlucht
Een nieuwsmijder zal hoofdredacteur Esther Thole niet worden, maar soms wil ze even uit de waan van de dag stappen. Gelukkig biedt het wetenschapsnieuws voldoende ontsnappingsroutes zonder dat je meteen werkontwijkend gedrag vertoont.
-
Opinie & Columns
Oplossingen
Columnist Jenny Hasenack heeft nog dagelijks profijt van haar studie scheikunde. Ook al is dat voor de buitenwereld vaak moeilijk te begrijpen.
-
Opinie & Columns
Herinnering
Regelmatig krijgt de redactie de vraag of er ‘iets’ wordt gedaan met een overlijdensbericht. Hoofdredacteur Esther Thole begrijpt het verzoek, maar vindt het lastig om dit vorm te geven.