Natuurlijk kun je veel antwoorden zelf bij elkaar googelen, maar als het over scheikunde gaat vindt Jenny Hasenack het veel leuker als je het gewoon aan haar vraagt. 

Vorige week was ik op een feestje en kwam daar een kennis tegen, die bij het zien van mijn binnenkomst op me af rende en verklaarde: ’Jenny, ik heb al tijden een scheikundevraag voor jou en nu zie ik je eindelijk! Dus: Werkt je afwasmiddel eigenlijk óók nadat de schuimlaag van het water weg is?’  

Dit is natuurlijk een vraag waar Google meer informatie over heeft dan ik, en niet alleen omdat ik best een hekel heb aan afwassen. Toch kon ik met mijn scheikundekennis een prima antwoord geven (in het kort: ja) en ook nog eens vertellen wat een zeepbel eigenlijk is, en hoe zeep ervoor zorgt dat je je pannen kunt afwassen. 

Ik merk de laatste tijd dat meer vrienden en kennissen hun scheikunde-gerelateerde vragen opsparen tot ze mij tegenkomen, en ik vind het fantastisch. Ik ben natuurlijk blij dat Google bestaat, voor zowel nuttige vragen (’Hoe laat gaat de bus?’) als minder nuttige (’Waarom heet een bus een bus?’). Maar toch zou ik het leuk vinden als we af en toe vragen bewaren voor offline situaties. Gewoon tot je toevallig een expert tegenkomt. Deze kennis en ik waren allebei zo blij met deze interactie, dat het zonde zou zijn om dit soort vragen via het Internet te beantwoorden. 

Als we samen de AI-tendens willen tegengaan, kunnen we het beste zoveel mogelijk dingen blijven doen die niet te efficiënt en wel gezellig zijn 

Dus: heb je een nieuwsgierige vraag? Neem je voor het vooral niet te googelen en wacht geduldig tot er iemand op je pad komt die je verder kan helpen. Een paar argumenten vóór dit idee: 

  1. Onze tijd op school heeft ons hier precies op voorbereid, met uitspraken als: ’Als ik je midden in de nacht wakker maak, moet je meteen weten wat 3 * 7 is.’ Maar zo’n nachtelijke overhoring vindt bijna nooit plaats, dus er is hier veel onbenutte potentie.

  1. Als de persoon aan wie je het vraagt het antwoord ook niet heeft, zit je ineens in een soort speurtocht. Misschien kan hij of zij je wel doorverwijzen, of je moet het willekeurige mensen op straat gaan vragen. 

  1. Als we samen de AI-tendens willen tegengaan, kunnen we het beste zoveel mogelijk dingen blijven doen die niet te efficiënt en wel gezellig zijn.  

  1. Je krijgt, behalve het antwoord op je vraag, waarschijnlijk een hoop leuke extra informatie.  

En natuurlijk het belangrijkste: je maakt iemand heel blij. Want hoe leuk is het om over je eigen expertise te praten?  

Om af te sluiten, hierbij mijn niet-te-googelen vraag van dit moment: Zijn er meer stoffen dan water die uitzetten als ze stollen? Kunnen we schaatsen op iets anders dan water?