“Marloes, ik heb binnenkort een presentatie, maar het publiek is nogal divers. Hoe bereid ik me daar het beste op voor?” Een goede vraag, want deze situatie komt vaak voor. Met zo’n gemengd publiek, tot wie richt je je dan? Drie manieren om je daarbij te helpen.
1. Hou het begin en einde simpel
Het begin van je presentatie is cruciaal. Iedereen die niet binnen twee minuten snapt waar het over gaat, raakt al snel de draad kwijt. Als het publiek gemengd is, betekent dit dat het belangrijk is om je eerste paar minuten en ook de samenvatting en conclusie heel laagdrempelig te houden. Het is niet erg als het middenstuk wat technischer is en je hier slechts een deel van het publiek bedient. Bij een heldere start en einde, kan de rest van de zaal je in elk geval in grote lijnen volgen.
2. Zoek de gedeelde noemer
Hoewel het publiek kan bestaan uit verschillende groepen mensen, met verschillende kennisniveaus, hebben ze allemaal één ding gemeen: ze kwamen om naar jouw verhaal te luisteren. Wat denk je dat al deze mensen aantrok? Wat hopen ze van jou te leren? Meestal is daar een gedeelde noemer te vinden. Iets wat iedereen in de zaal gemeen heeft met elkaar en de reden is dat zij hier allemaal zitten. Bedenk wat voor iedereen in de zaal interessant is om van jou te horen. Is het mogelijk om jouw verhaal daarop te richten?
3. Zorg dat je krijgt wat jij nodig hebt
Een wat meer egoïstische, maar zeker effectieve, manier is om gewoon bruut te bedenken: wat wil ik met deze presentatie bereiken? Wees heel eerlijk naar jezelf. Misschien wil je indruk maken op dat groepje hoogleraren in de zaal? Of een producent verleiden om met jou een nieuw product te ontwikkelen? Of wil je graag subsidie lospeuteren? Allemaal prima kansen om als koers in te zetten.
Je hele presentatie alleen maar op dat kleine clubje in het publiek richten is wat onsympathiek, maar je kunt best wel een stuk ervan heel expliciet tot hen richten. Een tip hierbij is om vrij letterlijk en concreet voor jezelf op te schrijven wat je wil bereiken. Kun je vervolgens één hele kleine stap bedenken die direct tijdens, of binnen een paar minuten na je presentatie is uit te voeren? Dat noemen we ook wel de call to action. Wil je bijvoorbeeld meer citaties, dan is het nodig dat mensen je artikel gaan lezen. Dat is echter niet direct tijdens of na je presentatie uit te voeren. Een kleinere stap is een QR-code tonen waarmee ze je artikel direct op hun telefoon downloaden. Wil je een afspraak met specifieke mensen? Zeg dan niet “mail me maar als je m’n verhaal interessant vond”. Want dan ligt de bal bij de ander en moet die persoon gaan nadenken over een kordate mail. Als je een afspraak wilt met iemand, wat is dan de meest laagdrempelige call to action? Bijvoorbeeld: “Als je feedback hebt op mijn onderzoek, spreek me aan, in de pauze sta ik bij het koffiezetapparaat”. Of gebruik ook hier weer een QR-code met een Google form die vraagt om contactgegevens. “Laat je mailadres achter als je interesse hebt om verder te praten. Ik bel je dan komende week op voor een kort gesprek.”
Kortom, zorg ervoor dat je iets heel simpels vraagt, wat de andere weinig tijd en moeite kost. Er is niks mis mee om je met zo’n directe vraag te richten op de mensen die voor jou het meest interessant zijn. Je staat niet voor niets op een podium, dus pak die kans!
Podcast: How to present Science
Meer presentatietips? Luister naar de podcast How to Present Science en ontdek veel meer technieken en voorbeelden van Marloes. Liever een training of coaching? Kijk dan op www.takethestage.nl
Wie is Marloes?
Marloes ten Kate coachte al duizenden (internationale) sprekers in helder en inspirerend spreken. Ze put inspiratie uit haar ervaring als wetenschapsjournalist bij radio en tv en uit theatersport, een vorm van improvisatietheater. Ze is oprichter van Take the Stage; een platform speciaal voor wetenschappers die beter willen leren presenteren.

Nog geen opmerkingen