Wat wil je dat je publiek onthoudt van jouw verhaal? En wat moeten ze met die kennis doen? Deze vragen helpen je om je presentatie krachtig af te sluiten. Eindig in ieder geval nooit met een vraagteken — je laatste slide blijft namelijk het langst in beeld.  

Wat hoop je dat jouw presentatie teweegbrengt? Of: wat wil je dat jouw publiek doet? Dit is je zogenaamde call to action. Zet het op je laatste slide! Tijdens de nabespreking en vragenronde blijft deze slide immers de hele tijd in beeld staan en wordt dus langer bekeken dan al je andere slides. Gebruik die slide bijvoorbeeld voor QR-code die direct naar jouw paper leidt. Of stel je hebt onderzoek gedaan naar gezond voedsel, dan kan op je laatste slide staan ‘Eet minimaal 200 gram verse groente per dag en blijf lang gezond’.  

Wees concreet 

Wil je samenwerken met mensen in de zaal, of feedback op je ideeën? Maak die oproep dan zo concreet mogelijk. Het is verleidelijk om alleen je contactgegevens, zoals je mailadres, op een slide te zetten en het daarbij te laten. Maar dan moet je publiek nog zelf gaan bedenken wat ze precies kunnen mailen en of dat wel is waar jij op zit te wachten. Zeg dus letterlijk wat of wie je zoekt en gebruik ook je slides daarvoor. Bijvoorbeeld ‘Gezocht: dataspecialisten en synthetisch biologen’.  

Maak het makkelijk 

Bedenk vooraf wat mensen concreet moeten doen en maak dat zo eenvoudig mogelijk. Hoe meer mensen moet nadenken en hoe meer keuzes ze moeten maken, hoe kleiner de kans dat ze in actie komen. Een voorbeeld: Je kijkt tv en er komt een commercial voorbij over zwerfhonden die een asiel nodig hebben. Er volgen beelden van zielige honden en je denkt bij jezelf ‘Jee wat sneu, ik zou die dieren graag helpen’. Vervolgens eindigt het spotje met de oproep om geld te doneren. Zelfs al ben je de grootste hondenliefhebber dan nog is de kans klein dat je daadwerkelijk geld geeft. Je moet namelijk nog best wat keuzes maken: Hoeveel geld is een goed bedrag? Doneer je eenmalig of periodiek? Hoe moet je überhaupt doneren, hebben ze een website met een rekeningnummer? Wat een gedoe, ik doe het later wel. En later wordt al snel nooit. Daarom eindigen dit soort commercials vaak met een kleine en concrete call to action: ‘Maak eenmalig €5 over, sms direct naar 1234’. Alle keuzes zijn al voor je gemaakt. Geld doneren is veel eenvoudiger geworden.  

Laagdrempelig verzoek 

Dit principe kun je ook toepassen in een presentatie. Als je samenwerkingspartners zoekt, zeg dan niet ‘Mail me als je interesse hebt om samen te werken’. Je publiek moet dan zelf bedenken hoe die samenwerking eruit kan zien, op welke termijn, wat ze in de mail moeten zetten etc. Maak het laagdrempelig: ‘Wil je meedenken of samenwerken; ik organiseer volgende week een video-meeting van een half uur voor geïnteresseerden. Scan deze QR-code, laat je mailadres achter en dan nodig ik je uit.’ Mensen hoeven nu alleen maar hun mailadres in te vullen, jij regelt de rest. Dat maakt jouw verzoek zo laagdrempelig dat de kans van slagen een stuk groter is. Op de laatste slide zet je die QR-code. De hele vragenronde lang kunnen mensen bedenken of ze die gaan scannen. 

Kortom, bedenk wat jij graag wilt dat je publiek onthoudt of doet na jouw verhaal. Maak dat zo simpel mogelijk en zet dat in één of hooguit een paar korte zinnen op je slide. Wie weet wat deze nieuwe aanpak je kan opleveren bij je eerstvolgende presentatie! 

Betere presentaties met onlinetraining

MarloestenKate_fotograaf is Ap van den Driessche_molecuul vasthouden

Marloes ten Kate

Beeld: Ap van den Driessche

Wil je helder en doeltreffend leren presenteren? Volg dan de onlinetraining van TaketheStage.nl à €199,-

Ben je lid van de KNCV? Dan krijg je €100,- korting. Vraag je inlogcode aan via: www.kncv.nl/presenteren-met-impact

Ben je master- of PhD student en nog geen lid van de KNCV? Word nú lid en je krijgt de training helemaal gratis. Meld je aan via www.kncv.nl/master-phd