Het CLEAR-initiatief van de Universiteit Twente heeft de Nederlandse Onderwijs Premie 2025 gewonnen. De jury was onder de indruk van de systems thinking-aanpak die chemici opleidt die goed zijn toegerust voor de uitdagingen van morgen. Hoe gaat het verder?
Sinds ons interview in 2023 met universitair hoofddocent Albert Wong en programmadirecteur Leonie Krab-Hüsken is de systems thinking-aanpak van de opleiding Chemical Science & Engineering (CSE) van de Universiteit Twente verder ontwikkeld en omvat nu drie pijlers: ontwikkeling van essentiële vaardigheden, verbetering van het curriculum met duurzaamheid als uitgangspunt en een ondersteunende leeromgeving. Het resulterende CLEAR-initiatief (Chemistry Learning for Environmental Action and Responsibility) heeft de Nederlandse Onderwijs Premie 2025 gewonnen.
Krab-Hüsken: ’De pijlers vormen een belangrijk onderdeel van het voorstel dat de prijs heeft gewonnen. De ontwikkeling van essentiële vaardigheden richt zich op zaken als schrijven, teamwork, probleemoplossing en andere algemene competenties die niet chemiegerelateerd zijn.’ De pijler ‘duurzaamheidsgerichte verbetering’ bekijkt de chemische kant vanuit klassieke en innovatieve invalshoeken, maar ook vanuit levenscyclusanalyses en andere aspecten. De derde pijler is het creëren van een ondersteunende leeromgeving. ‘We willen een veilige plek creëren waar studenten fouten kunnen maken en kunnen ontdekken. De kern van systeemdenken wordt ondersteund door deze pijlers.’
Als lid van de KNCV, KVCV, NBV, of NVBMB heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.