Uitzoomen en vooruitkijken: conceptueel modelleren in de klas

27. BSc CSE

Beeld: UTwente

De Universiteit Twente experimenteert met een creatief vak voor eerstejaars om ze kennis te laten maken met conceptueel modelleren en systeemdenken. De eerste resultaten publiceerden de onderzoekers in het Journal of Chemical Education.

Hoe bereid je studenten voor op de ingewikkelde uitdagingen uit de ‘echte wereld’ wanneer ze net van de middelbare school komen en al die tijd zowel vraag als oplossing voorgeschoteld kregen? Door ze meteen in het diepe te gooien, bedacht een team van de Universiteit Twente (UTwente). Eerstejaarsstudenten Chemical Science & Engineering kregen van Leonie Krab-Hüsken, Linlin Pei, Albert Wong en collega’s een vak waarin ze met dat soort uitdagingen konden worstelen op een manier die overeenkomt met hoe chemisch ingenieurs werken: conceptueel modelleren en systeemdenken.

Sleutelcomponenten

‘Als je een proces groener wilt maken en je komt te snel met een oplossing, dan kan het ondanks succes op kleine schaal op de grotere schaal minder groen worden’, zegt Leonie Krab-Hüsken, opleidingsdirecteur aan de UTwente. ‘Het is dus belangrijk dat je een stap terugzet vóór je een oplossing gaat zoeken, zodat je snapt hoe alle componenten op elkaar aansluiten.’

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk