De Universiteit Twente experimenteert met een creatief vak voor eerstejaars om ze kennis te laten maken met conceptueel modelleren en systeemdenken. De eerste resultaten publiceerden de onderzoekers in het Journal of Chemical Education.
Hoe bereid je studenten voor op de ingewikkelde uitdagingen uit de ‘echte wereld’ wanneer ze net van de middelbare school komen en al die tijd zowel vraag als oplossing voorgeschoteld kregen? Door ze meteen in het diepe te gooien, bedacht een team van de Universiteit Twente (UTwente). Eerstejaarsstudenten Chemical Science & Engineering kregen van Leonie Krab-Hüsken, Linlin Pei, Albert Wong en collega’s een vak waarin ze met dat soort uitdagingen konden worstelen op een manier die overeenkomt met hoe chemisch ingenieurs werken: conceptueel modelleren en systeemdenken.
Sleutelcomponenten
‘Als je een proces groener wilt maken en je komt te snel met een oplossing, dan kan het ondanks succes op kleine schaal op de grotere schaal minder groen worden’, zegt Leonie Krab-Hüsken, opleidingsdirecteur aan de UTwente. ‘Het is dus belangrijk dat je een stap terugzet vóór je een oplossing gaat zoeken, zodat je snapt hoe alle componenten op elkaar aansluiten.’
Als lid van de KNCV, KVCV, NBV, of NVBMB heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.