Historiek
-
Verdieping
Elastomeren: Van tropische rariteit tot gewilde materialen
Van een onhandelbaar en vreemd goedje groeide rubber uit tot een intens gewilde grondstof voor tal van nieuwe materialen en toepassingen. Die behoefte stimuleerde ook het onderzoek naar synthetische varianten. Daarmee traden de elastomeren toe tot de polymeerfamilie.
-
Verdieping
De thermoplasten: een muzikale geschiedenis
In het meinummer van C2W | Mens & Molecule bespraken we de opgang van de thermoharders. Nu zijn de vervormbare en gemakkelijk te verwerken thermoplasten aan de beurt. We presenteren ze in een muzikaal kleedje.
-
Verdieping
Het Concerthuis: Bron van ideeën
Op 13 juni wordt het Concerthuis in Groningen officieel benoemd tot Nationaal Chemisch Erfgoed 2024. Het pand kent een rijke wetenschappelijke geschiedenis, waarin de baanbrekende chemicus Sibrand Stratingh een hoofdrol speelt.
-
Verdieping
Van bakeliet tot composiet
Tachtig jaar geleden stierf Leo Baekeland. Zijn fenolhars, bakeliet genoemd, gaf het startschot voor de ontwikkeling van thermoharders, polymeren die niet vervormen bij verwarming. Enkele hoogtepunten uit de bakelietgeschiedenis.
-
Verdieping
1924: Startschot voor de golfmechanica
Honderd jaar geleden kwam Louis de Broglie met een elegante en simpele afleiding die de twee karakters van licht, deeltjes of golven, met elkaar verenigde.
-
Verdieping
De hand van de meester
Nieuw onderzoek is erop gericht om het potentieel van vingerafdrukken op meesterwerken in de toekomst ten volste te benutten.
-
Verdieping
Vitamine B12: een synthetisch huzarenstuk
De synthese van vitamine B12, nu vijftig jaar geleden, was een waar hoogstandje waar synthetisch chemici hun handen vol aan hadden.
-
Verdieping
100 jaar zuur-basetheorie
Na een veelvoud aan theorieën uit het prille begin van de ontdekking van zuren en basen komt daar duidelijkheid over in 1923… De zuur-basetheorie valt eindelijk in haar definitieve plooi.
-
Verdieping
Dossier: Zweedse elementen
In dit dossier lees je over de ontdekking, de toepassingen en de uitdagingen van het scheiden van een groep zeldzame aardmetalen die in Zweden zijn ontdekt.
-
Verdieping
Mendel en zijn erfenis
De hedendaagse biologische en medische wetenschappen zijn ondenkbaar zonder kennis van de genetica. Bij het opbouwen van die kennis speelde Gregor Mendel een cruciale rol.
-
Verdieping
Geertruida van Maarseveen: De eerste vrouwelijke doctor in de chemie
Zomaar dook er een 19e-eeuws proefschrift geschreven door een Nederlandse vrouw op. Wie was zij? De Chemie Historische Groep van de KNCV zocht het uit.
-
Verdieping
200 kaarsjes voor Louis Pasteur
Veelzijdig en baanbrekend wetenschapper ging de grote vragen niet uit de weg. En de discussies ook niet.
-
Verdieping
Farma in Oss, al 100 jaar een begrip
Volgend jaar viert Oss dat het 100 jaar geleden is dat Organon werd opgericht en daarmee de farmaceutische industrie in Nederland van de grond kwam.
-
Verdieping
Laboratorium aan huis in Leiden
Het voormalig woonhuis van zowel Franciscus Sylvius als Herman Boerhaave is uitverkoren tot Nationaal Chemisch Erfgoed 2022.
-
Verdieping
‘Rieckend water van mijn moeder’
In museum Hofwijck in Voorburg is een zeventiende-eeuws parfum te ruiken, dat de maker – Constantijn Huygens – deed denken aan zijn moeder.
-
Verdieping
Mijlpalen in de ontdekking van kunstmeststoffen
Kunstmest is van levensbelang, maar hoe is het in zijn huidige vorm tot stand gekomen? Paul Balduck dook in de stormachtige ontstaansgeschiedenis.
-
Verdieping
120 jaar Nobelprijs voor de Scheikunde: van nauwelijks nieuws tot mediagekte
De allereerste Scheikunde-Nobelprijs ging naar Van ‘t Hoff. Zijn toenmalige laboratorium wordt nu Nationaal Chemisch Erfgoed.
-
Verdieping
‘Een historicus kijkt vooruit’
Ernst Homburg bepleit een brede blik op de geschiedenis van de chemie.
-
Verdieping
100 jaar insuline: een succesverhaal
De ontsluiting van het insulinemolecule en de ontdekking van zijn relatie met diabetes is een van de mooiste verwezenlijkingen uit de geschiedenis van de biochemie en de geneeskunde. Hoe men tot die inzichten is gekomen, is een boeiend verhaal.