Dankzij een Utrechts-Antwerpse samenwerking hoeven we niet meer te gissen wat er op atomaire schaal precies gebeurt op het oppervlak van een katalytisch actief nanodeeltje.
Opnieuw examen doen? Daar zit niet iedereen op te wachten. C2W | Mens & Molecule vond desondanks enkele professionele chemici bereid om zich nog een keer aan het eindexamen scheikunde te wagen.
Sofie Claerhout (29) heeft de middelen om cold cases op te lossen, maar mag ze in België niet gebruiken.
Want to read C2W in English? Then visit C2W International!
Deze prachtige, edelsteen-achtige schijfjes bieden een inkijkje in de heel vroege geschiedenis van onze planeet.
Stijve materialen kunnen geen schokken absorberen en dempende materialen zijn zacht. Of niet?
Simulaties bevestigen dat het gebruik van elektronen-stuwende groepen op radicalen de resulterende C‒C-binding zwakker maakt.
Trichlooretheen werd al verdacht van betrokkenheid bij de ziekte van Parkinson, maar een grote nieuwe studie haalt de laatste twijfels weg.
Interview met Timothy Caulfield, hoogleraar Health and Science Policy, over desinformatie.
Na een lange dag van plenaire presentaties, focus- en parallelsessies biedt IUPAC | CHAINS 2023 volop sociale en culturele activiteiten.
Met draadloze temperatuursensoren gekoppeld aan een cloudopslag heb je veel meer controle en kun je sneller ingrijpen waar nodig.
Met de bioinkten van start-up BIO INX uit Gent is het mogelijk om in hoge resolutie een relatief groot stuk driedimensionaal menselijk weefsel te printen.
Start-up BeefyGreen verwerkt de ‘lelijke’ voetjes van oesterzwammen tot een zeer veelzijdig voedingsingrediënt. Uitdagingen genoeg, maar volgens het team biedt de vezelachtige structuur van de zwam volop kansen. ‘Van waste naar taste is ons motto.’
Consortium PhotoScale gaat een fotospinning disc reactor ontwerpen waarmee je fotokatalytische reacties op relatief grote schaal kunt doen.
An intensive 5-day seminar for engineers in the rubber industry, suppliers and users.
Yearly meeting on mass spectrometry
Nobelprijswinnaar Ben Feringa vertelt tijdens het Science Café Tilburg-XL in Theaters Tilburg over zijn ontdekkingsreis tot diep in de nanowereld.
51st International Symposium on High Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques
Avondlezing door prof.dr. Floris Rutjes georganiseerd door de Haarlemse Chemsiche Kring
Hoe reageert de chemische industrie op het PFAS-verbod? Vooralsnog op een teleurstellende manier, ziet hoofdredacteur Esther Thole.
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze maand op het podium: NBV-lid Packo Lamers.
Bij het voorbereiden van een presentatie hebben de meeste mensen geen duidelijk doel voor ogen. Hoe geef je je presentatie een helder doel?
Suzanne Jansen (26) kweekt bacteriën die dol zijn op plastic. ‘Toen ik deze optie eenmaal in beeld had wist ik: dit wordt mijn PhD-onderzoek.’
Trichlooretheen werd al verdacht van betrokkenheid bij de ziekte van Parkinson, maar een grote nieuwe studie haalt de laatste twijfels weg.
Het percentage vmbo’ers dat scheikunde volgt is dramatisch gedaald, maar een nieuw examenprogramma moet daar verandering in brengen.
Als het aan Brussel ligt wordt medio 2027 een Europees verbod van kracht op synthese, verwerking, import en verkoop van vrijwel alle PFAS.
Een recente paper in Nature stelt dat de wetenschap nauwelijks nog met iets nieuws komt. Maar die conclusie deelt zeker niet iedereen.
In dit dossier lees je over de ontdekking, de toepassingen en de uitdagingen van het scheiden van een groep zeldzame aardmetalen die in Zweden zijn ontdekt.
In dit dossier lees je over zeolieten: een speeltuin voor chemici. De industrie gebruikt synthetische zeolieten als ionenwisselaars, katalysators en adsorbens, maar nu we zoeken naar andere grondstoffen, hebben we ook andere zeolieten nodig.
Eén gram koeienspier, duizenden hamburgers: kweekvlees is misschien wel de meest ambitieuze en kansrijke vleesopvolger van allemaal. De voordelen ten opzichte van de bio-industrie zijn in potentie enorm, maar heeft de consument er ook trek in?
Celdeling klinkt zo simpel. Toch is dit een van de meest fundamentele moleculair-biologische processen.
Kevlar, Dyneema, Twaron, Vectran, Zylon, Tenax: de wereld van de supervezels staat bol van de hippe merknamen. Daarachter gaat meer dan een halve eeuw chemische innovatie schuil.
In dit dossier gaan we in op de productie, de milieu-impact en de mogelijke alternatieven voor leer.