Chinese onderzoekers presenteren in Science nieuwe biosensoren voor real-time visualisatie van neuropeptiden.
Canadese onderzoekers beschrijven in Science het mechanisme waarmee mosselen zich heel snel kunnen loskoppelen.
Jim en Dolf Jansen hebben samen een potentieel interessant boekje geschreven, dat helaas behoorlijk saai is.
Met een impliciet scoringsmodel kun je de intuïtieve keuzes van chemici ‘vangen’, schrijven onderzoekers van Novartis en Microsoft in Nature Communications.
Prestigieuze beurzen voor onderzoek naar chimerische antigen receptoren, metabolomics-gebaseerde analysemethoden en continue evolutie van enzymen.
Coat je de binnenkant van een microfluïdisch kanaal met poly-l-lysine, dan kun je daarmee signalen over chemische reactienetwerken beïnvloeden.
De synthese van vitamine B12, nu vijftig jaar geleden, was een waar hoogstandje waar synthetisch chemici hun handen vol aan hadden.
Syntheticus Adri Minnaard is positief over de toekomst van organische chemie en diens rol in aanpalende vakgebieden, maar ziet ook valkuilen.
Het begon rond 1990 met een opmerkelijke observatie in een proefwaterzuivering van Gist-Brocades, waar door een onbekend proces stikstofgas werd gevormd. Pas na jaren van volhardend experimenteren door onderzoeksgroepen in Delft en Nijmegen kwamen de eerste anammox-bacteriën in beeld.
Met plasma-glycoproteomics kun je specifieke biomarkers voor ziektes ontdekken in bloedplasma op basis van suikermoleculen op eiwitten.
Carbyon ontwikkelt een scheidingsmachine om CO2 uit de lucht te halen. Uiteindelijk willen ze duizenden van dat soort machines in het veld zetten.
Nieuwe regelgeving voor de productie van steriele medicinale producten betekent ook voor leveranciers van single use technologie dat ze in actie moeten komen. ‘Het liefst worden we al in de ontwerpfase erbij betrokken.’
Het Gentse Biotalys ontwikkelt biopesticiden op eiwitbasis. Hun eerste product moet gewassen beschermen tegen schimmels zoals meeldauw.
Wie heeft er een prijs gewonnen? Wie kreeg die subsidie? Of wie heeft er een nieuwe positie gekregen? In Ons kent Ons houden we je op de hoogte van deze personalia.
Ook nieuws voor onze rubriek? Mail dan naar oko@kncv.nl
Columnist Jenny Hasenack merkt dat ze in professionele situaties haar primaire enthousiasme onderdrukt.
Hoofdredacteur Esther Thole verbaast zich over de reacties van lezers die ergens boos over zijn, maar nauwelijks geïnteresseerd lijken in een zinvolle discussie over datgene wat hen ergert.
Wat wil je dat je publiek onthoudt van jouw verhaal? Eindig in ieder geval nooit met een vraagteken — je laatste slide blijft namelijk het langst in beeld.
Een intensieve academische carrière combineren met topsport? Nele Pien (32) kan beide werelden perfect koppelen.
Trifluorazijnzuur (TFA) wordt volgens sommigen ook in de natuur gevormd. Chemici zijn daar inmiddels niet meer zo zeker van, omdat er twijfels zijn over eerder onderzoek.
Trichlooretheen werd al verdacht van betrokkenheid bij de ziekte van Parkinson, maar een grote nieuwe studie haalt de laatste twijfels weg.
Het percentage vmbo’ers dat scheikunde volgt is dramatisch gedaald, maar een nieuw examenprogramma moet daar verandering in brengen.
Als het aan Brussel ligt wordt medio 2027 een Europees verbod van kracht op synthese, verwerking, import en verkoop van vrijwel alle PFAS.
Part of the program of the Kekulé Cycle XX.
The foremost life sciences business network event in the Netherlands
International one-day symposium in Belgium, organised by the Société Royale de Chimie (SRC) and the Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging (KVCV), with the aim to update participants on selected areas of pharmaceutical research by specialists in their respective field.
Avondlezing door dr. Martina Sura georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.
Avondlezing door dr. P.J.U. Kooystra georganiseerd door de Groningse Chemische Kring
Het begon rond 1990 met een opmerkelijke observatie in een proefwaterzuivering van Gist-Brocades, waar door een onbekend proces stikstofgas werd gevormd. Pas na jaren van volhardend experimenteren door onderzoeksgroepen in Delft en Nijmegen kwamen de eerste anammox-bacteriën in beeld.
Cannabisproducten kunnen verlichting brengen bij uiteenlopende aandoeningen en symptomen. Maar gecontroleerd gebruik blijft belangrijk.
In dit dossier lees je over de ontdekking, de toepassingen en de uitdagingen van het scheiden van een groep zeldzame aardmetalen die in Zweden zijn ontdekt.
In dit dossier lees je over zeolieten: een speeltuin voor chemici. De industrie gebruikt synthetische zeolieten als ionenwisselaars, katalysators en adsorbens, maar nu we zoeken naar andere grondstoffen, hebben we ook andere zeolieten nodig.
Eén gram koeienspier, duizenden hamburgers: kweekvlees is misschien wel de meest ambitieuze en kansrijke vleesopvolger van allemaal. De voordelen ten opzichte van de bio-industrie zijn in potentie enorm, maar heeft de consument er ook trek in?
Celdeling klinkt zo simpel. Toch is dit een van de meest fundamentele moleculair-biologische processen.