Zwitserse onderzoekers laten zich inspireren door octopuszuignappen voor een nieuwe, niet-invasieve methode om biofarmaceutica toe te dienen, staat in Science Translational Medicine.
Een elektronische neus gebaseerd op covalent gemodificeerd grafeen is heel gevoelig voor stikstofdioxide.
Eindhovense onderzoekers gebruiken elektrokatalyse op een koper- en zinkoxidekatalysator om de kunstmeststof ureum te maken uit twee afvalproducten.
Het is voor het eerst gelukt om het vrije elektronpaar van carbeen te verwijderen en het resulterende dubbel geoxideerde molecuul te isoleren.
Onderzoek naar de reden waarom wetenschappers graag stenen likken wint de gecombineerde Ig Nobelprijs voor scheikunde en geologie.
Hoogleraar materiaalchemie Moniek Tromp is kritisch over een publicatie over elektronenmicroscopie op lithiumzwavelbatterijen.
Onze moderne wereld schreeuwt om 100% duurzame chemie, maar we zijn er nog lang niet, schrijven Hannah Flerlage en Chris Slootweg.
Zet de fossiele subsidies om in een belasting en gebruik de opbrengsten voor een onafhankelijk fonds voor duurzaam onderzoek, aldus Tess van Eeden.
Neslihan Özcan Şahin vluchtte in 2018 uit Turkije naar Nederland. In Turkije was ze docent en ook hier wilde ze graag weer voor de klas staan. Ze vertelt over het traject dat ze daarvoor moest doorlopen.
Het Gentse Biotalys ontwikkelt biopesticiden op eiwitbasis. Hun eerste product moet gewassen beschermen tegen schimmels zoals meeldauw.
Suikers inzetten tegen kanker: start-up GlycoTherapeutics ziet er veel mogelijkheden in. Het bedrijf ontwikkelt een ‘drastisch nieuwe therapie die een grote rol kan gaan spelen in de strijd tegen kanker’.
Yannick Engelmann, Sari Walscharts en Maja Vanhalle zijn STEMfluencers. Ze behoren tot een groep jonge professionals in Science, Technology, Engineering en Mathematics (STEM) die hun beroep promoten bij jonge middelbare scholieren.
Het gloednieuwe testcentrum van GEA speelt in op de snelle groei van nieuwe eiwitbronnen voor voedingsmiddelen.
Ook nieuws voor onze rubriek? Mail dan naar oko@kncv.nl
NWO M1 Grant
KNCV-lid Matteo Monai (UU) ontvangt een NWO M1 grant om een nieuwsgierigheidsgedreven PhD-project op te zetten.
KNCV Gouden Medaille 2023
KNCV-lid prof.dr.Gerard van Westen is de winnaar van de KNCV Gouden Medaille 2023, de belangrijkste prijs voor chemici onder de 40 jaar.
Winnaar posterwedstrijd beroepsvereniging NVML
Kim Zuiver won onlangs de posterwedstrijd van de Nederlandse Vereniging bioMedisch Laboratoriummedewerkers (NVML).
With three captivating keynotes, invited speakers, industry representatives and poster presentations, the NBC is the ultimate event for connecting people and biotech disciplines.
Dit jaar vindt deze bijzondere avond plaats in theater De Lievekamp in Oss. Een speciale plek, want in 2023 is het 100 jaar geleden dat in Oss de basis werd gelegd voor de Nederlandse farmaceutische industrie.
EnvironChemTox symposium
Onze moderne wereld schreeuwt om 100% duurzame chemie, maar we zijn er nog lang niet, schrijven Hannah Flerlage en Chris Slootweg.
Zet de fossiele subsidies om in een belasting en gebruik de opbrengsten voor een onafhankelijk fonds voor duurzaam onderzoek, aldus Tess van Eeden.
Ieder jaar beloont de KNCV het beste mbo-afstudeerverslag met de Gouden Vlam. De drie finalisten vertellen over hun genomineerde verslag en wat ze een paar maanden na hun afstuderen doen.
Dries De Keyser (24) ging twee jaar naar Keulen om te leren hoe je een kraker bedient. Hij bereidde zich zo voor op de komst van Project One, de nieuwe kraker die Ineos in Antwerpen wil bouwen.
Trifluorazijnzuur (TFA) wordt volgens sommigen ook in de natuur gevormd. Chemici zijn daar inmiddels niet meer zo zeker van, omdat er twijfels zijn over eerder onderzoek.
Trichlooretheen werd al verdacht van betrokkenheid bij de ziekte van Parkinson, maar een grote nieuwe studie haalt de laatste twijfels weg.
Het percentage vmbo’ers dat scheikunde volgt is dramatisch gedaald, maar een nieuw examenprogramma moet daar verandering in brengen.
Als het aan Brussel ligt wordt medio 2027 een Europees verbod van kracht op synthese, verwerking, import en verkoop van vrijwel alle PFAS.
Cannabisproducten kunnen verlichting brengen bij uiteenlopende aandoeningen en symptomen. Maar gecontroleerd gebruik blijft belangrijk.
In dit dossier lees je over de ontdekking, de toepassingen en de uitdagingen van het scheiden van een groep zeldzame aardmetalen die in Zweden zijn ontdekt.
In dit dossier lees je over zeolieten: een speeltuin voor chemici. De industrie gebruikt synthetische zeolieten als ionenwisselaars, katalysators en adsorbens, maar nu we zoeken naar andere grondstoffen, hebben we ook andere zeolieten nodig.
Eén gram koeienspier, duizenden hamburgers: kweekvlees is misschien wel de meest ambitieuze en kansrijke vleesopvolger van allemaal. De voordelen ten opzichte van de bio-industrie zijn in potentie enorm, maar heeft de consument er ook trek in?
Celdeling klinkt zo simpel. Toch is dit een van de meest fundamentele moleculair-biologische processen.
Kevlar, Dyneema, Twaron, Vectran, Zylon, Tenax: de wereld van de supervezels staat bol van de hippe merknamen. Daarachter gaat meer dan een halve eeuw chemische innovatie schuil.