Het European Chemistry Thematic Network (ECTN) kijkt tijdens zijn jaarlijkse bijeenkomst in april naar vraagstukken voor docenten.
Consortium PhotoScale gaat een fotospinning disc reactor ontwerpen waarmee je fotokatalytische reacties op relatief grote schaal kunt doen.
BAM! consortium wil biomineralisatie inzetten voor CO2-afvang.
Want to read C2W in English? Then visit C2W International!
Leidse astronomen vinden aanwijzing dat water op aarde nog ouder is dan de zon.
Het werd al langer aangenomen, maar Nijmeegse onderzoekers tonen nu experimenteel aan dat macromolecular crowding ook in mitochondriën optreedt.
Combinatie van nanobodies en receptoren uit planten levert nieuwe methode om immuunrespons in gewassen op te wekken.
De grote sprong in technische mogelijkheden om materialen op nanoschaal te ontwerpen zorgt nu voor een heuse revival in optisch computeren. ’Het is heel veel sneller.’
Kunstmatige intelligentie veroorzaakte een ware aardverschuiving in de structurele biologie, maar de voorspellingen kennen verschillende gebreken. NKI-onderzoekers gebruiken hun eigen algoritme om enkele van deze gebreken te verhelpen.
Het onderzoek van Matthias Bickelhaupt herschrijft letterlijk de tekstboeken van de chemie. ‘Sommige modellen durf ik zinloos te noemen.’
Kweekvlees is onmiskenbaar in opkomst. Singleusecomponenten kunnen een uitkomst zijn tijdens de verschillende fases richting commerciële schaal.
Een groep Gentse onderzoekers ontwikkelde een materiaal voor borstreconstructie en richt nu een spin-off op om hun uitvinding naar de patiënt te brengen.
De Brusselse start-up Resortecs ontwierp de Smart Stitch™, een naaigaren dat op magische wijze verdwijnt wanneer het wordt verhit in Smart Disassembly™-ovens.
De startup Bioprex Medical maakt coatings die problemen met medische implantaten zoals lekken in het lichaam oplossen.
Celebration of the 50th anniversary of the Dutch Association of Crystal Growth
7th RSC-BMCS Symposium on Mastering Medicinal Chemistry
Schrijf je in voor de Applied Science Pitch Competition!
Joint Meeting of the KNCV Divisions Organic Chemistry and Medicinal Chemistry & Chemical Biology
Maike Hansen (33) studeerde in vijf landen, won de Descartes-Huygensprijs en leidt nu haar eigen onderzoeksgroep aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze keer op het podium: KVCV-lid Rudolf Vanheertum
Aan de hand van de Buck-affaire overdenkt Enith Vlooswijk hoe lastig het kan zijn - voor wetenschappers en journalisten - als de feiten niet overeenkomen met je eigen overtuigingen.
De Nature-redacties hebben bijgehouden wie er in hun journalistieke producties aan het woord komen. Esther Thole ziet het het belang van zo’n rondje turven en tellen wel.
Een recente paper in Nature stelt dat de wetenschap nauwelijks nog met iets nieuws komt. Maar die conclusie deelt zeker niet iedereen.
Wie is de gemiddelde Nederlandse bèta? Die bestaat natuurlijk niet, maar het Bèta Beloningsonderzoek onthult wel een paar algemene kenmerken.
Het Alzheimer-onderzoek heeft een tumultueus jaar achter de rug. Primeurs, teleurstelling en schandalen volgden elkaar in korte tijd op.
Door de coronapandemie steeg het aantal doden ten gevolge van tuberculose. Behandeling is mogelijk, maar resistentie veroorzaakt grote problemen.
Celdeling klinkt zo simpel. Toch is dit een van de meest fundamentele moleculair-biologische processen.
Kevlar, Dyneema, Twaron, Vectran, Zylon, Tenax: de wereld van de supervezels staat bol van de hippe merknamen. Daarachter gaat meer dan een halve eeuw chemische innovatie schuil.
In dit dossier gaan we in op de productie, de milieu-impact en de mogelijke alternatieven voor leer.
Meer chemie met minder uitstoot
Wat is vuur eigenlijk precies? Hoe werken vlammen? Wat geeft vlammen hun kleur? Hoe kun je zorgen dat dingen niet te snel vlamvatten?
Zonder een kopje koffie aan de dag beginnen is voor veel mensen absoluut ondenkbaar. Dit dossier vertelt je van alles over koffie.