ScienceLink artikelen in Online only 2025
View all stories from this issue.
-
Mens & Loopbaan
Podium: Merel Spierings
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze keer op het podium: KNCV-lid Merel Spierings.
-
Nieuws
‘Reserve-gen’ aanzetten voor gentherapie
Gereactiveerde genen kunnen compenseren voor andere defecte genen in erfelijke bloedziekten, laten Nederlandse onderzoekers zien in het tijdschrift Blood.
-
Nieuws
Open Competitie ENW-M subsidies uitgereikt
De ‘creatieve’ ENW-M subsidies zijn weer uitgereikt, dit keer aan 21 onderzoekers die wetenschappelijke vernieuwing en ‘risicovolle’ ideeën willen uitwerken. Onder hen zijn ook leden van de KNCV en NVBMB, die we hier uitlichten.
-
Nieuws
Synthetische extracellulaire matrix bootst natuurlijke omgeving na
Afgelopen weken publiceerden onderzoekers van de TU Eindhoven meerdere publicaties op weg naar een geheel artificiële en stuurbare omgeving voor cellen gebaseerd op supramoleculaire polymeren.
-
Nieuws
SN2 vs. E2: competitie opgehelderd
Voor organisch chemici (in opleiding) is het een tijdloze vraag: hoe weet je of een bepaalde chemische reactie via de SN2-route of via de E2-route gaat? Een Amsterdamse groep zet hun onderzoek van de afgelopen 25 jaar op een rijtje in Chemistry - A European Journal en biedt concrete en eenvoudige concepten om dit dilemma de baas te blijven.
-
Opinie & Columns
Bananen & Nonnenvocht
Een werkend placebomiddel is goud waard, aldus Enith Vlooswijk, zolang het maar niet echte medicijnen verdringt.
-
Nieuws
De zoete inval: suikermolecuul verstoort bacteriecelwand
Groningse onderzoekers synthetiseerden een variant van een suikermolecuul dat in de celwand van Gramnegatieve bacteriën gaat zitten, maar net niet het beoogde effect had, schrijven ze in JACS Au.
-
Nieuws
ERC Advanced Grants 2024 toegekend
€721 miljoen gaat er dit jaar naar 281 Europese wetenschappers via een prestigieuze ERC Advanced Grant. Dat is €69 miljoen en 26 wetenschappers meer dan vorig jaar. Twee leden van de KNCV en één van de KVCV hebben een grant toegekend gekregen.
-
Nieuws
Cys-tematische aanpassing
Eiwitten hebben vaak een toepassing in medische behandelingen, maar toch zitten daar haken en ogen aan. Onderzoekers aan de UTwente hebben gekeken naar antilichaamfragmenten om een beter werkend alternatief te produceren. ‘Ze hebben een groot potentieel in de geneeskunde vanwege hun hoge specificiteit en werkzaamheid.’
-
Nieuws
Peptide-achtige oligomeren met veel meer info
Onderzoekers uit Wageningen hebben peptide-achtige oligomeren gemaakt waarvan je ieder monomeer een eigen chiraliteit mee kunt geven. Ze schrijven in Nature Synthesis dat dit veel mogelijkheden biedt voor het opslaan van informatie.
-
Industrie & Start-ups
Therapeutische trap op de rem
Start-up AVIGI wil kankerbestrijding over een radicaal andere boeg gooien. Geboren uit fascinatie en gedreven door enthousiasme stoppen de mannen achter AVIGI hun energie in het remmen in plaats van het doden van kankercellen. ‘We leiden fundamentele kennis terug naar het brede publiek.’
-
Nieuws
‘Buurmetaal’ is succes tegen tumoren
Het recente succes van op palladium gebaseerde medicijnen tegen kanker heeft een Italiaans-Vlaams team ertoe aangezet om in de ‘chemische ruimte’ op zoek te gaan naar moleculen die nóg beter werken. Bonus: voor de synthese heb je zelfs geen oplosmiddelen nodig, melden ze in het European Journal of Inorganic Chemistry.
-
Partnerbijdragen
Jessica Martha wint nationale eindronde voor International Junior Science Olympiad
Jessica Martha (14 jaar) vierdeklasser van het Stedelijk Gymnasium Breda, heeft de nationale eindronde voor de 22e International Junior Scienceolympiad (IJSO) gewonnen.
-
Nieuws
Nooit meer de mist in met PIC-gel-protocol
Na jarenlang met vragen te zijn bestookt – ‘doe ik het zo goed, waarom werkt het niet, kun je ook …?’ – besloot de Nijmeegse groep die polyisocyanide hydrogels heeft verzonnen om een protocol te maken dat werkelijk álles beschrijft. Het werk is recent gepubliceerd in Nature Protocols.
-
Partnerbijdragen
Accelerate your career at HPLC2025
Are you a Master’s student, PhD candidate, or postdoc wondering about your next professional step? Join the Career Accelerator Program taking place at HPLC2025 in Bruges (15-19 June 2025) and explore what your future could look like.
-
Opinie & Columns
Opiumwet
Sjoerd Rijpkema ziet wel wat in de aanpassing aan de Opiumwet, maar denkt tegelijkertijd dat dat maar één kant van de medaille is.
-
Partnerbijdragen
Kjeld Zwitserloot wint 46e Nationale Scheikundeolympiade 2025
Kjeld Zwitserloot (18 jaar, 6V) uit Rosmalen en leerling van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel is de winnaar van de 46e Nationale Scheikundeolympiade (NSO).
-
Media
Glimlachend lezen over groepentheorie en Rubiks kubus
Schitterende Symmetrieën is een vermakelijk boek over het belang van wiskundige symmetrie èn ironie in de wetenschap. Ook voor chemici, want wie werd er nooit gered door een Laplace- of Fourier-transformatie?
-
Nieuws
Nano-antilichamen tegen Parkinson
Vlaamse en Italiaanse onderzoekers hebben een strategie ontwikkeld om de werking van een enzym dat verstoord is in de ziekte van Parkinson te herstellen. In Nature Communications laten ze zien hoe fragmenten van afweerstoffen precies op de juiste plek aan het enzym kunnen binden om het te stabiliseren en de activiteit te versterken.
-
Verdieping
Waterstofeconomie is vluchtig sprookje
Volgens simpele berekeningen van wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam is het narratief dat de waterstofeconomie in de 21e eeuw zijn intrede zal doen volstrekt onrealistisch, zo schrijven ze in Green Chemistry.