Interviews
-
Verdieping
Een spel met 80 miljoen knikkers
Er was flink wat inzet en tijd nodig voordat BioBTX de financiering van hun eerste plant op commerciële schaal rond had. ‘Je moet echt de tijd nemen om te zorgen dat iedereen elkaar begrijpt.’
-
Verdieping
‘De chemische praktijk eist steeds complexere simulaties’
Veronique Van Speybroeck ontvangt in oktober de Francqui-prijs voor haar pionierswerk aan het nabootsen van katalyse via simulaties. ‘Fundamenteel onderzoek levert kennis die straks voor creatieve oplossingen kan zorgen.’
-
Verdieping
‘Het fundamentele onderzoek is de voedingsbodem voor alles wat we doen’
Als directeur van materiaalinstituut imo-imomec probeert Marlies Van Bael doorlopend een onderzoeksomgeving te creëren waar vrijheid, ruimte voor vernieuwing en onderlinge versterking centraal staan.
-
Verdieping
‘Als je een technologie wilt toepassen, moet je die volledig begrijpen’
Moleculen maken met bacteriën en elektrochemie, dat is kortgezegd de passie van Ludovic Jourdin. Dit relatief nieuwe veld is volop in ontwikkeling en heeft veel te bieden.
-
Verdieping
‛We zitten in een heel steile leercurve’
Microplastics houden de gemoederen flink bezig. Zelfs in ons bloed blijken ze inmiddels te zitten, zo liet Marja Lamoree enkele jaren geleden zien.
-
Verdieping
‘Als je relevant wil zijn, moet je uit die academische bubbel’
Afgelopen zomer gooide Chris Slootweg de knuppel in het hoenderhok met een kritisch essay over de staat van het hedendaagse chemie-onderzoek.
-
Verdieping
‘We moeten de techniek boosten om de complexiteit bij te houden’
Deirdre Cabooter schakelt continu tussen het ten diepste begrijpen van chromatografie en het inzetten ervan in multidisciplinaire projecten.
-
Verdieping
‛Je kunt blijven onderzoeken, maar je moet ook gaan toepassen’
Neurochemicus Charlotte Teunissen speurt naar de juiste biomarkers voor bloedtests die snel uitsluitsel geven of er sprake is van de ziekte van Alzheimer.
-
Verdieping
‘Grondstoffen importeren en problemen exporteren; die tijd is voorbij’
Peter Tom Jones pleit voor verantwoorde mijnbouw en raffinage in onze eigen Europese achtertuin. ‘Het is tijd voor fair metals.’
-
Verdieping
‘Universitair chemici zijn er om kennis te verwerven, niet om problemen op te lossen’
Syntheticus Adri Minnaard is positief over de toekomst van organische chemie en diens rol in aanpalende vakgebieden, maar ziet ook valkuilen.
-
Verdieping
Docent in Turkije, docent in Nederland
Neslihan Özcan Şahin vluchtte in 2018 uit Turkije naar Nederland. In Turkije was ze docent en ook hier wilde ze graag weer voor de klas staan. Ze vertelt over het traject dat ze daarvoor moest doorlopen.
-
Verdieping
‘Zolang je iets leuk vindt, kan je er ook veel tijd in stoppen’
Driedimensionale beeldvorming, dat is wat het hart van Sara Bals sneller doet kloppen.
-
Verdieping
‘AI is primair een inspiratiegenerator’
De KNCV Gouden Medaille gaat naar Gerard van Westen, die AI tools ontwikkelt om het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen te verbeteren.
-
Verdieping
‘Duurzaamheid is méér dan milieu’
Source: Corbion Tijdens het Netherlands Biotechnology Congress dit jaar op donderdag 28 september zal Diana Visser als vice-president of Sustainability een boekje open doen over de activiteiten van Corbion en hoe het bedrijf op een wetenschappelijke manier naar duurzaamheid kijkt.
-
Verdieping
‘Ik wil alles inzetten, zoveel mogelijk impact hebben en verandering zien.’
Ingenieur zijn is een verantwoordelijkheid, vindt Thaddeus Anim-Somuah. Dus grijpt hij elke kans aan om duurzame ontwikkeling te stuwen.
-
Verdieping
‘Ons uitgangspunt is: niet storten, maar waardevolle zaken recupereren’
Staalslakken, vliegas, rivierslib, baggerspecie – voor VITO is niets te gek in de zoektocht naar nieuwe, duurzame materialen voor de bouw.
-
Verdieping
‘Fabels over gezondheid ontstaan doordat mensen chemie niet begrijpen’
Interview met Timothy Caulfield, hoogleraar Health and Science Policy, over desinformatie.
-
Verdieping
‘De grote uitdaging is om het gevormde CO2 hanteerbaar te krijgen’
De Innovation Manager bij Dow Benelux over het opschonen van de eigen schoorsteen en de noodzaak van een juiste balans tussen stok en wortel.
-
Verdieping
‘Dat CSI-sausje over mijn werk is geweldig’
Rogier van der Hulst en Dick-Paul Kloos van het NFI werken dagelijks met vragen over misdaad, drugs en medicijnen.
-
Verdieping
‘Qua theorie komt er een chemie 2.0’
Het onderzoek van Matthias Bickelhaupt herschrijft letterlijk de tekstboeken van de chemie. ‘Sommige modellen durf ik zinloos te noemen.’