Eiwitten & Enzymen
-
Verdieping
‘Ik schets altijd en overal’
Medisch wetenschapper Eric Reits krijgt de KNCV Van Marumpenning voor zijn tomeloze inzet om meer aandacht te genereren voor de ziekte van Huntington. ‘Cartoons zijn een krachtige manier om de aandacht erbij te houden en complexe zaken uit te leggen.’
-
Verdieping
Medische risico’s door ‘onschuldig’ xylitol
Recente studies wijzen op verhoogde risico’s op bloedstolsels en hartfalen bij langdurig gebruik van de zoetstoffen xylitol en erythritol.
-
Verdieping
Meer grip op het metabolisme van microben
Door cellen een derde cofactor te laten produceren hopen onderzoekers meer grip te krijgen op de biotechnologische productie van gewenste stoffen door micro-organismen.
-
Nieuws
Noodzakelijke neuronen
Neuzen zijn er in allerlei soorten en maten. Mieren hebben antennes om geurstoffen op te vangen en te verwerken. Maar zonder het eiwit Orco valt de ontwikkeling van de benodigde neuronen stil.
-
Nieuws
KNCV Van Marumpenning 2024 voor Eric Reits
Amsterdamse hoogleraar maakt belang van moleculair onderzoek naar de ziekte van Huntington zichtbaar voor een zeer divers publiek
-
Nieuws
Nieuwe synthetische binding wordt sterker onder druk
Wageningse onderzoekers hebben als eerste ter wereld zogenoemde catch bonds in het lab gemaakt, die sterker worden als je er kracht op zet.
-
Nieuws
Antimalariamiddel remt aanmaak testosteron in eierstokken
Artemisinine, vooral bekend als antimalariamiddel, heeft wellicht nog heel andere therapeutische toepassingen. Chinese onderzoekers beschrijven in Science hoe een artemisinine-derivaat de overvloedige aanmaak van ‘mannelijke’ hormonen, het voornaamste symptoom bij vrouwen met polycysteus ovarium syndroom, remt.
-
Verdieping
Duurzaam en gezond aardappelzetmeel
Royal Avebe werkt samen met CarbExplore Research en het Universitair Medisch Centrum Groningen om nieuwe gezonde zetmeelvariaties te ontwikkelen. Daarbij richt het zich op enzymatische productie om de ecologische voetafdruk te verkleinen.
-
Nieuws
Eiwittandwiel geeft zweepstaart twee draairichtingen
Bacteriën zwemmen met flagellen en dankzij een slim schakelsysteem kunnen ze zo op een doel afgaan. Recent onderzoek laat in meer detail zien hoe de aandrijving van de flagel van richting verandert.
-
Nieuws
Bijzondere boorchemie kan nu ook enzymatisch
Source: Daniël Linzel, canva.com Groningse onderzoekers hebben een boorzuurvariant in een enzym gebouwd; een primeur in de wereld van de designerenzymen. Daarmee kun je op een ‘natuurlijke’ manier niet-natuurlijke reacties uitvoeren, schrijven ze in Nature.
-
Mens & Loopbaan
Podium: Maarten Merkx
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze maand op het podium: NVBMB-lid Maarten Merkx.