Biotechnologie
-
Nieuws
‘Reserve-gen’ aanzetten voor gentherapie
Gereactiveerde genen kunnen compenseren voor andere defecte genen in erfelijke bloedziekten, laten Nederlandse onderzoekers zien in het tijdschrift Blood.
-
Nieuws
Cys-tematische aanpassing
Eiwitten hebben vaak een toepassing in medische behandelingen, maar toch zitten daar haken en ogen aan. Onderzoekers aan de UTwente hebben gekeken naar antilichaamfragmenten om een beter werkend alternatief te produceren. ‘Ze hebben een groot potentieel in de geneeskunde vanwege hun hoge specificiteit en werkzaamheid.’
-
Verdieping
Fermenteren kun je leren
In het kleine Nederland wordt al onwijs veel gedaan rondom de eiwittransitie en precisiefermentatie. Toch is er onderwijs nodig om deze grote ontwikkelingen voort te blijven zetten. De vakken die Wageningen University & Research aanbiedt zijn hierin een goed begin. ‘Mensen opleiden om het veld te kunnen dragen is belangrijk.’
-
Nieuws
Fruitig vet vervangt varken
Een vleesproduct zit heel complex in elkaar door de verschillende texturen en smaken. Het namaken daarvan is een uitdaging. Onderzoekers uit China publiceren in ACS Food Science & Technology de eerste grote stap naar het namaken van varkensvet op een plantaardige manier, namelijk met pomeloschillen.
-
Nieuws
FDA: vlees van resistent knock-out varken is veilig
Varkens die een stukje van het CD163-eiwit missen, zijn gezond én bestand tegen het beruchte PRRS-virus, oordeelt de FDA. Dat opent de deur naar de Amerikaanse supermarkt voor deze knock-out-varkens.
-
Nieuws
Nieuw: de afvalappelburger
Voedingsproducten in de supermarkt laten vaak een groot spoor van restproducten achter. Dat is zeker het geval voor de cashewnoot. Onderzoekers uit Colombia komen in ACS Food Science & Technology met een oplossing: plantaardige burgers gemaakt van de zogeheten cashewappel.
-
Industrie & Start-ups
Zymofix zet in op groei
Afvalstromen zoals mest, digestaat of plantenresten worden door start-up Zymofix omgevormd tot het substraat waarop nuttige bacteriën, schimmels en gisten kunnen groeien. De onderneming is zelf ook klaar voor een groeispurt.
-
Nieuws
Smaak vergist zich 0.0 keer
Een alcoholvrij biertje smaakt toch net wat anders dan een normaal biertje. Dit heeft onder andere te maken met het verwijderen van de alcohol. Het onderzoek van Scott Lafontaine in ACS Food Science & Technology duikt in alternatieve gisten waarmee je er smaakvollere biertjes kunt brouwen.
-
Nieuws
Nederlands biotechbedrijf naar klinische fase
Het Nederlandse Tagworks Pharmaceuticals heeft groen licht van de FDA om een klinische fase 1 studie te beginnen met hun kankermedicijn TGW101.
-
Verdieping
Fluorescent gereedschap
Fluorescerende eiwitten en biosensoren zijn niet meer weg te denken uit biologisch onderzoek. Naast kleur en intensiteit, richten onderzoek van de Universiteit van Amsterdam zich nu op de levensduur als interessante parameter. ‘Die is alleen afhankelijk van de chemie van de chromoforen.’
-
Opinie & Columns
Dual use
In hun enthousiasme zien onderzoekers de mogelijke duistere toepassingen van hun werk nog wel eens over het hoofd. Maar columnist Enith Vlooswijk vraagt zich of die onnozelheid oprecht is of een trucje om gedoe te vermijden.
-
Verdieping
Stapsgewijs van kippenei naar AI-structuur
Afgelopen jaar werd de Nobelprijs voor scheikunde toegekend aan het gebruik van AI om eiwitstructuren te voorspellen en te ontwerpen. Tijd dus om een historisch licht te laten schijnen over de route, langs vele andere Nobellaureaten, naar onze hedendaagse kennis van deze cruciale bouwstenen van het leven.
-
Nieuws
KNCV Gouden Medaille 2024 voor Caroline Paul
Jury prijst haar grensverleggende en creatieve onderzoek naar biokatalyse dat nieuwe technologische mogelijkheden biedt voor duurzame chemische productie.
-
Industrie & Start-ups
Productieboost door bacteriële competitie
Laat micro-organismen gewoon doen waar ze goed in zijn. Dat is het credo van de Delftse start-up Nature’s Principles. ‘Wij gebruiken de competitie tussen bacteriën om heel veel melkzuur te produceren.’
-
Mens & Loopbaan
Wetenschappelijk begrip in 3D
Om zijn idee beter uit te leggen, besloot Jorik Waeterschoot (26) het met illustraties te proberen. Met zijn doctoraat bijna op zak is een eigen animatiestudio nu het ultieme doel geworden.
-
Verdieping
Meer grip op het metabolisme van microben
Door cellen een derde cofactor te laten produceren hopen onderzoekers meer grip te krijgen op de biotechnologische productie van gewenste stoffen door micro-organismen.
-
Verdieping
Duurzaam en gezond aardappelzetmeel
Royal Avebe werkt samen met CarbExplore Research en het Universitair Medisch Centrum Groningen om nieuwe gezonde zetmeelvariaties te ontwikkelen. Daarbij richt het zich op enzymatische productie om de ecologische voetafdruk te verkleinen.
-
Mens & Loopbaan
Podium: Evelien Vaessen
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze maand op het podium: NBV-lid Evelien Vaessen.
-
Nieuws
DNA-diamanten
Vanuit ‘viervoeters’ kun je via DNA-origami met ongekende precisie bijzondere fotonische kristallen laten ontstaan.
-
Mens & Loopbaan
Podium: Maarten Merkx
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze maand op het podium: NVBMB-lid Maarten Merkx.
- Vorige Pagina
- Pagina1
- Pagina2
- Pagina3
- volgende Pagina