Voedingsproducten in de supermarkt laten vaak een groot spoor van restproducten achter. Dat is zeker het geval voor de cashewnoot. Onderzoekers uit Colombia komen in ACS Food Science & Technology met een oplossing: plantaardige burgers gemaakt van de zogeheten cashewappel.
De prijs van cashewnoten ligt altijd hoger dan je hoopt. Dat geldt voor veel noten, maar bij cashewnoten speelt in ieder geval mee dat maar liefst 90% van het geoogste product afval is. Dan gaat het vooral om de ‘cashewappel’; de schijnvrucht van de cashewboom. Hoewel deze appel niet alleen eetbaar is en bovendien rijk aan voedingsstoffen, belandt die gewoon bij het vuilnis. María Hernández-Carrión en haar collega’s van de Universidad de Los Andes in Bogota (Colombia) hebben daarom gekeken naar een alternatieve toepassing van de cashewappel. Dat leidde tot een nieuwe plantaardige burger.
Om de burger te maken is de cashewappel in plakjes gesneden en gedehydrateerd zodat je een poeder krijgt. Hier is een erwtenmengsel aan toegevoegd als eiwitbron. Erwten hebben een hoge eiwitconcentratie en geven een minder hoge kans op een allergische reactie dan eiwitten uit soja. Vervolgens ontwikkelden ze acht verschillende recepturen om de burgers te maken.
Tijdens de testfase lag de focus op de receptuur, verwerking en productstructuur. De particle size distribution bleek een belangrijke parameter: de verschillende formaten van het cashewappelpoeder leveren verschillen in eigenschappen zoals oplosbaarheid of waterabsorptie. De onderzoekers vergeleken de burgers verder ook op stevigheid, snijweerstand, bakverlies en vochtretentie.
De vier best scorende varianten zijn vervolgens door vijftig mensen getest. Vooral het vochtgehalte van de burgers bleek belangrijk voor het testpanel. De een was te droog, de ander juist weer te nat. Uiteindelijk koos het onderzoeksteam voor een recept op basis van burger 7, waar ze nog guar gum, een verdikkingsmiddel, en aardappelzetmeel aan toe hebben gevoegd om de gewenste textuur en sappigheid te bereiken.
Het resultaat is een plantaardige burger die volgens de onderzoekers niet alleen qua structuur en mondgevoel overtuigt, maar ook bijdraagt aan het tegengaan van voedselverspilling. Door een reststroom om te zetten in een waardevol eindproduct, sluit het onderzoek bovendien aan bij de principes van de circulaire economie en levert het een bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Of het ook leidt tot lagere prijzen voor cashewnoten moet nog blijken.
Bron:
M. Hernández-Carrión, ACS Food Sci. Technol. (2025), Development of a Cashew Apple (Anacardium occidentale L.) Flour-Based Vegan Meat Substitute: A Sustainable Approach to Employ Cashew Harvest Residue
Nog geen opmerkingen