Voeding
-
Industrie & Start-ups
Duurzame zuiveleiwitten zonder koe
Een goed en duurzaam eiwit produceren door middel van precisiefermentatie, dat is waar Vivici de voedselmarkt mee binnenstapt. ‘De voedselbusiness is een vertrouwensbusiness.’
-
Opinie & Columns
Bananen & Nonnenvocht
Een werkend placebomiddel is goud waard, aldus Enith Vlooswijk, zolang het maar niet echte medicijnen verdringt.
-
Verdieping
‘Vette technologie. Misschien moeten we het opeten’
Toen Meatable-oprichter Daan Luining in 2014 begon als stagiair bij Mark Post – de man achter de eerste kweekvleesburger – was kweekvlees nog erg controversieel. ‘Er stonden nog net geen mensen met fakkels en hooivorken op de stoep.’
-
Verdieping
Fermenteren kun je leren
In het kleine Nederland wordt al onwijs veel gedaan rondom de eiwittransitie en precisiefermentatie. Toch is er onderwijs nodig om deze grote ontwikkelingen voort te blijven zetten. De vakken die Wageningen University & Research aanbiedt zijn hierin een goed begin. ‘Mensen opleiden om het veld te kunnen dragen is belangrijk.’
-
Nieuws
Fruitig vet vervangt varken
Een vleesproduct zit heel complex in elkaar door de verschillende texturen en smaken. Het namaken daarvan is een uitdaging. Onderzoekers uit China publiceren in ACS Food Science & Technology de eerste grote stap naar het namaken van varkensvet op een plantaardige manier, namelijk met pomeloschillen.
-
Nieuws
Nieuw: de afvalappelburger
Voedingsproducten in de supermarkt laten vaak een groot spoor van restproducten achter. Dat is zeker het geval voor de cashewnoot. Onderzoekers uit Colombia komen in ACS Food Science & Technology met een oplossing: plantaardige burgers gemaakt van de zogeheten cashewappel.
-
Nieuws
Smaak vergist zich 0.0 keer
Een alcoholvrij biertje smaakt toch net wat anders dan een normaal biertje. Dit heeft onder andere te maken met het verwijderen van de alcohol. Het onderzoek van Scott Lafontaine in ACS Food Science & Technology duikt in alternatieve gisten waarmee je er smaakvollere biertjes kunt brouwen.
-
Nieuws
Carnivoor eet liever bamboe
De dieetkeuze van de reuzenpanda is een raadsel voor wetenschappers vanwege hun carnivore maagdarmstelsel. De aanwezigheid van bamboe-microRNA’s in het bloed van de panda’s werpt nieuw licht op de uitwisseling van microRNA’s tussen plant en dier en de invloed op processen in het lichaam.
-
Nieuws
Kopje thee(gen) metalen
Dat een kopje thee ontspannend kan werken is bekend. Maar nu blijkt dat theebladeren ook heel goed zware metalen uit water kunnen verwijderen.
-
Mens & Loopbaan
Podium: Jurgen Denys
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze keer op het podium: KVCV-lid Jurgen Denys.
-
Verdieping
Medische risico’s door ‘onschuldig’ xylitol
Recente studies wijzen op verhoogde risico’s op bloedstolsels en hartfalen bij langdurig gebruik van de zoetstoffen xylitol en erythritol.