Medicijnen & Farmacologie
-
Nieuws
Nederlands biotechbedrijf naar klinische fase
Het Nederlandse Tagworks Pharmaceuticals heeft groen licht van de FDA om een klinische fase 1 studie te beginnen met hun kankermedicijn TGW101.
-
Nieuws
Plakken tegen diabetes
Een samenwerking tussen onderzoekers uit Eindhoven, Essen en New York zet in op een ‘moleculaire lijm’ als behandeling van diabetes type 2. De lijm richt zich voornamelijk op het ChREBPα eiwit dat betrokken is bij de verwerking van glucose en het activeren van de insulineproductie.
-
Verdieping
Farma schrijf je met een F
Het kan lastig zijn om fluor te introduceren in geneesmiddelen, maar het is vaak wel de moeite waard. Vandaar dat chemici zoeken naar nieuwe manieren om het negende element te temmen.
-
Nieuws
Bittere pil nu makkelijker te slikken
Voor (jonge) kinderen is het lastig om grote pillen of capsules in te nemen. Dat belemmert de behandeling van ziekten zoals Schistosomiasis. Het Pediatric Praziquantel Consortium is erin geslaagd om een aangepaste versie van een bestaand middel te ontwikkelen die ook voor jonge kinderen geschikt is.
-
Nieuws
Licht werpen op off-targets
Onderzoekers uit Leuven laten met photoaffinity probes zien dat je de off-targets van een bekend antikankergeneesmiddel dat is gericht op kinases niet alleen terugvindt in kinasefamilies, maar ook in andere eiwitten. Ze publiceerden hun bevindingen in Communications Chemistry.
-
Industrie & Start-ups
De kracht van microfluïdica in drievoud
Kristallisatie, emulsificatie en pervaporatie. Maar dan op basis van microfluïdica. De drie technologieën zijn samengebracht in één spin-off-bedrijf, Secoya Technologies, van de Université libre de Bruxelles (ULB). ‘Wij slagen erin een mate van controle te verkrijgen op het farmaceutische productieproces die de perfectie nadert.’
-
Nieuws
Medicijnprobe hengelt naar bijvangst
Zet je een biotinestaart aan een kankermedicijn, dan kun je heel gericht zien welke eiwitten het medicijn target in gelyseerde kankercellen, laat een Nederlands team zien in ChemBioChem.
-
Verdieping
Twee vliegen in één therapeutische klap
Als centrale spelers in de cel vormen mitochondriën een interessant aanknopingspunt voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen uiteenlopende ziekten. Dat leidt volgens sommige onderzoekers mogelijk tot therapeutische toepassingen die heel breed inzetbaar zijn, maar die belofte moet zich nog bewijzen.
-
Nieuws
Pakketje voor het beenmerg
Nederlandse onderzoekers ontwierpen een lipidenanodeeltje waarmee ze nucleïnezuren heel gericht in het beenmerg kunnen afleveren. Het werkt in ieder geval al in muizen, rapporteren ze in Nature Nanotechnology.
-
Nieuws
Goud en suiker tegen eierstokkanker
Koppel je goudatomen, thioglucosiden en N-heterocyclische carbenen aan elkaar, dan krijg je een complex dat in vitro gericht eierstokkankercellen aanvalt waarbij gezond weefsel wordt ontzien.
-
Industrie & Start-ups
Antilichamen produceren aan de lopende band
Start-up SimAbs biedt een steady-state-systeem waarbij op continue wijze antilichamen worden geproduceerd. Een duurzamer, flexibeler en goedkoper alternatief voor de conventionele batchreactoren.
-
Industrie & Start-ups
Eén technologie voor alle volumes
Met een kleinere versie van de Kytero single-use centrifuge stelt GEA klanten in staat om gedurende het gehele traject, van R&D tot commerciële productieschaal, gebruik te maken van dezelfde scheidingstechnologie.
-
Verdieping
Pillen, plaques en prionen
De EMA herziet haar eerdere besluit uit juli 2024 en komt nu toch met een positief advies over alzheimer-medicijn Leqembi. Het wetenschappelijke veld blijft ondertussen flink verdeeld over de juiste aanpak van de ziekte.
-
Nieuws
Vierkante medicijnfragmenten maken onder druk
1,2-gesubstitueerde cyclobutanen kun je, onder hoge druk, vrij eenvoudig maken en vormen interessante bouwstenen voor medicijnontwikkeling.
-
Nieuws
Slangenbeten sneller behandelen met small molecules
Mátyás Bittenbinder ontwikkelde high-throughput-methoden om slangengif-toxines te scheiden en hun effecten op celweefsels te onderzoeken. Onderzoek als het zijne levert kandidaten op voor breed toepasbare medicijnen die de ergste weefselschade kunnen voorkomen. Een trial in Brazilië en Ghana staat op stapel.
-
Verdieping
‘Iets nieuws bedenken is hier aan de orde van de dag’
In sneltreinvaart is Symeres een toonaangevende speler geworden als dienstverlener voor de internationale farma- en biotechmarkt. Volgens topman Eelco Ebbers is de groeispurt nog niet voorbij. ‘Wie stilzit, raakt achterop.’
-
Media
‘The Thinking Game’ laat je meekijken bij DeepMind
De documentaire The Thinking Game volgt Nobelprijswinnaar Demis Hassabis en zijn team gedurende de ontwikkeling van AlphaFold.
-
Media
Enzym-superhelden
Ivana Drienovská is gespecialiseerd in het ontwerpen van enzymen voor reacties die in de natuur niet voorkomen. Deze kun je gebruiken voor nieuwe medicijnen, het afvangen van CO2 of het afbreken van plastic.
-
Nieuws
Nobelprijs voor Natuurkunde naar machine learning
Source: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach John Hopfield (links) en Geoffrey Hinton De Nobelprijs voor Natuurkunde van 2024 gaat naar John Hopfield en Geoffrey Hinton voor ‘fundamentele ontdekkingen en innovaties die machine learning met artificiële neurale netwerken mogelijk maken.’
-
Nieuws
Nieuw ‘superantibioticum’ overwint resistentie
Een Leids team heeft een extreem krachtig antibioticum ontwikkeld tegen Grampositieve bacteriën, waaronder resistente stammen.