In Californië is een 3D-geprint opzetstuk voor mobieltjes bedacht waarmee je 96-welsplaten kunt uitlezen. Handig als je virussen en bacteriën wilt identificeren terwijl je geen lab in de buurt hebt, schrijven UCLA-onderzoeker Aydogan Ozcan en collega’s in ACS Nano.

Het eerste prototype is specifiek bedoeld voor zogeheten Elisa-assays, maar het principe zou toepasbaar moeten zijn op elke analyse waaraan transparante platen en detectiemethodes op basis van kleurverandering aan te pas komen.

Het idee is dat onder elk welletje een led-lampje zit, en boven elk welletje een optische (kunststof)vezel. Het andere uiteinde van de bos van 96 optische vezels komt uit boven de camerachip van het mobieltje. Het licht dat door de vloeistof weet te dringen, wordt zo naar een exact gedefinieerde plek op die chip doorgesluisd.

Een app stuurt de opnames vervolgens automatisch door naar een UCLA-computer, waar een lerend algoritme de combinatie van 96 gekleurde lichtpuntjes interpreteert en binnen een minuut de diagnose retour zendt.

De onderzoekers hebben het uitgeprobeerd met een Elisa-assay met antilichamen tegen de bof, de mazelen en twee herpesvirussen. In ongeveer 99 procent van de gevallen kwam de app uit op dzelfde diagnose als het traditionele klinische microbiologielab.

bron: UCLA