
Arjen Dijkgraaf
Arjen Dijkgraaf is freelancer voor C2W | Mens & Molecule en Medicines.
Arjen studeerde scheikundige technologie aan de TU Delft en specialiseerde zich in polymeren. Omdat hij tevens een beetje kon schrijven, kon hij aan de slag als vakredacteur procestechnologie bij het PolyTechnisch tijdschrift. Toen daar de klad in kwam lag een overstap naar C2W, dat op dat moment bij dezelfde uitgeverij werd gemaakt, voor de hand. Het overkomt hem zelden meer dat hij van een chemisch onderwerp echt niets afweet.
In zijn vrije tijd bestudeert Arjen techniek in het algemeen en spoorwegen in het bijzonder, en heeft hij bij het bouwen van miniatuurlocomotieven nog iets aan zijn polymeerkennis.
- English
Award-winning AI thinks like a drug criminal
A well-trained algorithm only needs a mass spectrum to deduce the molecular structure of a new designer drug.
- Nieuws
Prijs voor AI die denkt als een drugscrimineel
Een goed getraind algoritme heeft aan een massaspectrum genoeg om de molecuulstructuur van een nieuwe designer drug te raden.
- Media
Gekopieerde chemie
Océ Museum toont de evolutie van een hoofdrol voor de chemie naar een bijrol. Of moeten we tonerrol zeggen?
- Media
Chemisch eindstation: Op bezoek bij het Deutsches Chemie-Museum
Enigszins bizar openluchtmuseum voor procestechnologie en apparatenbouw kan meer bezoekers gebruiken… en wat meer elan.
- Verdieping
‘Zolang je iets leuk vindt, kan je er ook veel tijd in stoppen’
Driedimensionale beeldvorming, dat is wat het hart van Sara Bals sneller doet kloppen.
- Nieuws
Darmstamcellen: jong geleerd is oud gedaan
Stamcellen in de darm specialiseren zich eerst en migreren dan pas naar de plek waar die specialisatie nodig is. En niet omgekeerd, melden onderzoekers van het Amsterdamse instituut AMOLF in Science Advances.
- English
A plane crash a hundred years in the making
Covid regulations proved fatal for a 1918 biplane. They greatly accelerated inevitable chemical reactions between the skin and the paint.
- Nieuws
Honderd jaar uitgesteld vliegtuigongeluk
Coronamaatregelen zijn een tweedekker uit 1918 fataal geworden. Ze hebben onvermijdelijke chemische reacties tussen de bekleding en de lak sterk versneld.
- Nieuws
Bedje op maat voor atomaire kat
Wat palladiumatomen doen op een ceriumoxidedrager, blijkt sterk af te hangen van het formaat van de dragerdeeltjes. Het kan een nieuwe insteek zijn voor uitlaatgaskatalysatoren die óók efficiënt werken als de motor nog koud is, suggereren Eindhovense onderzoekers in Science.
- Nieuws
Inzoomen op de kat
We hoeven dankzij onderzoek niet meer te gissen wat er op atomaire schaal precies gebeurt op het oppervlak van een katalytisch actief nanodeeltje.
- Opinie & Analyse
Zijn de grote doorbraken op?
Een recente paper in Nature stelt dat de wetenschap nauwelijks nog met iets nieuws komt. Maar die conclusie deelt zeker niet iedereen.
- English
Mummies long preserved by terpenoids from far beyond Egypt
To preserve their mummies, the ancient Egyptians imported resins from Southeast Asia. An early example of globalisation.
- Nieuws
Terpenoïden van ver buiten Egypte hielden mummies lang goed
GC-MS analyses van ingrediënten voor het balsemen van mummies laten zien dat vooral sommige harsen van ver buiten Egypte kwamen.
- English
‛The final industrial materials don’t have to be that precise’
If Filip Du Prez has his way, thermosets such as epoxies will be almost as recyclable as thermoplastics in a few years’ time.
- Verdieping
‛De uiteindelijke industriële materialen hoeven niet zó precies te zijn’
Als het aan Filip Du Prez ligt, zijn thermoharders zoals epoxyharsen over een aantal jaren bijna net zo goed te recycleren als thermoplasten.
- English
Tagging drugs to prevent fraud
The fight against fake medicines stands a better chance if you label the medicine itself rather than the packaging. Think of ‘barcodes’ for pills and potions.
- English
‘I sometimes wonder how many legs a sheep should have’
Peter Schoenmakers (prof. em. University of Amsterdam) considers the future of his beloved field of analytical chemistry.
- Verdieping
Gemerkte geneesmiddelen om fraude te voorkomen
De strijd tegen nepgeneesmiddelen heeft meer kans als je niet de verpakking labelt, maar het medicijn zelf.
- Verdieping
‘Ik vraag me weleens af hoeveel poten een schaap moet hebben’
Peter Schoenmakers (Universiteit van Amsterdam) vindt dat er tegenwoordig wel heel veel wordt verwacht van een enkele hoogleraar.
- English
Chemical anchor sticks to drug
Nijmegen-based chemists show that Polyethylene glycol PEG coatings can be functionalized without prior chemical modification.