Materialen & Coatings
-
Industrie & Start-ups
Biobased bindmiddel voor groene verf
Start-up Relement, kunstharsproducent Worlée en verschillende coatingsproducenten sloegen de handen ineen om een belangrijke component in bindmiddelen te vervangen door een duurzaam èn meer performant alternatief. ‘Het is voor ons belangrijk dat we ons product zo snel mogelijk naar de markt kunnen brengen.’
-
Nieuws
Organische halfgeleider schijnt ronddraaiend licht voor efficiëntere oled-schermen
Onderzoekers van de TU Eindhoven en de Universiteit van Cambridge hebben een organische halfgeleider gemaakt waarin elektronen in een spiraalpatroon bewegen. Het hierbij uitgezonden licht kan oled-schermen in televisies en smartphones een stuk energiezuiniger maken.
-
Nieuws
Germaneen aan banden gelegd voor kwantumcomputers
Onderzoekers uit Twente en Utrecht hebben strookjes germaniumatomen gemaakt die één atoom dik en een paar nanometer breed zijn. De 2D-nanobanden bezitten eigenschappen die van pas kunnen komen in toekomstige kwantumcomputers.
-
Verdieping
‘De snelste en goedkoopste manier om te de-fossilizen is mét en door de olie-industrie’
Geïnspireerd door het werk van Pablo Picasso en de strategie van Ryanair, wil ondernemer Michael Boot van bio-olie producent Vertoro ‘s werelds eerste duurzame oliemaatschappij maken. ‘Je moet je product uitkleden tot de essentie.’
-
Nieuws
Hoe kleiner, hoe beter
Een spectaculaire opname van een elektrokatalysator die bijzonder gedrag vertoont. Gedurende de CO2-reductiereactie slagen de piepkleine tindeeltjes erin om hun prestaties te verbeteren dankzij een nano-gestructureerde koolstofdrager. Het geheim: de deeltjes worden gaandeweg nóg kleiner.
-
Opinie & Columns
‘Biobased plastics worden onterecht buitenspel gezet’
Volgens Yuki Kabe leidt een beleidskloof tot een onjuiste beoordeling van biobased plastics in levenscyclusanalyses. En daardoor wordt het potentieel van deze materialen onvoldoende benut.
-
Nieuws
Teek dankt vasthoudendheid aan glycinerijke eiwitten
Dankzij colloïdchemie kunnen teken op hun gemak ons bloed opzuigen. Geholpen door het toeval wisten twee groepen uit Maastricht en Wageningen hier voor het eerst enig licht op te werpen, melden ze in Nature Chemistry.
-
Nieuws
Leuvense film over lithiummijnbouw valt op een koude steen in politiek kruitvat Servië
De plannen voor een lithiummijn in de Jadarregio in West-Servië botsen op grote weerstand. Doordat de kwestie volledig is gepolitiseerd is, dreigt een documentaire van Peter Tom Jones (KU Leuven), een pleitbezorger van verantwoorde mijnbouw in Europa, een averechts effect te hebben.
-
Nieuws
De vuile was in zoutzuur hangen
Amsterdamse onderzoekers ontwikkelden met kunststoffenbedrijf Avantium een proces waarmee je glucose kunt halen uit polykatoen en het overgebleven polyester kunt recyclen. Het werkt al op pilotschaal, staat in Nature Communications.
-
Nieuws
Stereospecifieke superlijm
Uit simpele moleculen kun je biologisch afbreekbare lijm maken die sterker is dan de huidige massaproducten op aardoliebasis. En ze hoeft niet veel duurder te zijn, schrijven Amerikaanse onderzoekers in Science.
-
Nieuws
Diels-Alder-database voor computer en experiment
Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel hebben een database gebouwd voor chemici die met Diels-Alder-reacties werken, specifiek met het oog op covalente adaptieve netwerken, staat in Macromolecules.
-
Verdieping
‘Je moet kansen herkennen en dan ook durven’
Na bijna 18 jaar is Xeltis heel dichtbij markttoelating van hun biomedische materialen gebaseerd op supramoleculaire polymeren. Een langdurig en intensief traject waarbij Martijn Cox al vanaf de start een drijvende kracht is. ‘Ik denk niet snel in termen van onoverkomelijke obstakels.’
-
Nieuws
Polymeren in beweging
Zachte materialen voor chirurgische robotica, dat is het doel van een onderzoeksgroep in Groningen. Ze zetten onlangs een verrassende stap in de goede richting.
-
Nieuws
Symbiose dankzij biofotonica
Schelpdieren leven vaak samen met symbiotische, fotosynthetische algen. De hartschelpen hebben geavanceerde biofotonische structuren in hun harde pantser, die net zo werken als glasvezelkabels, om het licht op te vangen en door te geven.
-
Nieuws
Groene blokjes voor eindeloos speelplezier
Hoe laat je monomeren op biobasis of uit de kunststoffenrecycling met elkaar reageren tot een bruikbare vervanger voor aardolie-plastic? Amsterdamse organici ontdekten het recept.
-
Nieuws
Plastic zonnepanelen veroveren het bedrijfsdak
Het potentieel voor zonnestroomopwekking op bedrijfsdaken is enorm. Dankzij lichtgewicht-panelen kan dat ook effectief worden gerealiseerd. Op het dak van een kunststoffenfabriek in Genk werd onlangs een eerste zonne-installatie van dit type opgestart.
-
Mens & Loopbaan
Podium: Ludovic Jourdin
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze maand op het podium: NBV-lid Ludovic Jourdin.
-
Verdieping
CMF: toekomstig sleutelmolecuul voor biobased polymeren
In Delfzijl produceert Avantium 2,5-furaandicarbonzuur (FDCA) uit fructose. In de toekomst lijkt echter een sleutelrol weggelegd voor CMF, 5-(chloormethyl)furfural.
-
Media
AI inzetten voor een groene(re) toekomst
Met behulp van AI voorspelt Nongnuch Artrith welke nieuwe materialen de meeste potentie hebben. Hierdoor kan AI ons helpen een groenere toekomst te creëren.
-
Media
Een cellulaire leefomgeving op maat
Maritza Rovers bouwt een microgel die beschadigde cellen in ons lichaam ondersteunt.