Materialen & Coatings
-
Nieuws
Symbiose dankzij biofotonica
Schelpdieren leven vaak samen met symbiotische, fotosynthetische algen. De hartschelpen hebben geavanceerde biofotonische structuren in hun harde pantser, die net zo werken als glasvezelkabels, om het licht op te vangen en door te geven.
-
Nieuws
Groene blokjes voor eindeloos speelplezier
Hoe laat je monomeren op biobasis of uit de kunststoffenrecycling met elkaar reageren tot een bruikbare vervanger voor aardolie-plastic? Amsterdamse organici ontdekten het recept.
-
Nieuws
Plastic zonnepanelen veroveren het bedrijfsdak
Het potentieel voor zonnestroomopwekking op bedrijfsdaken is enorm. Dankzij lichtgewicht-panelen kan dat ook effectief worden gerealiseerd. Op het dak van een kunststoffenfabriek in Genk werd onlangs een eerste zonne-installatie van dit type opgestart.
-
Mens & Loopbaan
Podium: Ludovic Jourdin
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze maand op het podium: NBV-lid Ludovic Jourdin.
-
Verdieping
CMF: toekomstig sleutelmolecuul voor biobased polymeren
In Delfzijl produceert Avantium 2,5-furaandicarbonzuur (FDCA) uit fructose. In de toekomst lijkt echter een sleutelrol weggelegd voor CMF, 5-(chloormethyl)furfural.
-
Media
AI inzetten voor een groene(re) toekomst
Met behulp van AI voorspelt Nongnuch Artrith welke nieuwe materialen de meeste potentie hebben. Hierdoor kan AI ons helpen een groenere toekomst te creëren.
-
Media
Een cellulaire leefomgeving op maat
Maritza Rovers bouwt een microgel die beschadigde cellen in ons lichaam ondersteunt.
-
Media
Kunststof is soms heel tof!
Meer dan 95% van al het plastic wordt weggegooid en verbrand; slechts een klein deel wordt weer omgesmolten tot nieuw plastic. BlueAlp werkt aan een oplossing om circulaire plastics te maken.
-
Media
Bouwen met (snoei)hout
Jaarlijks produceren we in Nederland zo’n 22,5 miljoen kilogram bouwafval. Dat is maar liefst 25% van al ons afval. Nu verbranden we nog bouwafval en hout; dat kan slimmer. Bij Beyond Wood produceren we bouwmaterialen van snoeihout die je vaker dan één keer kunt gebruiken.
-
Verdieping
Directe lithiumextractie: de ‘gamechanger’ waar iedereen naar zoekt
Vakblad Science pakte onlangs uit met twee papers over nieuwe manieren om rechtstreeks lithium uit pekel te halen. Maar of deze echt baanbrekend zijn?
-
Verdieping
Elastomeren: Van tropische rariteit tot gewilde materialen
Van een onhandelbaar en vreemd goedje groeide rubber uit tot een intens gewilde grondstof voor tal van nieuwe materialen en toepassingen. Die behoefte stimuleerde ook het onderzoek naar synthetische varianten. Daarmee traden de elastomeren toe tot de polymeerfamilie.
-
Mens & Loopbaan
Van Nachtwacht tot mayo
Jesse Buijs (31) richtte na zijn PhD de start-up NanoMoi op en ontwikkelde in samenwerking met het Rijksmuseum een apparaat dat is gespecialiseerd in het gadeslaan van materiaalverandering.
-
Industrie & Start-ups
Productieboost door bacteriële competitie
Laat micro-organismen gewoon doen waar ze goed in zijn. Dat is het credo van de Delftse start-up Nature’s Principles. ‘Wij gebruiken de competitie tussen bacteriën om heel veel melkzuur te produceren.’
-
Nieuws
Het is niet alles goud wat er blinkt
Onderzoekers van het Rijksmuseum, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Antwerpen zijn op bijzondere arseensulfide-pigmenten gestuit waarmee onder meer Rembrandt zijn werk extra liet glimmen.
-
Verdieping
Een spel met 80 miljoen knikkers
Er was flink wat inzet en tijd nodig voordat BioBTX de financiering van hun eerste plant op commerciële schaal rond had. ‘Je moet echt de tijd nemen om te zorgen dat iedereen elkaar begrijpt.’
-
Nieuws
De Nachtwacht onder de loep gelegd
Twee weken lang analyseerde een handzaam Laser Speckle Imaging-apparaat De Nachtwacht op een paar centimeter afstand. Dit project vormt de overgang van onderzoeken naar restauratie van het beroemde schilderij.
-
Nieuws
Recyclebare lijm plakt alles
Met de natuurlijke bouwsteen α-liponzuur kun je polymeren maken die zich gedragen als superlijm en eenvoudig lokaal te recyclen zijn, laten Amerikaanse onderzoekers zien in Science.
-
Verdieping
De thermoplasten: een muzikale geschiedenis
In het meinummer van C2W | Mens & Molecule bespraken we de opgang van de thermoharders. Nu zijn de vervormbare en gemakkelijk te verwerken thermoplasten aan de beurt. We presenteren ze in een muzikaal kleedje.
-
Nieuws
Best of both monomers
Polymer fusion Source: Daniël Linzel, canva.com Door twee veelgebruikte monomeren samen te voegen tot een nieuw monomeer kun je de beste eigenschappen van die monomeren combineren, laat een Leuvens team zien in ChemSusChem.
-
Verdieping
‘Het fundamentele onderzoek is de voedingsbodem voor alles wat we doen’
Als directeur van materiaalinstituut imo-imomec probeert Marlies Van Bael doorlopend een onderzoeksomgeving te creëren waar vrijheid, ruimte voor vernieuwing en onderlinge versterking centraal staan.