Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit van Cambridge hebben een organische halfgeleider gemaakt waarin elektronen in een spiraalpatroon bewegen. Het hierbij uitgezonden licht kan oled-schermen in televisies en smartphones een stuk energiezuiniger maken. Ze publiceerden hun resultaten in Science.
Organische halfgeleiders domineren de beeldschermtechnologie. De moleculaire materialen waar ze uit bestaan bieden een hoge flexibiliteit om unieke structuren te ontwerpen. Al geruime tijd proberen onderzoekers ook chirale structuren in te zetten bij het ontwerp van halfgeleiders, in de verwachting zo circulair gepolariseerd (ronddraaiend) licht aan te maken. Dit licht zou beeldschermen namelijk aanzienlijk kunnen helpen met het besparen van energie.
Nu is het een internationaal team met onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit van Cambridge gelukt, door halfgeleidende moleculen op elkaar te stapelen als links- of rechtsdraaiende spiraalkolommen. Dankzij hun chirale structuur zenden de spiraalkolommen sterk groen circulair gepolariseerd licht uit. Volgens gedeelde eerste auteur en chemicus Marco Preuß van de TU Eindhoven laat het project het belang van internationale samenwerkingen zien: ‘Wij in Eindhoven ontwierpen het materiaal en Cambridge bracht de natuurkundige kennis om het apparaat te bouwen.’
Als lid van de KNCV, KVCV, NBV, of NVBMB heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.