Fysische Chemie & Biofysica
-
Agenda-items
C2W Live webinar radioactief medicijn, 15 juni 2022, online
Erik de Blois vertelt over zijn pionierswerk met radioactieve medicijnen die grote mogelijkheden bieden om kankercellen heel lokaal te bestralen.
-
Verdieping
Holtes stempelen voor snelle detectie
Specifieke holtes vangen alles van vitamines tot complete bacteriën vormt een nieuwe techniek op basis van polymeerreceptoren.
-
Verdieping
Raadsel rond elektrode vraagt om update van oude wet
De Gouy-Chapmantheorie, een elektrochemiewet uit 1910, beschrijft onvoldoende wat er gebeurt rond vaste elektroden.
-
Nieuws
ERC Advanced Grants bekendgemaakt
De ERC strooit weer met miljoenen en flink wat Belgisch en Nederlands chemie- en life sciences-onderzoek plukt daar de vruchten van.
-
Nieuws
Twee moleculen in één klap
Met een redoxgel in een foto-elektrochemische cel kun je tegelijk glycerol oxideren én waterstofgas produceren.
-
Verdieping
Pionieren met een radioactief medicijn
Radiochemicus Erik de Blois deinsde niet terug voor de uitdagingen van werken met een α-straler in een klinische omgeving onder GMP-condities.
-
Media
Van ’t Hoff: als eerste op het grensvlak van scheikunde en natuurkunde
Van ‘t Hoff blijkt een geniale en ambitieuze witte raaf die hard is op de inhoud en voortdurend zoekt naar erkenning.
-
Verdieping
Kwantumeffecten in de biologie: a load of rubbish of de enige verklaring?
Verstrengeling, tunnelling en coherentie doen mogelijk ook hun werk in de warme, rommelige omgeving van de biologische cel.
-
Verdieping
De magie van colloïdale mengsels
Colloïdale mengsels bestaande uit effectief twee componenten kunnen wel vijf fasen tegelijkertijd in evenwicht hebben.
-
Verdieping
Cees Dekker wordt gedreven door verwondering
Halverwege zijn carrière vond Cees Dekker zichzelf opnieuw uit. Na jaren van keiharde fysica verlegde hij zijn blik rond de millenniumwisseling naar de ‘nanobiologie’. Een term die hij en passant zelf bedacht, overigens.
-
Nieuws
Duurzame stikstoffixatie met plasma
Aan de Universiteit Antwerpen kijken ze naar plasma om chemische processen te elektrificeren. De nieuwste vondst: een plasmareactor op basis van microgolfstraling die stikstof fixeert.
-
Nieuws
Geconcentreerd zonlicht helpt CO2-conversie
Met plasmonische nanodeeltjes en ietwat geconcentreerd zonlicht kun je koolstofdioxide veel efficiënter omzetten in CO zonder hoge temperaturen.
-
Verdieping
Dossier Fotofarmacologie: de lichtknopjes van de farmacologie
Fotoactiveerbare moleculen beginnen terrein te winnen binnen de farmacologie. Het zijn handige tools in de zoektocht naar nieuwe targets voor therapeutische interventie, maar ook de basis voor een innovatieve therapie bij kanker.
-
Media
Het levensverhaal van een celebrity element
Qua populariteit steeg radium na zijn ontdekking tot grotere hoogte dan goud, om daarna diep te vallen. Lucy Jane Santos schrijft de geschiedenis boeiend op als ware het de biografie van een celebrity.
-
Verdieping
Dossier Elektrochemie: fundamenteel onderzoek met Marc Koper, coronadetectie en de energietransitie
Elektrochemie is zowel letterlijk als figuurlijk een van de spannendste vormen van chemie, niet alleen vanwege de elektrische spanning, maar ook vanwege de diverse vormen waarin het zich manifesteert.
-
Media
Trevor A. Hamlin – De mechanismes van een chemische reactie
Achter chemische reacties liggen een hoop mechanismes ten grondslag. Als je dit goed begrijpt, kun je deze kennis gebruiken voor het efficiënt en duurzaam ontwikkelen van producten. Trevor A. Hamlin onderzoekt en modelleert reacties met kwantumchemische simulaties.
-
Nieuws
Nieuwe vloeistoffase in dunnefilmglas
Onderzoekers van University of Pennsylvania vinden een nieuw type vloeistof in dunne film, wat een glas met hoge dichtheid vormt. De studie in PNAS laat zien hoe ze glas met hogere dichtheid en stabiliteit kunnen maken.
-
Verdieping
Superkritisch gaat voor complementariteit
Supercritical Fluid Chromatography (SFC) is een chromatografietechniek met veel beloftes, maar het moet nog aan populariteit zien te winnen.
-
Verdieping
‘Ioniseer een molecuul en je kunt er mee doen wat je wilt’
Jana Roithová, hoogleraar Spectroscopie en Katalyse aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is op jacht naar de chemische structuur van reactie-intermediairen die zich altijd aan de waarneming hebben onttrokken.
-
Verdieping
Krijgt ITER een wand van vloeibaar metaal?
De belofte van oneindige, schone brandstof is groot genoeg om kernfusie te blijven onderzoeken. Het nieuwste idee komt uit Eindhoven: een reactorwand van vloeibaar metaal.