Holtes stempelen voor snelle detectie

ronald thoelen_13 (4)

De teelt van gewassen en de productie van voeding zijn beide gebaat bij snelle analysemethoden om (on)gewenste stoffen aan te tonen. Vanuit Hasselt en Maastricht krijgt een nieuwe techniek op basis van polymeerreceptoren concreet vorm. Specifieke holtes vangen alles van vitamines tot complete bacteriën.

Van een polymeer maak je heel eenvoudig een kunstmatige receptor. Fysicus Bart van Grinsven, groepsleider Sensor Engineering bij de Universiteit Maastricht, begon zijn onderzoek naar polymeerreceptoren, ofwel molecular imprinted polymers, bij de Universiteit van Hasselt. ’We zoeken eenvoudige en goedkope manieren om, buiten een laboratorium, de concentratie van targetmoleculen, zoals vitamines, te meten. Daarvoor gebruiken we meestal polyurethanen of polyacrylaten, die we in aanwezigheid van de targetmoleculen maken. Vervolgens malen we het polymeer fijn en wassen we de targetmoleculen uit. Wat overblijft is een polymeerpoeder met holtes waarin precies een targetmolecuul past.’ 

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk