Spectroscopie & Imaging
-
Nieuws
Laser geeft controle op kristalgroei
Marloes Bistervels ontwikkelde een methode om met licht het complexe proces van kristalgroei met ‘micrometerprecisie’ onder controle te houden. ‘Zodra je die sweet spot vindt, kun je de mooiste vormen maken.’
-
Nieuws
Verborgen chiraliteit aan het vibrationele licht brengen
Wanneer een molecuul cryptochiraal is, is de stereochemie bijzonder moeilijk te achterhalen. Met vibrationeel circulair dichroïsme is het een groep uit Groningen gelukt om deze harde noot te kraken, rapporteren ze in Chemistry A European Journal.
-
Verdieping
Fluorescent gereedschap
Fluorescerende eiwitten en biosensoren zijn niet meer weg te denken uit biologisch onderzoek. Naast kleur en intensiteit, richten onderzoek van de Universiteit van Amsterdam zich nu op de levensduur als interessante parameter. ‘Die is alleen afhankelijk van de chemie van de chromoforen.’
-
Verdieping
Onbekend chloorbijproduct eindelijk opgehelderd
De identiteit van een bijproduct in gechloreerd drinkwater, dat veertig jaar geleden werd ontdekt, is eindelijk achterhaald. ‘Ik vind het uitstekend werk van exact de juiste mensen om dit uit te zoeken.’
-
Nieuws
Germaneen aan banden gelegd voor kwantumcomputers
Onderzoekers uit Twente en Utrecht hebben strookjes germaniumatomen gemaakt die één atoom dik en een paar nanometer breed zijn. De 2D-nanobanden bezitten eigenschappen die van pas kunnen komen in toekomstige kwantumcomputers.
-
Nieuws
Beschermende bubbels
Vetweefsel is een belangrijke reservebron voor energie. Maar het functioneert ook als een superstabiele beschermende ‘bubbelfolie’ voor fragiele onderdelen van het skelet.
-
Nieuws
Een Röntgen-vizier op katalysatoren
Gentse onderzoekers vonden een methode om de katalysatortemperatuur tijdens een reactie heel lokaal vast te stellen, staat in Nature Catalysis. Hun werk biedt een nieuwe fundamentele kijk op katalytische reacties.
-
Verdieping
Stapsgewijs van kippenei naar AI-structuur
Afgelopen jaar werd de Nobelprijs voor scheikunde toegekend aan het gebruik van AI om eiwitstructuren te voorspellen en te ontwerpen. Tijd dus om een historisch licht te laten schijnen over de route, langs vele andere Nobellaureaten, naar onze hedendaagse kennis van deze cruciale bouwstenen van het leven.
-
Nieuws
Goed gemarineerd
Single-cell technieken bieden veel mogelijkheden, maar het is lastig om ook binnenin organen alle cellen te bereiken. Onderzoekers van MIT komen nu met een nieuwe aanpak, waarmee ook die moeilijk bereikbare delen glorieus in beeld komen.
-
Nieuws
Eerste laag voor natuurlijke zonnebrand
Amsterdamse onderzoekers hebben een eerste fundament gelegd voor zonnebrandcrème op basis van een molecuul dat gewoon in je huid voorkomt: urocaanzuur.
-
Industrie & Start-ups
Een full body scan voor batterijen
Batterijen van elektrische voertuigen kunnen oncontroleerbare branden veroorzaken. De huidige controlesystemen kunnen problemen met batterijen niet op tijd detecteren. De Eindhovense start-up INNER komt met een oplossing: een CT-machine ter grootte van een battery pack die dit wél kan.
-
Nieuws
€5 miljoen voor beter spieken
Het Amsterdamse bedrijf Confocal.nl heeft een investering van €5 miljoen gekregen om zijn live cell imaging toegankelijker te maken. Als voorproefje van wat er mogelijk is maakten ze onder andere deze indrukwekkende opname van een muizenoor.
-
Industrie & Start-ups
Gestroomlijnde structuurbepaling
Onderzoekers worstelen vaak met de structuuropheldering van eiwitten. Dat moet beter, dachten Wouter Van Putte en collega’s van start-up PUXANO. Zij ontwikkelden een technologie-platform, gericht op eiwitontwerp en cryo-EM, om academici en bedrijven vooruit te helpen.
-
Nieuws
Klonterende plaaggeesten
In de strijd tegen antibiotica-resistentie moet je overal naar houvast zoeken. Een team van de Zweedse Umeå Universiteit heeft zich verdiept in de manier waarop bacteriën hun resistentiegenen aan elkaar doorgeven. Dat leverde naast meer inzicht in de regulering van het bacteriële secretiesysteem ook een fraaie foto op.
-
Nieuws
Het is niet alles goud wat er blinkt
Onderzoekers van het Rijksmuseum, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Antwerpen zijn op bijzondere arseensulfide-pigmenten gestuit waarmee onder meer Rembrandt zijn werk extra liet glimmen.
-
Industrie & Start-ups
Nanokristallen voor betere contrastvloeistof
Postdoc Loren Deblock van de UGent ontwikkelde een contrastvloeistof met een dubbele werking die de schildwachtklieren bij borstkankerpatiënten laat oplichten. ‘We hopen binnen twee jaar een spin-off-bedrijf op te richten, en vervolgens een vliegende start richting de kliniek te hebben.’
-
Nieuws
Liganden van nanodeeltje geTEMd met grafeenenvelop
Stop je goud-nanodeeltjes in een envelopje van grafeen, dan kun je de moleculen op het goudoppervlak zelfs in vloeistof met een elektronenmicroscoop bekijken, rapporteert een Vlaams-Spaans team in Nature Chemistry.
-
Industrie & Start-ups
Size matters: hoe optische DOSY chemische analyse helpt
InspectT ontwikkelde een chip die je eenvoudig kunt integreren in een IR- of UV/Vis-spectrometer om tegelijkertijd de grootte en de chemische structuur te karakteriseren van moleculen in een te analyseren oplossing.
-
Industrie & Start-ups
Kwarts: onzichtbare interface, ongelooflijk belangrijk
Met hoogwaardige kwartsmaterialen voor cuvetten en laboratoriumprobes maakt HELLMA Analytics uiterst precieze optische spectroscopiemetingen mogelijk.
-
Nieuws
Eiwittandwiel geeft zweepstaart twee draairichtingen
Bacteriën zwemmen met flagellen en dankzij een slim schakelsysteem kunnen ze zo op een doel afgaan. Recent onderzoek laat in meer detail zien hoe de aandrijving van de flagel van richting verandert.
- Vorige Pagina
- Pagina1
- Pagina2
- Pagina3
- Pagina4
- volgende Pagina