Wie heeft er een prijs gewonnen? Wie kreeg die subsidie? Of wie heeft er een nieuwe positie gekregen? In Ons kent Ons houden we je op de hoogte van deze personalia.

De meest recente berichten staan bovenaan. Ook nieuws voor onze rubriek? Mail dan naar oko@kncv.nl

***

TU/e Young Researcher Award

Francesca Grisoni, Universitair Docent aan de TU Eindhoven, heeft TU Eindhoven Young Researcher Award ontvangen. Dat werd aangekondigd op de TU/e Research Day op 13 juni 2024. Voor meer over Grisoni’s onderzoek, zie ons interview met haar hier.

***

Bob Pirok HTC Innovation Award

Bob Pirok (midden)

Beeld: LCGC International

2024 HTC Innovation Award

Op 31 mei tijdens de Hyphenated Techniques for Chromatography (HTC-18) conferentie ontving Bob Pirok (Universiteit van Amsterdam) de 2024 HTC Innovation Award. Volgens HTC-18-voorzitter Deirdre Cabooter (KU Leuven) erkent de prijs in het bijzonder Piroks onderzoek naar het gebruik van geavanceerde machine learning en chemometrische benaderingen voor het automatiseren van methodeontwikkeling voor zowel eendimensionale als tweedimensionale vloeistofchromatografische scheidingen, staat in het persbericht van de UvA.

***

DOW 1

Tabita Verburg en Anton van Beek
Beeld: VNCI – Mark Neelemans

DOW Benelux krijgt nieuwe algemeen directeur

Na tien jaar als algemeen directeur bij DOW Benelux te hebben gewerkt, draagt Anton van Beek nu het stokje over aan Tabita Verburg. Verburg begon haar loopbaan bij DOW in 2001 op de HR-afdeling en heeft sindsdien diverse functies binnen het bedrijf bekleed. Na een ‘inclusive hiring’ proces is Verburg gekozen als algemeen directeur van DOW. Van Beek heeft zich vooral gericht op duurzaamheid en CO2-reductie en Verburg zet deze koers graag voort, maar met haar eigen stempel erop. In een interview met de VNCI benadrukt Van Beek dat Verburg ‘de juiste vrouw op de juiste plek’ is. Ze kent het bedrijf door en door. Wil je meer weten over Van Beek en Verburg, lees dan het artikel van de VNCI.

***

Roy 02

Roy van der Meel

Young Investigator Award

Roy van der Meel, lid van de NVBMB en werkzaam aan de Technische Universiteit Eindhoven, heeft samen met Michael J. Mitchell van de University of Pennsylvania de Young Investigator Award van de Controlled Release Society ontvangen. Deze prijs wordt toegekend aan een onderzoeker onder de 40 jaar die een uitstekende bijdrage heeft geleverd aan de wetenschap van gecontroleerde afgifte. De prijs omvat een bedrag van €3000 en de laureaat krijgt de kans om de “Young Investigator Award Lecture” te geven tijdens de bijeenkomst van 8 tot 12 juli in Bologna.

***

Paul Kouwer

Paul Kouwer

KWF beurs

KNCV-lid Paul Kouwer, universitair hoofddocent bij Synthetic Organic Chemistry aan de Radboud Universiteit, ontvangt samen met Marleen Ansems van het RadboudUMC een beurs van het KWF voor hun onderzoeksproject Orgatrix. Met de beurs, ter waarde van €235.000, zal het team onderzoek doen naar de optimale omstandigheden voor het in vitro kweken van hoofd-halstumoren.

***

FeringaHD

Ben Feringa

Ben Feringa ontvangt prestigieuze erkenning

Op 8 april hield KNCV-erelid Ben Feringa de Kistiakowsky Prize-lezing bij de afdeling Chemie en Chemische Biologie aan Harvard University en ontving hij een bijbehorende gouden medaille. Vlak voor zijn lezing vond een zonsverduistering plaats die heel Amerika in de ban hield. Toevallig ging Feringa zijn lezing over fotochemie ‘The art of building small – from molecular switches to motors’. Nog geen maand na zijn terugkeer ontving Feringa het nieuws dat hij was gekozen als lid van de prestigieuze American Philosophical Society. Opgericht door Benjamin Franklin in 1743, is dit de oudste leermaatschappij in de Verenigde Staten.

***

Rubiconbeurs

De derde en laatste ronde van de Rubiconbeursaanvragen van 2023 zijn eind april uitgedeeld aan zeventien jonge wetenschappers, die met de financiering een onderzoeksproject in het buitenland kunnen volgen. De financiering – in deze ronde dik €2,4 miljoen – komt van NWO en ZonMw. Hieronder vind je vijf onderzoekers waarvan hun projecten de chemie of life sciences raken; Jeroen Bugter (Universiteit Utrecht), Kyra Defourny (Universiteit Utrecht), Emiel Kruisdijk (TU Delft), Laura Rijns (TU Eindhoven) en Antonio Tomasso (Hubrecht Institute).

***

Novozymes Prijs

Jack_Pronk

Jack Pronk

NBV-lid Jack Pronk, hoogleraar industriële biotechnologie aan de Technische Universiteit in Delft, heeft dit jaar de Novozymes Prijs ter waarde van €627.000 ontvangen van de Deense Novo Nordisk Foundation. Hij wordt geëerd voor zijn baanbrekende werk met gistcellen en de innovatieve toepassing ervan in het produceren van biobrandstoffen uit afvalstoffen in de industrie. Pronk’s onderzoek draagt bij aan het voorkomen van concurrentie tussen biobrandstofproductie en voedselproductie.

***

Hoogleraar Experimental Quantum Materials

Ingmar Swart is per 1 april benoemd tot hoogleraar Experimental Quantum Materials aan de Universiteit Utrecht. Zijn leerstoel is verdeeld over de afdelingen Scheikunde en Natuurkunde en daarnaast onderdeel van het Debye Instituut. Samen met zijn team ontwikkelt Swart kwantummaterialen en onderzoekt hij de fundamentele eigenschappen ervan. Swart richt zich voornamelijk op de elektronische eigenschappen van atoomopstellingen, waarbij hij streeft naar een dieper begrip van de wereld op moleculair en atomair niveau.

***

advisory board

advisory board

Beeld: BIO INX

Nieuwe leden advisory board BIO INX

Liesbeth Ceelen (CEO van BIOlizard) en Khoon Lim (prof. Aan Universiteit van Sydney) zijn toegetreden tot de advisory board van het bedrijf BIO INX (zie onze artikelen over BIO INX hier en hier). Zo komt er een hoop expertise bij op het vlak van business development als ook wetenschappelijk relevant advies, wat het verhaal van BIO INX nog sterker maakt. Lees meer in het persbericht van BIO INX.

***.

Pascal 01

Pascal Vermeeren

Beeld: The Videomatic

CTC Thesis Award

Tijdens de Computational & Theoretical Chemistry Congress van KNCV-sectie CTC op 17 april kreeg KNCV-lid Pascal Vermeeren (Universitair Docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam) de CTC Thesis Award. Vermeeren gaf ’s ochtends nog een lezing over zijn werk dat raakt aan een eerder artikel op C2W | Mens & Molecule over bindingslengtes.

***

EurJOC Society Award

Alexander Zhdanko (Janssen Pharmaceuticals België) en Thomas Boltje (Radboud Universiteit) zijn geselecteerd voor de EurJOC Society Awards. De Divisie Organische Chemie van elke Chemistry Europe-vereniging heeft het beste artikel genomineerd van een early-career onderzoeker uit het desbetreffende land dat in 2022 is gepubliceerd in de European Journal of Organic Chemistry (EurJOC). De geselecteerde onderzoekers zullen hun uitstekende onderzoek op 10 april presenteren. Het online symposium zal bestaan uit 15-minuten durende mondelinge presentaties door de laureaten, gevolgd door Q&A-sessies.

***

Inauguratie Ingrid Dijkgraaf

Eind maart heeft de inauguratie lezing van KNCV- en NVBMB-lid Ingrid Dijkgraaf plaatsgevonden. Deze ceremonie markeerde haar officiële benoeming tot hoogleraar “Biomimetische Chemie” aan de Universiteit Maastricht. Tijdens haar lezing illustreerde ze hoe we innovatieve geneesmiddelen kunnen ontwikkelen door te leren van de natuur.

***

Henri Termeer Fellow

Dan Jing Wu

Dan Jing Wu

Dan Jing Wu, CEO en medeoprichter van startup VivArt-X is verkozen tot lid van de Class of 2024 Henri Termeer Fellows en ontving de prestigieuze Termeer Transatlantic Connections Award. Wu’s baanbrekende werk op het gebied van weefselgeneratie en de gezondheid van vrouwen belichaamt de innovatieve geest die de Termeer Foundation hoog in het vaandel heeft staan. De bijdragen van Wu maken de weg vrij voor toekomstige medische doorbraken en versterken de banden tussen de life science-gemeenschappen in Boston en Nederland.

***

Afscheid voorzitter MCT

Na meer dan een decennium van toegewijd voorzitterschap bij de sectie MilieuChemie en Toxicologie (MCT), neemt hoogleraar Milieutoxicologie en biodiversiteit, Willie Peijnenburg (Universiteit Leiden), afscheid van zijn functie. Zijn nalatenschap omvat een bloeiende vakvereniging waarin de sectie Milieuchemie van de KNCV en de sectie Milieutoxicologie van de NVT op harmonieuze wijze samenwerken. Peijnenburg draagt de voorzittershamer over aan Stefan Kools (KWR Water Research Institute).

***

NWO M-subsidie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in het domein Exacte en Natuurwetenschappen een M-1 subsidie toegekend aan KNCV-lid Wouter Roos en NVBMB-lid Bert Poolman van de Faculty of Science and Engineering (RUG). Beiden ontvangen €375.000. Roos voor onderzoek naar hoe een virus zichzelf in elkaar zet en Poolman voor onderzoek naar de mechanismen in levende cellen. NVBMB-lid Geert van den Bogaart (RUG) en Ruben Bierings (Erasmus UMC) ontvingen samen een M2-subsidie van €750.000 voor onderzoek naar bloedstollingsziekten.

***

ICS Legacy Award

Voor zijn uitmuntende bijdragen aan het vakgebied van complementbiologie heeft Piet Gros, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en lid van zowel de KNCV als de NVBMB, de allereerste ICS Legacy Award ontvangen. Deze prestigieuze onderscheiding werd uitgereikt door het International Complement Society tijdens hun 4e ICS online symposium. Gros en zijn onderzoeksteam hebben een cruciale rol gespeeld in het ontrafelen van de werking van de complementcascade op moleculair niveau, wat essentieel is voor onze immuunafweer tegen micro-organismen.

***

NIOK Lecture Award

Lecture-award_angela

Angela Melcherts

Promovendus en KNCV-lid Angela Melcherts (Universiteit Utrecht) werd bekroond met de NIOK Lecture Award voor haar presentatie tijdens de NCCC 2024 conferentie. Melcherts presenteerde haar onderzoeksresultaten over de routes van katalytische CO2-methanisatie over nikkel, ondersteund door verschillende titaniumdioxide-polymorfen.

***

Posterprijs

Aidan Slattery (UvA), promovendus uit de groep van KNCV-lid Timothy Noël, heeft de posterprijs gewonnen op het Flow Chemistry Europe 2024 congres. De prijs, uitgereikt door het tijdschrift Reaction Chemistry & Engineering van de Royal Society of Chemistry, werd toegekend vanwege zijn uitmuntende presentatie over Robochem. Robochem is een AI-ondersteunde geautomatiseerde Flow Chemistry setup die wordt ingezet voor de optimalisatie van fotochemische conversies.

***

TMS Best Paper Award

Het wetenschappelijke artikel “The Twelve Principles of Circular Hydrometallurgy”, geschreven door Koen Binnemans en Peter Tom Jones van de KU Leuven, is erkend als een uitzonderlijke bijdrage aan het gebied van duurzame metaalkunde. In hun artikel onderzoeken Binnemans en Jones kosteneffectieve en milieuvriendelijke hydrometallurgische processen die essentiële metalen leveren voor de overgang naar een klimaatneutrale economie. Hun inspanningen werden beloond met de TMS Extraction & Processing Division Journal of Sustainable Metallurgy Best Paper Award, die hun diepgaande onderzoek en bijdrage aan duurzaamheid in de metallurgie erkent.

***

CEO Flanders Technology & Innovation

Frank Hamerlinck wordt de nieuwe CEO van het pas opgezette publiek-private Flanders Technology & Innovation (FTI). In zijn nieuwe rol volgt hij Guy Geerts op, die nam de afgelopen drie maanden de functie ad interim waar. FTI is een samenwerking van zeven bedrijven: Proximus, Telenet, KBC, Cegeka, Cronos, Brussels Airport en investeringsbedrijf COI en de Vlaamse overheid. De ambitie is om samen oplossingen te bouwen voor maatschappelijke problemen in Vlaanderen.

***

Prins Friso Ingenieursprijs 2024

prins-friso-ingenieursprijs-2024-uitreiking

Uitreiking Prins Friso Ingenieursprijs 2024 - v.l.n.r. Jacolien Eijer - de Jong, Prinses Mabel, Pavlina Nanou, Prinses Beatrix en Miguel Delcour. 

Dr.ir. Pavlina Nanou heeft de Prins Friso Ingenieursprijs 2024 in ontvangst genomen, uitgereikt door Prinses Mabel, Prinses Beatrix en KIVI-president Jacolien Eijer-De Jong. De Prins Friso Ingenieursprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) aan een ingenieur die uitblinkt in expertise, innovatief vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. Nanou heeft vanuit een TNO-pilot het bedrijf TORWASH opgericht, dat zich richt op het circulair maken van uitdagende afvalstromen. Daarnaast streeft ze ernaar zichtbaar te zijn als ingenieur om andere vrouwen te inspireren voor technische vakgebieden. Dit doet ze onder andere door gastlessen te verzorgen op lagere- en middelbare scholen. Als een ware ambassadeur voor de techniek wordt ze nu een jaar lang erkend als Ingenieur van het Jaar.

***

Nieuwe namen in wetenschappelijk smoelenboek

Blogsite Faces of Sciences breidt uit met twaalf nieuwe promovendi-bloggers, waaronder KNCV-lid Esmee de Korver (TU Eindhoven). Zij doet onderzoek naar biomaterialen die de complexe communicatie tussen cellen en weefsels moet nabootsen. Faces of Science is een netwerk van promovendi die met blogs, vlogs en presentaties ‘een gezicht geeft aan wetenschap’. Op FacesofScience.nl bloggen tientallen promovendi over hun onderzoek, de wetenschap in het algemeen en hun leven als wetenschapper. Ze laten zien hoe divers de wetenschap eigenlijk is en willen jongeren inspireren en enthousiasmeren voor de wetenschap.

***

Open Technologie Programma

Zes toepassingsgerichte technisch-wetenschappelijke projecten krijgen een financiering via het NWO Open Technologie programma. Hieronder valt het project van Giulia Fonotello en Xiaocheng Mi (TU Eindhoven). Fonotello en Mi ontvangen een subsidie van €845.000 voor onderzoek naar het gebruik van ijzerpoeder als duurzame energie. Ook het SWIRIS project van Maria Antonietta Loi (Rijksuniversiteit Groningen) wist de financiering te verkrijgen. Loi heeft €1 miljoen om een beeldsensor voor telefoons te ontwikkelen die gebruikt kan worden voor belangrijke nieuwe taken zoals gezondheidsmonitoring en nachtzicht.

***

Best Lecture Prize NCCC

Promovenda Nathália Costa wint op 4 maart de Best Lecture Prize op de Netherlands’ Catalysis & Chemistry Conference (NCCC). De prijs werd uitgereikt door het Nederlands Instituut voor Onderzoek in Katalyse (NIOK) en ontving ze voor haar lezing over de fotokatalytisch actieve coatings voor luchtzuivering binnenshuis.

***

Subsidie voor quantumchemisch onderzoek

BS_Matthias-Bickelhaupt_01c_DEF

Matthias Bickelhaupt

Beeld: Bianca Sistermans

KNCV-lid Matthias Bickelhaupt (hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam) en zijn onderzoeksgroep ontvangen een subsidie van €336.000 voor quantumchemisch onderzoek. Het doel is om betere, duurzamere en meer economische polymeermaterialen te produceren. Het onderzoek bouwt voort op een eerdere samenwerking Nouryon en zal nu ook in samenwerking met Nouryon worden uitgevoerd.

***

Most Innovative Application for Operations & Safety Excellence

Tijdens de Emerson European User Exchange in Düsseldorf heeft NBV-lid Matthijs Niemeijer (Getinge) samen met collega Astrid Aguilar Fajardo de prijs ontvangen voor meest innovatie toepassing in de categorie Operations & Safety Excellence. Deze prijs kregen ze voor hun onderzoek naar het versnellen van medicijnontwikkeling met behulp van DeltaV gebaseerde software, V-controle en de baanbrekende SUPR (Single-Use Production bioReactor). Niemeijer prijst op LinkedIn de samenwerking tussen Emerson en Getinge. ‘Het versterkt onze gezamenlijke visie om de Life Science-markt verder te laten groeien en ondersteunen.’

***
Ammodo Science Award voor baanbrekend multidisciplinair onderzoek

BS_Adri-Minnaard_01a_DEF_x_z

Adri Minnaard

Beeld: Bianca Sistermans

KNCV-lid Adri Minnaard (Stratingh Institute for Chemistry) ontving samen met partners Branch Moody (Harvard University) en Ildiko van Rhijn (Universiteit Utrecht) de Ammodo Science Award voor baanbrekend onderzoek naar tuberculose. Deze gerenommeerde prijs wordt toegekend aan in potentie baanbrekend internationaal onderzoek dat op teambasis wordt uitgevoerd. Het multidisciplinaire ‘Lipidomics Team’ zal de toegekende €1.6 miljoen gebruiken om geavanceerde diagnostische testen en effectieve vaccinaties voor tuberculose te ontwikkelen. Met meer dan anderhalf miljoen sterfgevallen per jaar is de vraag naar dergelijke producten enorm. Hoewel beide al in ontwikkeling zijn, kan het nog enkele jaren duren voordat ze op de markt beschikbaar zijn. C2W | Mens & Molecule heeft recent nog met Minnaard gesproken over zijn onderzoek. Lees het interview hier.


Subsidie voor plasmatechnologie

Het Antwerpse bedrijf D-CRBN heeft succesvol een subsidie van €2,5 miljoen weten te bemachtigen via het European Innovation Council Accelerator Programme. Het jonge bedrijf maakt gebruik van plasmatechnologie om waardevolle chemische bouwstenen te produceren uit CO2. Plasma is zeer reactief en kan CO2 moleculen afbreken tot CO en andere producten. Door te werken met een relatief lage temperatuur is het proces energiezuiniger. Deze innovatieve plasma-gebaseerde technologie vermindert niet alleen de milieu-impact van koolstofemissies, maar biedt ook een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen.

***

Erelid voor het leven

NBV-lid Jack Pronk (hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft) is op 25 januari 2024 benoemd tot Erelid voor het leven vanwege ‘zijn uitzonderlijke bijdrage aan de kennis en ontwikkeling van de microbiologie’, zoals vermeld in het certificaat uitgereikt door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie. Pronk focust vooral op twee lijnen van onderzoek: ‘Anaerobic metabolism of yeast and fungi’ en ‘New engineering strategies for 2nd generation bioethanol production’.

***

Schmidt Sciences Subsidie

Romana Schirhagl (Rijksuniversiteit Groningen) ontvangt een subsidie van Schmidt Sciences voor het bouwen van een sensor met fluorescerende nanodiamanten die de gezondheidsstatus van gistcellen in een bioreactor kunnen lezen. De industrie gebruikt bioreactoren voor het produceren van verschillende producten, zoals voedsel, dranken en geneesmiddelen. Op dit moment is het moeilijk om de status van een bioreactor te beoordelen, wat leidt tot verliezen in belangrijke industriële processen. De nanodiamanten die Schirhagl gaat gebruiken, geven inzichten op subcellulair level. Als ze ontdekken dat er stressreacties plaatsvinden in de bioreactor kunnen ze interfereren door andere stoffen toe te voegen.

***

Thumbnail Marleen Kamperman

Marleen Kamperman

Beeld: The Videomatic

Nieuw lid KHMW

Marleen Kamperman, KNCV-lid en hoofd van de Polymer Science groep aan het Zernike Institute for Advanced Materials aan de RUG, is aangesteld als nieuw wetenschappelijk lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Leden van die maatschappij organiseren wetenschappelijke activiteiten die de afstand tussen het algemene publiek en de wetenschap moeten verkleinen. 

***

SVEN

Sven Askes

Beeld: The Videomatic

ERC StG

KNCV-lid Sven Askes (universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam) heeft een ERC Starting Grant gekregen voor zijn project HEATPULSE. Met de beurs van max €1,5 miljoen wil Askes katalytische reactoren zo aanpassen dat je de temperatuur razendsnel kunt veranderen en zo precies kunt afstemmen op de chemische reactie die je in de reactor wilt doen. Zie ook de Eye-opener van Askes waarin hij in 1,5 minuut uitlegt waar zijn onderzoek over gaat.

***

Nieuwe aanstelling Professor of Structural Cell Biology (UU)

KNCV- én NVBMB-lid Bert Janssen is aangesteld tot Professor of Structural Cell Biology aan de Universiteit Utrecht. Hoofdpunt in het onderzoek van Janssens groep zal zijn het visualiseren van de onderlinge celinteracties, een voornamelijk fundamentele bezigheid. Maar hij kiest zijn onderzoeksonderwerpen zo uit dat het wel een link naar de praktijk heeft door zich te concentreren op processen die bij ziektes een rol spelen maar nog niet goed begrepen zijn.

***

Nieuwe Captain of Science Top Sector High Tech Systems and Materials

Guus Rijnders, hoogleraar nano-electronic materials aan de Universiteit Twente is vanaf 1 januari de nieuwe Captain of Science van de Top Sector High Tech Systems and Materials. Rijnders laat op LinkedIn weten zich vooral in te willen zetten voor de samenwerking tussen wetenschap en industrie. De topsector High Tech Systems & Materials (HTSM) ontwikkelt en produceert hoogwaardige eindproducten, halffabricaten, componenten en materialen voor klanten over de hele wereld. Als één van de tien topsectoren zijn zij de grote coördinator voor hightech innovatie in publiek-private samenwerking in Nederland en daarbuiten.

***

EYCN Video Competition

KVCV-leden Lore Van den Bergh en Wouter Van Hoey, beide PhD-student aan de UAntwerpen, belandden met hun video (zie onder) op de tweede plaats in de studentencategorie van de 4th Sir Geoffrey Wilkinson European Young Chemists’ Network Video Competition. Het thema was ’Bringing the Sustainable Development Goals to Life’. De winnaars (plek 1, 2 en 3) krijgen een reisbeurs voor het negende EuChemS Chemistry Congress.

***

Nieuwe voorzitter Catalisti en Moonshot

Peter Roose is de nieuwe voorzitter van Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen. Peter Roose wordt tegelijk ook voorzitter van de governance board van Flanders Industry Innovation Moonshot, een programma van de Vlaamse regering dat van 2020 tot 2040 jaarlijks 20 miljoen investeert in baanbrekend onderzoek naar klimaatvriendelijke technologie’, zo valt te lezen op de website van Catalisti.

***

Automotive Innovation Award for sustainability

Het Leidse bedrijf LeydenJar heeft de Automotive Innovation Award for sustainability gekregen. ’LeydenJar kreeg de prijs voor de bijdrage van het bedrijf aan de volgende generatie batterijtechnologie voor elektrische auto’s. LeydenJar produceert zuivere silicium anodes voor lithium-ion batterijen, waardoor de batterij een hogere capaciteit heeft, snel kan worden opgeladen en minder belastend is voor het milieu. Dit zal helpen om elektrisch rijden betaalbaarder en toegankelijker te maken’, zo schrijft het bedrijf op LinkedIn.

***

Eerste wetenschappelijke prijs Puratos

Charlotte De Schepper heeft de allereerste wetenschappelijke prijs ‘Puratos’ gewonnen voor haar doctoraat ‘Study of the properties of barley starch granules and amylases and their interplay in the context of malting and brewing’. Deze prijs van € 5 000 bekroont een uitmuntend doctoraat dat een originele bijdrage levert in de voedingswetenschappen, voedingstechnologie en industriële voedingsbiotechnologie, aldus het Fonds Wetenschappelijke Onderzoek – Vlaanderen.

***

Eredoctoraat Universidad de Zaragoza

Emeritus professor Dirk Broer (TU Eindhoven) heeft een eredoctoraat ontvangen van de Spaanse Universidad de Zaragoza. ’De onderscheiding erkent zijn uitstekende werk en prestaties in de wereld van polymeren en zijn nauwe samenwerking met onderzoeksgroepen en instituten in Zaragoza, waaronder de STORM-BOTS onderzoeksgroepen’, aldus de universiteit op LinkedIn.

***

Nieuwe voorzitter en directeur VIG

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen heeft sinds 6 februari dit jaar een nieuwe voorzitter in Mark Kramer. Daarmee is hij de eerste onafhankelijke voorzitter van de VIG. Ook treedt een nieuwe directeur aan: Carla Vos die voorheen adjunct-directeur was ging vanaf dezelfde datum aan de slag, aldus een bericht op de website van VIG.

***

Nieuwe benoeming leerstoel Levensmiddelenproceskunde

KNCV-lid Maarten Schutyser is benoemd tot persoonlijk hoogleraar Drying and Dense Food Processing bij de leerstoelgroep Levensmiddelenproceskunde aan Wageningen University & Research. ‘In mijn onderzoek wil ik daarom bestuderen wat er precies gebeurt in voedingsmaterialen tijdens droogprocessen. Dan kunnen we droogprocessen duurzaam herontwerpen’, vertelt Schutyser in een nieuwsbericht van de WUR

***

ERC Proof of Concept voor orgaan-op-chip

Jaap den Toonder en zijn collega’s Hossein Eslami Amirabadi en Laure van der Sanden (allen TU Eindhoven) hebben een ERC Proof of Concept grant in de wacht gesleept voor het verder ontwikkelen van organen-op-een-chip. In dit geval wordt het een bio-geïnspireerd micropompsysteem op basis van “kunstmatige trilharen” (cilia) dat meerdere gelijktijdige tests mogelijk maakt voor organen-op-een-chip. Het kunstmatige op cilia gebaseerde micropompsysteem zal ertoe bijdragen dat organen-op-een-chip een meer commercieel levensvatbare optie wordt in biologische en farmaceutische laboratoria wereldwijd.

***

Nieuwe tenure-track professor UAntwerpen

Aan de Universiteit Antwerpen is sinds 1 februari KVCV-lid Robby Vroemans begonnen als tenure-track professor in het ORSY, de afdeling organische synthese aan het Department of Chemistry.

***

 

Bert-Weckhuysen-E

Bert Weckhuysen

Vlaamse en Chinese eer

KNCV-lid en wetenschappelijk directeur van ARC CBBC Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) heeft meerdere eervolle posities ontvangen. Allereerst een eredoctoraat van de Universiteit Gent. Daarnaast is hij benoemd tot Honorary Fellow van de Chinese Chemical Society en is Weckhuysen aangesteld tot Honorary Professor aan de Tianjin University en de East China University of Science and Technology.

***

Inauguratie Vincent Voet

KNCV-lid Vincent Voet werd op 24 januari 2024 officieel geïnaugureerd als lector Circular Plastics bij NHL Stenden. Tijdens zijn lezing ‘People. Planet. Polymer. Een wereld te winnen’ vertelde hij over de veelzijdigheid van plastics en de opportuniteiten die zij ons verschaffen. Ook stond hij in de top drie van Wetenschapstalent 2023 en werd hij als enige Nederlander benoemd tot ‘Rising star’ in hoogwaardig toegepast materiaalonderzoek. 

***

Nico van den Brink

Nico van den Brink

Inauguratie Nico van den Brink

KNCV-sectie MCT-lid Nico van den Brink is 11 januari 2024 geinaugureerd als Professor of Environmental Toxicology aan Wageningen University & Research. In zijn lezing, getiteld ‘Environmental toxicology with a backbone - from mechanisms to biodiversity’ belichtte hij het de impact van chemische stoffen op gewervelde dieren in de natuur. Hij pleitte er voor dat niet alleen het onderzoek op cel en weefselniveau daarbij belangrijk is, ook de doorvertaling naar hogere niveaus tot aan het ecosysteem. Van den Brink wil zich inzetten om dit integrale denken verder te ontwikkelen. Van den Brink is meerdere jaren bestuurslid geweest van de MCT-sectie. In die rol heeft hij zich ingezet de toxicologie en de chemie samen te brengen, een van de belangrijkste doelstellingen van MCT. De KNCV sectie Milieuchemie en de NVT sectie Milieutoxicologie werken samen om kennis en informatie te delen, netwerken te verbreden en het werkveld van de geochemie, milieuchemie en de milieu-toxicologie te versterken.

***

ERC Proof of Concept Grant

Giovanni Maglia, hoogleraar Chemische Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft onlangs een ERC Proof of Concept Grant toegekend gekregen van de European Research Council (ERC). Voor een betere diagnose van hartfalen werkt hij aan een belangrijk instrument dat gebaseerd is op natriuresis-geleide therapie, waarmee mogelijkheden voor gepersonaliseerde behandeling worden verkend. Door natriuresis te meten via urinetesten met behulp van Point of Care Testing (POCT), kunnen zij de zorg voor ernstig hartfalen verbeteren. Maglio en zijn team gaan een biologisch nanopore-instrument ontwikkelen om de gezondheid van patiënten continu en in real-time te monitoren, met als doel de mogelijkheden van POCT te verbeteren.

***

Batterijbedrijf SOliTHOR krijgt €1.8 miljoen innovatiesteun

De Vlaamse minister van Economie Jo Brouns geeft de Limburgse specialist in batterijtechnologie SOLiTHOR €1.8 miljoen innovatiesteun. Deze subsidie zullen zij gebruiken voor het opschalen van innovatieve solid state batterijtechnologie. Uiteindelijk willen ze deze batterijen toepassen in elektrische vliegtuigen.

***

Luc van Hijfte voorzitter van de EFMC

De Vice-President van Symeres, Luc van Hijfte, wordt de nieuwe voorzitter van de European Federation of Medicinal and Chemical Biology (EFMC). Met zijn expertise in medicijnontdekking en -ontwikkeling, evenals zijn uitgebreide kennis van chemische biologie is hij een uitstekende kandidaat voor deze rol. Van Hijfte heeft de ambitie om tijdens zijn voorzitterschap actief betrokken te zijn bij het aanpakken van dringende wereldwijde gezondheidsproblemen, het ondersteunen van baanbrekende onderzoeksinitiatieven en het begeleiden van de volgende generatie wetenschappers.

***

Nieuwe leden de Jonge Akademie

De Jonge Akademie is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Elk jaar benoemt zij tien nieuwe leden uit verschillende wetenschappelijke disciplines. Universitair hoofddocent David Fernandez Rivas (Universiteit Twente) is één van deze excellente jonge onderzoekers. Rivas heeft onder andere uitgevonden hoe je medicijnen en vaccins kunt injecteren zonder naalden, namelijk met behulp van microbubbeltjes. De tien nieuwe leden zullen zich de aankomende vijf jaar sterk maken voor projecten op het gebied van wetenschapsbeleid, interdisciplinariteit, internationalisering en de relatie tussen wetenschap en de samenleving.

***

Jop Wolffs

Jop Wolffs

Van Deemter-prijs

Jop Wolffs, student aan de Radboud University wint de Van Deemter-prijs. Sinds 2019 reikt de KNCV Sectie Analytische Chemie (SAC) elk jaar de Van Deemter-prijs uit voor de beste Master-afstudeerscriptie met een duidelijke analytische-chemie component. De prijs werd uitgereikt door Patrick van der Wel (voorzitter jury) tijdens The Analytical Challenge die dit jaar plaatsvond bij de Hogeschool Saxion in Enschede.

***

NWO M2 Grant voor kwantumchemische simulaties

KNCV-leden Remco Havenith en Claudia Filippi ontvingen een NWO M2 subsidie ter waarde van €745.000 voor hun project ‘Chemically insightful excited states via selected-valence-bond configuration interaction and quantum Monte Carlo’. Dit onderzoek, gefocust op quantummechanische simulaties voor nieuwe materialen in zonne-energie, streeft naar een nauwkeurige en interpreteerbare methode voor lichtgedreven processen. Het richt zich specifiek op de studie van cyanine-kleurstoffen met toepassingspotentieel in upconversion-materialen. Deze doorbraken zullen bijdragen aan een beter begrip van foto-excitatieprocessen in relatie tot chemische structuren.

***

Oud KNCV-voorzitter Henk Schenk overleden

Oud KNCV-voorzitter (1984) Henk Schenk is in september 2023 op 84-jarige leeftijd overleden. Prof. Schenk was hoogleraar in kristallografie aan de Universiteit van Amsterdam en heeft in zijn carrière talrijke publicaties over kristallografie geschreven. Ook vervulde hij talloze nevenfuncties zoals president van de IUCr (International Union of Crystallography), de SON-werkgemeenschap voor Kristal- en Structuuronderzoek, decaan van de Uva en natuurlijk voorzitter van de KNCV.

***

Boelo Schuur_foto is rechtenvrij_16.01.2024 (klein)

Boelo Schuur

Boelo Schuur Wetenschappelijk Vice-President van de EFCE

KNCV- en NPT-lid Boelo Schuur is vanaf 1 januari 2024 de nieuwe Wetenschappelijk Vice-President van European Federation of Chemical Engineering (EFCE). Als hoogleraar Sustainable Separation Technology aan de Universiteit Twente richt Schuur zich voornamelijk op affiniteitsvloeistofseparaties, met specifieke aandacht voor toepassingen in biorefinaderijen en (biogebaseerde) circulaire chemicaliën. In zijn visie voor de EFCE, legt Boelo nadruk op educatie, training en het stimuleren van duurzame ontwikkeling via werkgroepen en secties. Als Wetenschappelijk Vice-President streeft Boelo ernaar deze entiteiten te begeleiden naar een gezamenlijk begrip van duurzaamheid en deze boodschap breder te verspreiden binnen de samenleving.

***

Thieme Chemistry Journals Award 2024

KNCV-lid Robert Pollice (Assistant Professor for Computer-Aided Organic Synthesis aan de RUG) is een van de winnaars van de Thieme Chemistry Journals Award. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan ‘up-and-coming’ onderzoekers in de vroege stadia van hun onafhankelijke carrière.

***

Grant voor nieuwe antibiotica

KNCV-lid Willem Velema, universitair docent fysisch organische chemie aan de Radboud University Nijmegen, ontvangt €340.000 van de NWO (Dutch Research Council) voor toegepast pre-klinisch onderzoek naar nieuwe antibiotica binnen zijn project ‘Next-generation Antisense Antibiotics’. De financiering is toegekend vanuit het NACTAR-programma, dat zich richt op onderzoek naar nieuwe bronnen en alternatieven voor, aldus Radboud Faculty of Science op LinkedIn.

***

Nieuw lid KAGB

Koen Augustyns, hoogleraar Medicinale Chemie en tevens voorzitter van KVCV-sectie Medicinale Chemie en Chemische Biologie werd uitgekozen als één van de zeven nieuwe leden van De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB). De KAGB adviseert de Vlaamse overheid en rijk verschillende prijzen uit om wetenschappelijk onderzoek te bevorderen.

***

Stefania Grecea

Beeld: L. Dingemans

NWO ‘Take-off’ subsidie

KNCV-lid Stefania Grecea (UvA) van de Functional Materials groep bij het Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences heeft van NWO een ‘Take-off’-subsidie van €40.000 ontvangen. Ze gaat hiermee de commerciële haalbaarheid onderzoeken van een nieuwe methode voor de gecontroleerde groene synthese van kern-schil nanodeeltjes voor biomedische toepassingen.