Biochemie
-
Nieuws
Concentratieboost voor fotosynthese
Het gewoon hauwmos blijkt een turbobooster te bezitten voor efficiënte concentratie van CO2 in de cellen. Dat is wellicht ook interessant voor landbouwgewassen.
-
Nieuws
Kleine variatie, grote gevolgen
Genetische varianten van het BIM-eiwit maken leukemiecellen sneller resistent tegen therapie, laten onderzoekers uit Singapore zien.
-
Verdieping
‘We hebben allemaal een eigen carrièrepad’
Caroline Paul krijgt de KNCV Gouden Medaille 2024. Ze ziet veel mogelijkheden voor biokatalyse, maar het is niet per definitie duurzamer dan chemische synthese. ‘Je moet wel naar de cijfers kijken en een eerlijke vergelijking maken.’
-
Verdieping
Pillen, plaques en prionen
De EMA herziet haar eerdere besluit uit juli 2024 en komt nu toch met een positief advies over alzheimer-medicijn Leqembi. Het wetenschappelijke veld blijft ondertussen flink verdeeld over de juiste aanpak van de ziekte.
-
Nieuws
Lastige eiwitmodificatie met medisch potentieel
Lysine-crotonylering is een onderbelichte maar zeer interessante post-translationele modificatie met een hoog medisch potentieel.
-
Nieuws
Slangenbeten sneller behandelen met small molecules
Mátyás Bittenbinder ontwikkelde high-throughput-methoden om slangengif-toxines te scheiden en hun effecten op celweefsels te onderzoeken. Onderzoek als het zijne levert kandidaten op voor breed toepasbare medicijnen die de ergste weefselschade kunnen voorkomen. Een trial in Brazilië en Ghana staat op stapel.
-
Nieuws
Biosurfactantsynthese in deep eutectic solvent
Met natuurlijke deep eutectic solvents kun je een interessante biosurfactant op een duurzamere manier maken zonder organische oplosmiddelen, schrijven Antwerpse onderzoekers in het European Journal of Organic Chemistry.
-
Nieuws
KNCV Gouden Medaille 2024 voor Caroline Paul
Jury prijst haar grensverleggende en creatieve onderzoek naar biokatalyse dat nieuwe technologische mogelijkheden biedt voor duurzame chemische productie.
-
Verdieping
CMF: toekomstig sleutelmolecuul voor biobased polymeren
In Delfzijl produceert Avantium 2,5-furaandicarbonzuur (FDCA) uit fructose. In de toekomst lijkt echter een sleutelrol weggelegd voor CMF, 5-(chloormethyl)furfural.
-
Nieuws
Artificiële celcommunicatie: eiwit op bestelling
Eindhovense onderzoekers hebben een artificieel celsysteem ontwikkeld waarmee je de onderlinge communicatie van biologische cellen kunt nabootsen.
-
Opinie & Columns
Ouderdom
Na gesprekken met mopperende biologen ziet columnist Enith Vlooswijk wel iets in een cursus ‘Omgaan met ziekte & dood’.
-
Nieuws
Reducerend enzym kan ook oxideren
Met NADPH-dehydrogenase kun je niet alleen reduceren, maar ook oxideren als je simpelweg de pH verhoogt, laten Delftse onderzoekers zien in ChemCatChem.
-
Media
Enzym-superhelden
Ivana Drienovská is gespecialiseerd in het ontwerpen van enzymen voor reacties die in de natuur niet voorkomen. Deze kun je gebruiken voor nieuwe medicijnen, het afvangen van CO2 of het afbreken van plastic.
-
Nieuws
Nobelprijs Chemie voor eiwitvouwende computers
Nobelprijs voor Scheikunde 2024 gaat naar het voorspellen van eiwitstructuur en -vouwing.
-
Media
Ondergewaardeerde fagen
Virussen als medicijn biedt een fascinerend relaas over een alternatieve therapie die iets te makkelijk wordt afgeserveerd wegens gebrek aan bewijs.
-
Verdieping
‘Ik schets altijd en overal’
Medisch wetenschapper Eric Reits krijgt de KNCV Van Marumpenning voor zijn tomeloze inzet om meer aandacht te genereren voor de ziekte van Huntington. ‘Cartoons zijn een krachtige manier om de aandacht erbij te houden en complexe zaken uit te leggen.’
-
Verdieping
Medische risico’s door ‘onschuldig’ xylitol
Recente studies wijzen op verhoogde risico’s op bloedstolsels en hartfalen bij langdurig gebruik van de zoetstoffen xylitol en erythritol.
-
Nieuws
Nieuw ‘superantibioticum’ overwint resistentie
Een Leids team heeft een extreem krachtig antibioticum ontwikkeld tegen Grampositieve bacteriën, waaronder resistente stammen.
-
Nieuws
Slimme indringers
Als antibioticaresistente veroorzaker van levensbedreigende longontstekingen is Pseudomonas aeruginosa berucht en gevreesd. Maar ook onbegrepen, want hoe weet deze bacterie zo diep door te dringen in het longweefsel?
-
Mens & Loopbaan
Wetenschappelijk begrip in 3D
Om zijn idee beter uit te leggen, besloot Jorik Waeterschoot (26) het met illustraties te proberen. Met zijn doctoraat bijna op zak is een eigen animatiestudio nu het ultieme doel geworden.
- Vorige Pagina
- Pagina1
- Pagina2
- Pagina3
- Pagina4
- volgende Pagina