Zuid-Limburg krijgt nog dit jaar de primeur van spinning-discreactoren op semicommerciële schaal. Flowid heeft 1,7 miljoen euro subsidie van diverse overheden bij elkaar voor de bouw van een een pilotplant met een capaciteit van 80 kubieke meter per dag op de Brightlands Chemelot Campus, zo liet dit Eindhovense bedrijf zojuist weten.

In zo’n spinning-discreactor worden grondstoffen gedoseerd op horizontaal geplaatste, snel ronddraaiende schijven, die ongeveer zo groot zijn als een cd. Door de centrifugale krachten worden de ingrediënten naar buiten geslingerd, en onderweg zeer grondig gemengd. Voordelen zijn onder meer dat je het proces zeer goed in de hand kunt houden, dat je niets hoeft te verdunnen en dat de verblijftijden uiterst kort zijn, waardoor je verrassend veel productie kunt draaien met een heel klein reactorvolume.

De vakgroep van TU/e-hoogleraar Jaap Schouten heeft er vele jaren aan gewerkt. Flowid is daar een spin-off van.

Tot nu toe is Flowid nog gevestigd binnen het scheikundelab van de TU/e. De daar beschikbare prototypes komen niet verder dan 8 kuub per dag; zelf nemen ze niet zo veel ruimte in maar de infrastructuur laat geen grotere grondstof- en productvolumes toe.

Wat de nieuwe fabriek precies gaat produceren staat nog niet vast. Maar elders op de Chemelot-campus en met name binnen het wetenschappelijk centrum Chemelot InSciTe (Institute for Science and Technology, in oprichting) ligt de nadruk sterk op de ontwikkeling van biobased materialen en de daarvoor benodigde bouwstenen. Het is dan ook nadrukkelijk de bedoeling om de spinning discs nauw bij dat onderzoek te betrekken.

bron: Flowid