Milieu & Toxicologie
-
Nieuws
Groene oplosmiddelen voor biogasmembranen
Om de landbouwsector duurzamer te helpen maken, ontwierp een team van de KU Leuven een membraan met een groene oplosmiddelenstrategie voor biogaszuivering.
-
Media
Onnodig panisch over nanogrammen
Simon Rozendaal wil met Paniek om niets een breed publiek minder somber laten kijken naar vervuiling en risico’s.
-
Nieuws
Verboden pigmenten gevonden in tatoeage-inkt verkocht in de EU
Verschillende gangbare tatoeage-inkten die in Europa worden verkocht en gebruikt, bevatten pigmenten die verboden zijn onder de regelgeving voor chemische stoffen in de regio.
-
Nieuws
Eerste laag voor natuurlijke zonnebrand
Amsterdamse onderzoekers hebben een eerste fundament gelegd voor zonnebrandcrème op basis van een molecuul dat gewoon in je huid voorkomt: urocaanzuur.
-
Nieuws
Kogelmolen sloopt PFAS uit afvalwater
Veel medicijnresten en PFAS hopen zich op in het milieu via onder andere ons afvalwater. Een kogelmolen lijkt de oplossing in een Nederlandse pilot.
-
Verdieping
Een ongezonde cocktail van kleine beetjes bestrijdingsmiddel
Beetjes bestrijdingsmiddelen tellen in bijna een kwart van het ‘schone’ oppervlaktewater op tot een ongezonde, soms zelfs dodelijke cocktail voor het waterleven, toont de nieuwste editie van de Bestrijdingsmiddelenatlas.
-
Nieuws
Slangenbeten sneller behandelen met small molecules
Mátyás Bittenbinder ontwikkelde high-throughput-methoden om slangengif-toxines te scheiden en hun effecten op celweefsels te onderzoeken. Onderzoek als het zijne levert kandidaten op voor breed toepasbare medicijnen die de ergste weefselschade kunnen voorkomen. Een trial in Brazilië en Ghana staat op stapel.
-
Verdieping
Gezondheid Gentenaars nauwkeurig gevolgd
UGent, UZGent, imec en de stad Gent slaan de handen ineen om factoren voor gezond oud(er) worden de komende twintig jaar zeer uitgebreid te onderzoeken in een grootschalige nieuwe studie: de Gezondheidsmonitor®.
-
Nieuws
‘Fluormedicijnen’ nu zonder PFAS te maken
Een internationaal team heeft een synthesestrategie bedacht waarmee je NCF3-, SCF3-, en OCF3-anionen kunt maken voor farmaceutische toepassingen met veel minder PFAS-afval genererende stappen.
-
Opinie & Columns
‘We moeten het chemisch exposoom in kaart brengen’
Om toekomstige chemische crises te voorkomen moeten we veel meer grip krijgen op de immense hoeveelheid stoffen die ons omringt, schrijft Saer Samanipour.
-
Nieuws
Goedkope en duurzame cross-coupling fotokatalysator
Met grafietkoolstofnitride kun je iridium vervangen als fotokatalysator in crosskoppelingsreacties, waardoor je de kosten en koolstofvoetafdruk sterk kunt drukken.
-
Industrie & Start-ups
Biosurfactanten mainstream maken
De Gentste start-up AmphiStar is een van de eersten ter wereld die biosurfactanten commercialiseert met behulp van een gist die zijn voedingstoffen volledig uit biologische afvalstromen haalt.
-
Verdieping
‛We zitten in een heel steile leercurve’
Microplastics houden de gemoederen flink bezig. Zelfs in ons bloed blijken ze inmiddels te zitten, zo liet Marja Lamoree enkele jaren geleden zien.
-
Verdieping
Plasmareactor in strijd tegen ammoniakemissies
Om te voorkomen dat ammoniak uit veestallen in de atmosfeer komt, worden luchtwassers toegepast. Een nieuw systeem dat gebruik maakt van een plasma-reactor maakt de stikstofeconomie in varkensstallen circulair.
-
Nieuws
Erkenning voor klimaatinnovatie
Op dinsdag 16 april, tijdens de Antwerp Innovation Night, werden de AHA!-awards 2023 uitgereikt aan de meest innovatieve onderzoekers en bedrijven uit Antwerpen. De winnaars van dit jaar, die overigens geen onbekenden zijn voor C2W | Mens & Molecule, werken allemaal op het gebied van klimaatinnovatie.
-
Nieuws
PFAS-filtermoleculen om door een ringetje te halen
Met gefunctionaliseerde ringvormige moleculen kun je PFOS en PFOA zeer efficiënt en selectief uit het water filteren.
-
Nieuws
Stoffenclusters onthullen watervervuilingsbron
Uit de grote hoeveelheid watermonitoringdata kun je clusters van stoffen halen en patronen herkennen die iets kunnen zeggen over de bron van micropolluenten.
-
Industrie & Start-ups
Oplichtend perovskiet maakt lood zichtbaar
Start-up Lumetallix biedt een eenvoudige testkit die loodsporen overal betrouwbaar en snel zichtbaar maakt. En dat dankzij een verrassende ontdekking uit oorspronkelijk zonnecelonderzoek.
-
Nieuws
Spijkerbroeken kleuren met enzymen
Deense onderzoekers stelden een plan op om de spijkerbroekenkleurstof indigo op een veel duurzamere manier te maken en toe te passen.
-
Nieuws
Snel, veilig, simpel: SuFEx-klikchemie vindt zijn flow
In een flowsysteem kun je sulfurylfluoride snel, veilig en efficiënt koppelen aan medicijnvoorlopers, peptiden en eiwitten.