Groene oplosmiddelen voor biogasmembranen

KUL_0505-14 klein

Beeld: KU Leuven

Om de landbouwsector duurzamer te helpen maken, ontwierp een team van de KU Leuven een membraan met een groene oplosmiddelenstrategie voor biogaszuivering. ‘We mikken niet op maximale procesefficiëntie, maar eerder op maximale betaalbaarheid.’

Omdat overheden, bedrijven en onderzoek steeds meer afstappen van fossiele brandstoffen, kijken veel onderzoekers naar biogas als een haalbaar alternatief. Biogas is een bijproduct van veel landbouwactiviteiten en wordt vaak gewoon verbrand voor warmte of stroom. Om efficiënter gebruik te maken van de waardevolle moleculen die in het gas verborgen zitten, kun je het zuiveren met membranen.

Een van de manieren om deze membranen te maken is via niet-oplosmiddel geïnduceerde fasescheiding (non-solvent induced phase separation, NIPS). ‘Het is een proces waarbij een polymeeroplossing wordt omgezet in een vast, poreus materiaal door contact met een niet-oplosmiddel’, legt Ivo Vankelecom uit, hoogleraar aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. Vankelecom, Amit Shenoy en collega’s ontwierpen zo’n membraan met behulp van polyimide Matrimid 5218s in combinatie met groene oplosmiddelen, zo melden ze in het Journal of Membrane Science.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk