Voor het eerst is in een petrischaaltje menselijk skeletspierweefsel gekweekt dat echt samentrekt. En waar je dus medicijnen op kunt uittesten, melden Nenad Bursac en Lauran Madden van Duke University in eLife.

Ze gebruikte zogeheten myogene precursorcellen, dat zijn net geen stamcellen meer maar ook nog geen echte spiercellen. Ze wonnen die cellen uit een spierbiopt, lieten ze eerst een aantal keren delen zodat het aantal met een factor duizend toenam, en lieten ze toen verder groeien op een 3D-scaffold met een voedingsmedium. Zo kweekten ze iets dat ze ‘myobundles’ noemen; microspierbundeltjes die reageren op elektrische prikkels zoals een echte spier dat doet.

Met dierlijke cellen was het ze al eerder gelukt, en de doorbraak zit dus vooral in het vaststellen van de experimentele condities die nodig zijn voor menselijke cellen.

Het idee is om er medicijnen op uit te proberen. De onderzoekers hebben al laten zien dat zich vet ophoopt in de kweekjes als je ze blootstelt aan een hoge dosis statines, en dat de spiercellen zich iets heftiger samentrekken onder invloed van het dopingpreparaat clenbuterol.

De volgende stap is om die myogene precursorcellen op te kweken uit pluripotente stamcellen. Die kun je winnen uit het bloed of de huid, zodat je geen spierbiopsie meer hoeft te doen. Juist bij patiënten met spierziektes zoals duchenne is zo’n biopsie namelijk technisch moeilijk uit te voeren.

“Eén keer een bloedmonster nemen en je hoeft de patiënt nooit meer lastig te vallen”, zo vat Bursac het samen.

bron: Duke University