In de VS is een pilletje verzonnen dat in het maagdarmkanaal blijft kleven terwijl de inhoud er langzaam uit lekt. Het voedsel stroomt er gewoon omheen, belooft MIT-materiaalonderzoeker Robert Langer in het tijdschrift Advanced Healthcare Materials.

De ‘Januspil’ van Langer en promovendus Young-Ah Lucy Lee is aan één zijde gecoat met een zogeheten mucoadhesief, dat zich hecht aan maag- en darmslijmvliezen. Om precies te zijn Carbopol, een gecrosslinkt polymeer op basis van acrylzuur dat wordt verkocht als verdikkingsmiddel voor diverse vloeistoffen.

De andere kant van de pil is bedekt met een afgietsel van een lotusbladachtige nanostructuur. Het gebruikte materiaal is celluloseacetaat dat dankzij die structuur extreem waterafstotend wordt. Als je zo’n oppervlak vervolgens chemisch modificeert met fluor, gaat het ook hydrofobe stoffen afstoten en blijft er echt helemaal niets meer aan plakken.

Tussen die twee laagjes sandwich je je medicijn, waarna je er met een gewone pillenpers een pilletje van kunt maken voor langdurige medicijnafgifte.

De onderzoekers probeerden het uit met een stuk varkensdarm waar ze een representatieve mix van broodkruimels, rijstkorrels en andere etenswaren doorheen lieten stromen. De Januspil bleef minstens tien minuten aan de darmwand hangen. Een pil met het ‘omnifobe’ celluloseacetaat aan beide zijden spoelde er binnen een seconde doorheen, en eentje met met mucoadhesief aan beide kanten hield het maar zeven seconden uit.

Ze willen het nu gaan proberen met een darm die nog in een varken zit.

bron: MIT