Van 30 juni tot en met 3 juli 2024 komt de internationale biotechnologie gemeenschap samen in Rotterdam voor het European Congress on Biotechnology (ECB). Een evenement om naar uit te kijken en dat geldt ook voor de redactie van C2W | Mens & Molecule. Daarom verzamelen we de komende tijd tips van kenners over wat je zeker niet moet missen tijdens ECB 2024.  

Iedereen die wel eens een meerdaags internationaal congres heeft bezocht, weet dat je bijkans een navigatietool nodig hebt om je weg te vinden door het bomvolle programma. Je kunt vasthouden aan het bekende terrein en sessies kiezen die aansluiten bij je eigen vakgebied, maar zo’n evenement is natuurlijk ook een uitgelezen kans om je eens onder te dompelen in compleet nieuwe richtingen en disciplines.  

Om alvast wat voorpret te generen en je op weg te helpen bij het bepalen van je route door het programma, verzamelen wij de komende tijd tips van kenners. We zullen dit document doorlopend aanvullen met nieuwe suggesties en inside info.   

Waar kijken zij naar uit tijdens ECB 2024? 

Marjan De Mey, professor Metabolic Engineering of Microorganisms group, UGent:

‘Het ECB op zichzelf is een goed congres, omdat het heel breed is: alle velden binnen de biotechnologie komen aan bod, dit jaar in de vorm van de grand challenges. Het is heel inspiratievol om de spill-overs te zien tussen die verschillende velden, om te zien hoe dezelfde techniek op andere plekken anders wordt toegepast. Daarnaast zie je zowel de academici als de industriële spelers, dus zowel de push als de pull, op het congres.

Mijn achtergrond is in de industriële biotechnologie. Van daaruit kijk ik uit naar keynotes als Akihiko Kondo en Ralf Takors. Kondo gaat in op de ontwikkeling van integrated biofoundries, geautomatiseerde en gestandaardiseerde systemen om heel snel verschillende mutanten te creëren en screenen. Daar is de laatste tijd hard op ingezet, maar opschaling is nog steeds een uitdaging, dus ik ben heel benieuwd naar de ontwikkeling op dit gebied. Takors kijkt dan weer naar hoe je E. coli kunt opschalen tot industrieel niveau. Veel onderzoek dus om het gat tussen labo en de productie-eenheid te dichten.

Andere onderzoekstrends zijn het weggaan van glucose als koolstofbron voor micro-organismes door over te stappen op gebruikte biomassa die niet in competitie is met voeding, als ook het weggaan van modelorganismen. Voor bepaalde processen zijn E. coli of S. cerevisae niet altijd de beste keuze, dus moet je nieuwe modelorganismen zoeken. Dat is iets wat Pablo Nikel doet, met name Pseudomonas.

Als ik even over mijn eigen muurtjes kijk, dan zie ik zeer veel interessants in de marine biotechnologie en ben heel benieuwd naar de stand van zaken en hoe ze in zo’n zoute omgeving omgaan met de micro-organismes.Het is een heel groot congres, dus het is goed om je “huiswerk” te doen, zodat je weet waar je naartoe moet gaan. Dan sta je tijdens de koffiebreaks niet alleen met je “eigen veld”, maar kom je juist met al die verschillende profielen in aanraking. Dát is waar de innovatie ontstaat.’

Peter-Leon Hagedoorn, universitair hoofddocent biotechnologie, TU Delft:

‘Om te beginnen is de venue, De Doelen, natuurlijk fantastisch, in het centrum van Rotterdam vlakbij het centraal station. Het biedt een mooie kans voor iedereen – nationaal én internationaal – om je helemaal onder te dompelen in de recente ontwikkelingen op dit gebied. Ik ben zelf zeer geïnteresseerd in enzymen en op donderdag in het Frontiers in biotechnology-gedeelte vind je een mooi programma rondom enzymdesign en engineering, waaronder een lezing van Ulrich Schwaneberg van de Universiteit van Aachen. Hij is een heel grote speler op dat gebied als het gaat om toepassingen in de chemische industrie, dus ik verwacht echt nieuwe ontwikkelingen voor realistische toepassingen van enzymen in de industrie.

Andere tips zijn de afsluitende plenary lecture van onze eigen John van der Oost, een van de grootheden op het gebied van CRISPR-Cas, en het thema Biotechnologie tegen klimaatverandering. Dat laatste gaat vooral over het gebruiken van CO2 als grondstof, in plaats van het als afvalstof te zien en dat biotechnologie daar een belangrijke rol in kan spelen.

Verder is het natuurlijk heel goed om zo’n groot fysiek congres te hebben waar je mensen tegen het lijf kunt lopen, op kunt zoeken en vragen kunt stellen na lectures. Dat je personen die heel interessant werk doen even kunt aanspreken en contact kunt leggen, dat er misschien wel nieuwe samenwerkingen van komen. Dat is echt van onschatbare waarde. Ook de betrokkenheid van bedrijven op dit gebied, dat maakt het congres met een combinatie van fundamenteel en toegepast onderzoek helemaal compleet.’

Richard van Kranenburg, corporate scientist bij Corbion en special professor bacterial cell factories bij het Laboratory of Microbiology (Wageningen University & Research):

‘Sinds het laatste ECB van zes jaar geleden ben ik bij de organisatie van het volgende ECB betrokken geraakt. De bedoeling was dat het vier jaar geleden zou plaatsvinden, maar door Covid is het twee keer uitgesteld. Dus het is sowieso al fijn dat het congres na zo’n lange tijd eindelijk doorgaat!

Het mooie aan het ECB is dat het biotechnologie-breed is en allerlei thema’s beslaat: gezondheid, voedselzekerheid, klimaatverandering. Ook de line-up van de keynote-sprekers mag er zijn. Sang Yup Lee is echt een hot shot in het veld, evenals Michael Köpke. En John van der Oost komt uit de eigen gelederen; op CRISPR-Cas-gebied is hij een leidende persoon in Nederland en in de wereld.

Wat het programma betreft: de thema’s zijn verspreid over de parallelsessies en dát geeft de mogelijkheid om zowel in je eigen veld ideeën op te doen, maar ook zeker om even buiten je eigen straatje te kijken om daar inspiratie uit te halen. Zo ben ik heel benieuwd naar de ontwikkelingen in het thema health en plantenbiotechnologie, omdat ik zelf meer in de industriële biotechnologie hoek zit.

Verder is de sociale interactie heel belangrijk. Op zo’n congres spreek je toch met mensen die je al een tijdje niet gezien hebt, of je hebt van die verrassende praatjes als je achter een onbekende staat in de rij voor het eten.’

Carlien Verberne-van de Laak, programmamanager HAN Biocentre en NBV-bestuurslid: 

’Het is ontzettend leuk dat we nu dit internationale evenement in Nederland hebben, dat maakt het heel toegankelijk. Ik kijk in ieder geval uit naar het NBV Highlight event, waar Linda Dijkshoorn van EV Biotech, winnaar van de Zilveren Zandloper in 2022, een van de spekers is.  

Verder ben ik ook benieuwd naar de sessie over Future Protein Sources, met onder andere een presentatie van Corjan van den Berg. Biotechnologie is onmisbaar voor de toekomst van een duurzame wereld en daarvoor moeten we micro-organismen slimmer inzetten. Ook de presentatie van Lisbeth Olsson, van Chalmers University of Technology over Microbial robustneness: concepts, tools and applications staat op mijn lijstje. Ik denk dat dit een mooi voorbeeld zal zijn van de inzet van biotechnologie voor biobased building blocks.  

Wat het sociale programma betreft heb ik veel zin in het diner voor NBV-leden op de maandagavond. Nu er dit jaar geen editie van NBC is, is dit een mooie gelegenheid om elkaar weer te zien.’  

Tim Vos, Department Manager Biotechnology, TU Delft en NBV-bestuurslid: 

’Ik kijk er naar uit om geïnspireerd te worden door de meest recente ontwikkelingen in de biotechnologie en hoe deze impact gaan hebben op maatschappelijke uitdagingen rondom duurzaamheid. Het mooie aan ECB is de veelzijdigheid aan technologieën en toepassingsgebieden die in het programma bij elkaar worden gebracht, wat een unieke kans biedt om zowel je peers uit je eigen internationale werkveld te ontmoeten als te leren over nieuwe ontwikkelingen en technieken die nieuwe perspectieven kunnen bieden voor je eigen werk. 

Ik ben bijvoorbeeld benieuwd naar de ontwikkelingen bij LanzaTech. Zij werken aan biotechnologische oplossingen om koolstof die vrijkomt in de industrie te recyclen, zoals in de staalindustrie. Hoe is die technologie ontwikkeld en opgeschaald, en hoe vind je de juiste partners om dit verder te ontwikkelen? Wat is de uiteindelijke impact? Allemaal relevante vragen, waar ik hoop meer over te horen.  

Een ander voorbeeld buiten mijn eigen vakgebied, maar dat ik wel razend interessant vind, zijn de ontwikkelingen van gewassen die beter kunnen omgaan met een veranderend klimaat. Wat zijn de technologische ontwikkelingen? Hoe worden ze toegepast, en bereikt het ook de landen waar het nodig is? Het kiezen van de juiste sessies zal nog een uitdaging worden!’

ECB 2024: Praktische informatie 

European Congress on Biotechnology (ECB):  30 juni t/m 3 juli in congrescentrum De Doelen in Rotterdam. 

Meer informatie en het programma is beschikbaar via de ECB website. Leden van NBV of KNCV krijgen 10% korting op het ’Standard Academia’ registratie tarief. 

Early bird registratie tarieven zijn beschikbaar tot 24 mei 2024. 

ECB 2024 registration open

ECB 2024 registration open

 

Onderwerpen