Dow Chemical en DuPont staan op het punt te fuseren. Mogelijk bereiken ze nog deze week een akkoord, onthulde de Wall Street Journal dinsdagavond. Met de aantekening dat het ook nog mogelijk is dat het niet door gaat.

Op de beurs zijn Dow en DuPont momenteel elk ongeveer 59 miljard dollar waard. De fusie zou het op BASF na grootste chemieconcern ter wereld opleveren; als zaad- en landbouwgifleverancier zou het zelfs groter worden dan de huidige marktleider Monsanto.

Het plan zou echter zijn om de gigant vrijwel meteen weer op te splitsen tot twee of drie kleinere concerns, die elk uit een beetje Dow en een beetje DuPont zouden bestaan. Voor de hand ligt dan dat eentje de zaden en pesticiden gaat doen, de tweede de fijnchemie en de derde de kunststoffen.

Volgens anonieme bronnen zou het drie miljard dollar aan kostenbesparingen opleveren. Meestal beteken dat reductie van het aantal arbeidsplaatsen. Onduidelijk is nog waar de klappen zouden moeten vallen, en of de Nederlandse productielocaties van Dow en DuPont zich zorgen moeten maken.

De Wall Street Journal denkt zelfs al te weten dat Dow-topman Andrew Liveris bestuursvoorzitter wordt en DuPonts kersverse ceo Ed Breen, die ervaring heeft met het opbreken van megaconcerns, ceo mag worden van het fusieproduct… voor zo lang het duurt.

bron: Bloomberg, New York Times