Bundel sixpacks voortaan met ringen van eetbare kunststof, en in plaats van plastic soep heb je altijd iets te knagen bij je bier. Een brouwerij in Florida experimenteert er mee, melden Amerikaanse media.

De kunststof wordt gemaakt van zetmeel uit gerst- en tarweresten die overblijven van het brouwproces. Vandaar dat ze niet alleen biologisch afbreekbaar, maar ook zonder meer eetbaar is. Er echt een snack van maken is een kwestie van zout en kruiden toevoegen. Dat je de ringen wat dikker moet maken dan normaal omdat ze anders het gewicht van de blikjes niet kunnen dragen, is in dit kader alleen maar een voordeel.

Het belangrijkste argument voor deze innovatie is dat sixpackringen berucht zijn omdat jonge zeedieren er hun nek doorheen steken en er vervolgens niet meer van af komen. Als ze vervolgens doorgroeien terwijl het plastic niet meegroeit, hebben ze een probleem.

 

Het idee komt van We Believers, een klein reclamebureau uit New York, en is dit voorjaar uitgeprobeerd door Saltwater Brewery uit Delray Beach. Met een 3D-printer werden vijf mallen gemaakt, waarmee in totaal 500 zetmeelplasticringen zijn gegoten en verkocht op de lokale markt.

De brouwerij is nu samen met een startup in Mexico bezig om een productielijn op te zetten met voldoende capaciteit voor de gehele productie. Dat zijn 400.000 ringen per maand. De directie schat dat ze dan 10 tot 15 dollarcent per stuk gaan kosten, wat verdedigbaar is omdat Saltwater vrij duur speciaalbier brouwt en bovendien vooral vissers, surfers en andere natuurliefhebbers als klant heeft.

Maar als de grote brouwers het idee massaal overnemen kunnen de kosten zo ver omlaag dat het ook voor hen economisch aantrekkelijk wordt, denken de initiatiefnemers.

bron: discovermagazine.com