Maagbloedingen zijn het snelste aan te tonen door een fluorescente kleurstof in de bloedbaan te spuiten en de patiënt een fluorescentiemeter te laten inslikken. Harvard-onderzoeker Robert Westervelt denkt dit oude idee uit de installatiebranche voor het eerst daadwerkelijk te kunnen vertalen naar een klinische setting, meldt hij in Lab on a Chip.

Zulke bloedingen in de maag of het voorste gedeelte van het darmkanaal kunnen gevaarlijk zijn. Alleen al in de VS belanden er 300.000 mensen per jaar mee in het ziekenhuis waarbij één op de vijf overlijdt aan complicaties. Maar in eerste instantie zijn ze vaak moeilijk te detecteren, en áls je bloed vindt kan het ook nog zijn dat de bloeding allang weer over is.

De lekkage zichtbaar maken met fluoresceïne, zo’n beetje de enige fluorescente stof die je van de FDA mag inspuiten in de bloedbaan, ligt eigenlijk voor de hand. In de industrie testen ze vloeistofleidingen immers met hetzelfde spul.

De uitdaging is om de detector klein genoeg te krijgen om door het maagdarmkanaal te gaan. Na een aantal pogingen heeft Westervelt nu een cilindervormig fluorometertje ontwikkeld van 27 mm lang en 11 mm diameter. Daarbij boekte hij vooral ruimtewinst door de gebruikelijke lenzen te vervangen door ‘pinholes’, dus minuscule gaatjes als in een camera obscura.

Voor de rest zitten er optische sensoren in, een printje met elektronica, een batterijtje en een zendertje dat werkt met het energiezuinige ZigBee-communicatieprotocol.

In een reageerbuisje zegt Westervelt een detectielimiet van 20 nM fluoresceïne te halen. Met hulp van een niet nader genoemd bedrijf in Ierland wil hij e capsule nu eerst gaan uitproberen bij varkens.

bron: Chemistry World