Imidacloprid.

De Europese Commissie legt het gebruik van neonicotinoïden aan banden. De aanwijzingen dat deze pesticiden bijensterfte veroorzaken zijn te sterk om te negeren, zo werd maandag duidelijk.

Het betekent een gevoelige klap voor de producenten van die pesticiden. Die hebben de afgelopen maanden hun uiterste best gedaan om duidelijk te maken dat de bijensterfte door iets anders wordt veroorzaakt en dat een recent rapport van de Europese voedselautoriteit EFSA, dat het landbouwgif wél de schuld gaf, voor geen meter deugde.

Bovendien zou de landbouw niet meer zonder deze pesticiden kunnen.

Mede dankzij deze lobby leverde eerder die dag een stemming onder de lidstaten opnieuw niet de vereiste tweederde meerderheid voor óf tegen het besluit op. 15 landen waaronder Nederland stemden vóór, 8 waren tegen en 4 onthielden zich van stemming. Op zo’n moment mag de Commissie zelf de knoop doorhakken en dat deed ze dit keer dan ook. Al langer was immers bekend dat de verantwoordelijke Eurocommissaris Tonio Borg persoonlijk een groot voorstander van een verbod is.

Het nu aangekondigde moratorium komt er op neer dat vanaf 1 december 2013 de neonicotinoïden clothianidin, imidacloprid en thiametoxam gedurende maximaal 2 jaar niet meer mogen worden gebruikt op zaden en bladeren van gewassen die in trek zijn bij bijen, zoals koolzaad, mais en zonnebloemen. In elk geval niet voordat ze zijn uitgebloeid. Bovendien mogen deze middelen alleen nog aan professionals worden verkocht, en niet meer aan tuinliefhebbers.

Mocht er nieuwe informatie boven water komen voordat die 2 jaar zijn verstreken, dan kan het moratorium worden herzien.

Gaan de bijen na die 2 jaar nog net zo hard dood, dan hadden de producenten gelijk. De meest gangbare theorie is echter dat er verschillende oorzaken zijn voor de bijensterfte, dat neonicotinoïden er één van zijn en dat het moratorium dus zeker iets zal uitmaken.

bron: Europese Commissie

Onderwerpen