Detergent op peptidebasis is via pH aan en uit te zetten

Australische onderzoekers hebben oppervlakte-actieve stoffen op basis van peptides ontwikkeld, die aan en uit zijn te schakelen door de zuurgraad van de oplossing te veranderen. Ze denken er onder meer een machinewasmiddel mee te kunnen maken dat toe kan met een zeer korte spoelcyclus, zo vertelden Annette Dexter en Anton Middelberg (University of Queensland) tijdens het congres van de American Chemical Society in Boston.

Het idee is dat de detergenten in wasmiddelen al zo in elkaar zitten dat de pH tijdens het wassen anders is dan tijdens het spoelen. Als je er wat ‘pepfactants’ doorheen doet die tijdens het spoelen de zeepwerking uitschakelen, heb je veel minder water nodig om het reeds losgeweekte vuil weg te spoelen.

De pepfactants zouden ook zijn te verwerken in oogdruppels. Ze zijn sowieso milder dan de gebruikelijke oppervlakte-actieve stoffen, en ze zijn bovendien zo in te stellen dat de emulsie meteen breekt bij de pH van het oog.

Weer een andere toepassing ligt in het scheiden van aardolie en water. Zulke emulsies zijn altijd erg moeilijk te breken. Dankzij de pepfactants zou je veel meer olie uit een bijna uitgeputte bron moeten kunnen ‘spoelen’, waarbij je de gebruikte detergenten telkens kunt hergebruiken.

Probleem s volgens Dexter nog wel dat de pepfactants 500 dollar per kilo kosten. Gewone detergenten heb je al voor 10 dollar.

bron: ACS

Onderwerpen