Er bestaan veel meningen over wat je het best kunt nuttigen na het drinken van teveel alcohol, maar Indisch onderzoek laat zien wat écht werkt tegen een kater – en waarom, meldt een paper in Current Research in Food Science.

Bij een teveel aan alcohol krijg je een kater: hoofdpijn, misselijk, vermoeid. In eerste instantie zet je lichaam het ethanol om in acetaldehyde en daarna azijnzuur. Maar bij een overschot gaat dat niet snel genoeg, en de opstapeling van acetaldehyde veroorzaakt dan de bekende klachten. Shraddha Srinivasan, Kriti Kumari Dubey en Rekha Singhal van de Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, Matunga, Mumbai in India zochten daarom naar eten dat de afbraak van de boosdoeners versnelt. Daarnaast ontkrachten ze de veronderstelling dat antioxidanten goed tegen een kater zouden werken.

De onderzoekers bekeken verschillende producten, waaronder fruit, groente, thee, melkproducten et cetera, en of die een effect hebben op de activiteit van alcoholdehydrogenase (ADH) of aldehydedehydrogenase (ALDH). In een tabel in de paper laten de onderzoekers hun bevindingen zien. Het best uit de test (met een verhoogde ADH- én ALDH-activiteit) kwamen in de categorie vruchten de zoete limoen (respectievelijk 30 % en 33 %) en de peer (22 % en 91 %). Veel andere vruchten hebben misschien een goed effect op ADH, maar juist een slecht effect op ALDH, wat voor meer acetaldehyde-opstapeling zorgt.

Bij de groenten springen tomaat en komkommer eruit. Op je broodje kun je het beste cheddarkaas doen en dat combineren met zwarte/groene thee. Daarnaast moet je verse sinaasappelsap, ontbijtgranen en peulvruchten vermijden, evenals koffie, omdat die de ALDH-activiteit juist sterk verlagen.

Met deze resultaten zijn de Indiërs gaan puzzelen om een anti-katerdrankje te ontwikkelen. In de eerste drankjes combineerden ze zoete limoen, peer, kokoswater, tomaat en komkommer. Hun testpanel vond alleen de drankjes met groenten erin geen succes, dus die lieten ze verder achterwege. Uiteindelijk, na wat puzzelen met verhoudingen tussen de drie eerste ingrediënten, bleek de verhouding peer (65 %)-limoen (25 %)-kokoswater (10 %) het meest aangenaam voor het panel. Dit drankje verhoogt de ADH- en ALDH-activiteit met respectievelijk 23 en 70 % en is een simpel en effectief alternatief voor anti-katermiddelen. Een broodje gezond met kaas, tomaat en komkommer zal ook helpen, besluiten de onderzoekers.