Handen schudden dient om de lichaamsgeur van de ander te bemonsteren. Dat vermoeden althans de Israëlische onderzoekers Idan Frumin en Noam Sobel, schrijven ze in het onlinetijdschrift eLife.

Hun vermoeden is vooral gebaseerd op gedragsonderzoek, waarbij mensen werden gefilmd voor en na het handen schudden. Daar kwam uit dat ze ná de vriendschapsdaad duidelijk vaker met hun hand in de buurt van hun neus kwamen, en dan vooral met het deel van de hand dat met die van de ander in contact was geweest.

Voeg hier aan toe dat van zowat alle andere zoogdieren bekend is dat ze elkaar regelmatig besnuffelen, en de conclusie ligt voor de hand.

Vreemd genoeg ging dit alleen op als die ander van hetzelfde geslacht was; na handen schudden met iemand van het ándere geslacht roken mensen juist vaker aan hun ándere hand. De onderzoekers kunnen er geen verklaring voor verzinnen, behalve dat het op de een of andere onbegrepen manier iets met de proefopzet te maken zou kunnen gehad.

Om te bevestigen dat je via de handen überhaupt geurstoffen kunt overdragen, hebben de onderzoekers een tiental mensen handen laten schudden met iemand die chirurgische handschoenen droeg, en vervolgens die handschoenen bemonsterd met gaschromatografie en massaspectrometrie. Inderdaad bleken diverse typische signaalstoffen, zoals squaleen, hexadecaanzuur en geranylaceton, op deze manier gemakkelijk te worden overgedragen.

Voor de zekerheid hebben de onderzoekers ook het favoriete merk zeep van de proefpersonen met GC-MS geanalyseerd, maar dáár zat niets in. Ze weten dus vrijwel zeker dat die stoffen door de mens zelf worden geproduceerd; Ze hebben echter geen idee of het ook de geurstoffen zijn die daadwerkelijk als signaal dienen of dat er nog een subtielere ondertoon onder zit, die in de ruis van hun MS verzuipt.

Uiteraard is nog veel meer onderzoek nodig om de achterhalen wat er nu echt gebeurt. Maar je gaat je nu al afvragen of bepaalde religieuze bezwaren tegen handen schudden uiteindelijk tóch diepere wortels hebben dan gedacht.

bron: eLife